Drone Phantom Drone ve Filtre Kullanımı

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Eğer gelişmiş bir drone sahibi iseniz ve bu cihazla fotoğraf ve video çekimleri yapıyorsanız bir süre sonra filtre kullanmanın önemi kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Bu filtrelerin farklı görevleri sizi çoğu zaman saatlerce photoshop çalışmaları ile uğraşmaktan kurtaracağı gibi daha doğal renklerle fotoğraf ve video çekimleri yapmanızı sağlayacaktır.

Gelelim bu filtrelerin genel olarak ne işe yaradığına...

UV Filtreler: Ultra-viyole ışınlarını süzme görevi yapan UV filtreler,renksiz yapıları sayesinde olumsuz bir etkileri yoktur. Eğer ortamda insan gözünün göremediği ama fotoğrafı etkileyecek UV ışınları var ise bu filtre bu ışınları süzerek fotoğraf yüzeyinde sisli bir tabaka oluşmasını engellerler. Bu filtreler aynı zamanda objektifi toz, çizilme, yağlanma gibi dış etkilerden koruması nedeni ile herkesin mutlaka sahip olması gereken bir filtredir.

uv-filtre.jpg



POLARİZE Filtreler: Polarize filtreler üç önemli amaç için kullanılırlar.Birincisi yansımaları önlemesi, ikincisi renklerin doygunluğunu arttırması (bu etki siyah-beyaz fotoğrafta kontrastın artması şeklinde ortaya çıkar) üçüncüsü ise yoğunluk filtresi gibi iş görmesidir. Polarize filtre, ışığın objektife giriş açısını kontrol ederek metal olmayan yüzeylerden kaynaklanan yansımaları önler. Dairesel bir hareket ile kontrol edilen filtre, her yönden gelen ışığı geçirmez, yalnızca belirli bir açı ile karşıdan gelen ışığı geçirir. Diğer yönlerden gelen ışığın engellenmesi ile yansımalar yok olur ve siz böylece bir camın arkasını veya bir ırmak veya denizin dibini fotoğraflama imkanı bulursunuz. Polarize filtre aynı zamanda yansımaları engellediği için daha zengin renkler elde edilir. Mesela gökyüzündeki beyaz renkli bulutlar daha kontrastlı görünür.

Dairesel yani circular filtrelerin homojen bir etkileri vardır. Auto focus SLR makinalarda ve spot ölçüm yapan makinalarda ölçüm hatasını engellemek ve auto focus özelliğini kullanabilmek için dairesel polarize filtre kullanımına gerek vardır.

polarize-filtre.jpg



YOĞUNLUK (ND) Filtreleri: Çok kısık bir diyafram değeri ve çok düşük bir enstantane kullanmamız gerektiğinde ve bu değerler makinamızda yok ise gri yoğunluk filtresi en önemli yardımcımızdır. Gri renkteki bu filtreler sensöre gelen ışığı iki veya dört stop hatta sekiz stop azaltırken renklerde değişikliğe neden olmazlar. Örnek olarak ışık çok fazla olduğu için yüksek enstantane (düşük pozlama süresi) kullanımı isteyen bir akarsu fotoğrafını bu filtreyi kullanarak düşük enstantanede yumuşatabilirsiniz.

nd-filtre.jpg
 
Top