PAZI BURMALISI

Gül 34

Usta
Tam tamına 94 dakika ütü yapmışım (Sırf daha çok görünsün diye saat hesabı söylemedim!). Yani, agresifiiim kompleksliyiiim !

paz%C4%B1burmal%C4%B1s%C4%B1.JPG


Kadın-erkek eşitsizliği üzerine bir araba dolusu laf edebilirim şuan (Ben ütü yaparken eşimin bilgisayarda oyun oynadığı düşünürsek eğer...). Velev ki güzelim pazı burmalısı, anlatacaklarımın yanında sönük kalır diye korkmaktayım. O sebeple , ilerleyen günlerde sırf ideolojilerimi, varsayımlarımı, tezlerimi ve bilimum gerekli gereksiz fikirlerimi size empoze etmek için kullanacağım yeni bir bloğun fikirleri uçuşmakta kafamda. Hatta bırak uçuşmayı, ilk yazılarım hazır bile. Her acemi gibi isim konusunda kararsızım. Biraz 'çalıntı' ama tam da benim düşündüğüm gibi bir isim, geçenlerde Feridun Düzağaç'ı dinlerken aklıma geldi. İstediğim şey 'beni rahatta dinleyin' tarzı bir isim. Bir alternatifini bulamazsam tercihimi benirahattadinleyin'den yana kullanıcam. Dikkkkattt , hırsız var !

Pek tabidir ki fikirlere açığım . Sadece biraz gevezelik yapacağımız kavgalı-gürültülü bu mekana ne ad verelim ? Yaratıcı isimlerle bana gelecek olanlara şimdiden teşekkürümdür...

paz%C4%B1burmal%C4%B1s%C4%B12.jpg


Hamuru için Malzemeler : Eğer hazır yufka kullanacaksanız 4 adet yufka yeterli olacaktır. Her bir yufkayı sigara böreğinde olduğu gibi dörde bölüp biraz su ve sıvıyağ ile ıslatın. Ardından yufkanın kalın ucuna iç malzemesinden koyup sigara böreği sarar gibi sarın ve tepsiye sıralayın. Ben bu tarifi 1 kere açma hamurla 2 kere hazır yufka ile yaptım, tadı hemen hemen aynı lezzette oluyor.
(Kaynak : Mutfağım Programı)


3 su bardağı un
1 yumurta sarısı
5 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz

Açmak için 1/2 su bardağı nişasta

İç Malzemesi (Pazılı börek yapacağım zaman kullandığım klasik tarif) :

3 bağ pazı
2 adet soğan
4 adet haşlanmış patates
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber

Üzeri İçin :

1 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:

- Hamur için 1 yumurta sarısı, yoğurt, su ve sıvı yağ ve 3 su bardağı unu derin bir kapta yoğurun. Hamur istenen kıvama gelen dek gerekirse un ilavesi yapın. Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek dinlenmeye bırakın.

-Pazıları ince ince doğrayın.
-Soğanları küp şeklinde doğrayıp sıvıyağla beraber pembeleşene dek kavurun.
-Haşlanmış patatesleri çatalla ezin.
-Pembeleşen soğanlara doğradığınız pazıları ilave edip sürekli karıştırarak orta ateşte 3 dakika kavurun. Salçayı ekleyip tavanın altını en kısık dereceye getirin. Tavanın kapağını kapatıp pazılar pişene dek bekleyin. Yaklaşık 7-8 dakika sonra pazılar suyunu salıp çekmiştir. Haşlanmış ve ezilmiş patatesle tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
-Dinlenen hamuru su böreği yufkası açar gibi bezelere bölün ve azar azar nişasta serperek açın. Açılan yufkaların bir ucuna boydan boya pazılı malzemeden ekleyip yuvarlayarak sarın.
-En büyük boy dikdörtgen borcamı veya fotoğraftaki gibi 2 adet küçük boy tepsiyi yağlayın. Sardığınız pazılı yufkaları sık olacak şekilde borcama dizin.
-Burmaların üzerine önce çırpılmış yumurta sarısı sürün. Eritilmiş 3 yemek kaşığı tereyağa 3 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip böreğin üzerine sürün (Bu işlemi ,çıtır çıtır olmasını istediğiniz böreklere uygulayabilirsiniz).
-200 derecede ısıtılmış fırında pişirilir
 
Top