PENGUENLER NEDEN UÇAMAZ

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Emperor Penguin Walking GIF by Nat Geo Wild
nat geo penguin GIF by National Geographic Channel
penguin GIF

Sonunda bu martıların dalarken ve yüzerken harcadığı enerjinin biyomedikal örneklere uygun olduğu bulundu. Örneğin imparator penguenler üreme bölgeleri ile deniz arasında 60 km yürüyebilir ancak uçamaz. Ayrıca birçok penguen okyanusa girdiklerine leopar foku gibi yırtıcıların hedefi olurlar. Eğer penguenler uçabilseydi bu sorundan kolaylıkla kaçabilirdi. Ancak kanatlarının denizdeki faaliyetleri havadaki faaliyetlerinden çok daha fazla. Kanatları daha çok dalmaya ve yüzmeye adapte edilmiş. Bunu yaparken de enerjisini çok verimli kullanıyor. Bir penguenin uçması için çok fazla enerjiye ihtiyaç var. Sahilde uçarken bu enerjisini sürdürebilmesi imkansız ve bu kuşlar böylelikle uçamaz konuma gelmiştir” dedi. Uzmanlara göre enerjisini denizde daha iyi kullandığı için penguenlerin yüzmeye ve dalmaya yöneldiği ve böylelikle daha fazla yiyecek bulduğu için okyanusa yöneldiği ve zamanla uçamaz hale geldiğini düşünüyor.

Penguenler bir denizkuşu türü ve kanatlı hayvanlardır. Fakat çok ilginçtir ki bir kuş özelliğine tamamen sahipken uçma özellikleri bulunmuyor. Bilim adamlarının dikkatini çeken bu özellik üzerine çeşitli bilimsel deneyler ve çalışmalar başlatıldı. Evet penguenler, ince ve uzun kanatlara sahip ama kesinlikle uçamıyor fakat denizde çok iyi bir şekilde yüzüyorlar. Penguenler uçma özelliklerini tamamen denizde yüzerek geçirirler.

Onların yaşam alanı olan deniz, uçma fonksiyonlarını kaybetmeye yetiyor. Yüzme becerileri, uçma becerilerine göre daha fazla geliştiğinden ikisini aynı anda sağlayamıyorlar. Bu nedenle tamamen bedenlerini yüzmeye bırakıyorlar. Suyu çok seven hayvanlar arasında yer alırlar. Neredeyse balıklar kadar fazla suda yüzerler. Denizaltında çeşitli besinlerini karşıladıkları için dalış pozisyonları oldukça derindir. Bu şekilde yaşamayı huy haline getiren penguenler karada bu işlevselliği sürdüremiyorlar hatta neredeyse aç kalıyorlar.

Penguenlerin tüylerinde çok değişik bir yapı vardır. Bu nedenle hareketleri de hep aktiftirler. Sıcağa karşı oldukça dirençlidirler. Vücut sıcaklıklarını en iyi şekilde kontrol edip, kendilerini serinletmenin yollarını hareket sistemleri ile geliştirirler. Penguenler, Penguengiller (Spheniscidae) familyasından gelir. Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika’da yaşayabilen yaşamlarını sürdürürler.

Neredeyse, 17 farklı türü bulunan penguenlerin, uzun kanatlı ama uçamayan özellikleri bulunmaktadır. Çok dik durabilen, hoş görünümlü, sıcak bakışlı, yumuşak tüylü, deniz kuşları olarak tarif edilir. Bir değişik türü ile bilinen, imparator penguenler dediğimiz türler de 44-45 arası kiloya kadar rahatlıkla ulaşabilirler diğerleri ise genel olarak daha az kilolara sahiptirler ve boyları oldukça kısa olur.
Denizde mükemmel bir yüzücü olarak tarif edilen Penguenler, genel olarak, saatte 10 deniz mili hızında yüzme yeteneğine sahip varlıklardır. Bu hızı iyi bir şekilde artırabildikleri de söylenmektedir. Her ne kadar deniz kuşu olarak anılsalar da uçamazlar ve tüyleri diğer kuş türlerine göre çok fazla değişik ve güzellik gösteren türdendir. Onları özellikli kılan da tüylerindeki güzel ve değişik özelliği yansıtmasıdır. Penguenler oldukça sevimli, dıştan bakıldığında güzellik sergileyen, doğa harikasıdır. Onlarında tabiatı ve yaşam şekli budur.
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
penguen-agzi.jpg


Penguenlerin ağzı korkunç bir şey. Dişleri yoktur, ancak ağız ve dilin içi, geriye doğru işaret eden ve kaçmalarını önlemek için kaygan av tutan sivri uçlarla donanmıştır.
 
Top