Pika Sendromu (Yabancı Madde Yeme Alışkanlığı)

Suskun

V.I.P
V.I.P
Pika Sendromu​

Pika sendromu yabancı madde yeme alışkanlığı anlamına gelir. Bunun gelişme nedeni ise daha çok demir, bakır ve çinko eksikliğine bağlı olmaktadır. Kişide demir eksikliği varsa buna bağlı olarak kansızlık gelişir. Daha çok çocuklarda görülür. Toprak, kağıt, buz, ip, kireç, kum, boya gibi maddelerin yenmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Çocukların dünyayı tanıma anlamında her bulduğunu ağzına atması ile karıştırılmaması gereken bir durumdur. Bazen hamile kadınlarda da toprak yeme olayı ile karşılaşmaktayız. Hamilelik sürecinde demir eksikliği gelişmesine bağlı olarak bu tablo ortaya çıkmaktadır. Bulantı hissini azaltacağı düşüncesi ile toprak yenir ve buna bağlı olarak demir eksikliği oluşabilir.

Çocuklarda zeka gelişimini etkiler
Diyetisyenleri ilgilendiren kısmı ise demir, bakır ve çinko eksikliğinde sorunun oluşmamasıdır. Çocuklarda zeka gelişimi sorunlarına bağlı olarak pika sorunu gelişebilir. Kansızlık ve çinko eksikliği çocuğun zihinsel gelişiminde olumsuz rol oynayacaktır. Durumun iyi değerlendirilmesi gerekir. Aynı zamanda vücut direncinin düşmesine yol açar ve çocukta sık enfeksiyonlara açık bir durum gelişir. Tedavisinde psikolojik yönü de değerlendirilmeli, sağlıklı beslenme koşulları öğretilmeli ve doktor gözetiminde demir tedavisi uygulanmalıdır. Fark edilmediğinde genelde bu insanlarda kurşun zehirlenmesi, sindirim sistemi sorunları, enfeksiyonlar, saç yendiği için tıkanmalara bağlı acil cerrahi müdahalelere maruz kalma gibi sonuçlarla karşılaşılaşılabilir.

Deniz ürünleri tüketmelisiniz...
Demir kaynakları; karaciğer, tüm kırmızı etler, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, siyah üzüm (taze ya da kurusu), yeşil yapraklı sebzeler ama en iyi emilim hayvansal kaynaklı besinlerden olur. Demir içeriği yüksek bir besin tüketirken o öğüne mutlaka C vitamini içeren bir salata, domates, taze sıkılmış bir portakal suyu eklemek gerekir. Çinko; deniz ürünleri, tam buğday unu, kuru baklagillerdir... Bakır; karaciğer, yumurta, kakao, kuru baklagillerde bulunmaktadır.
 
Top