• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Pastacılık

Papatya

V.I.P
V.I.P


Günaydın! Hoşgeldiniz! Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Benim için bir hayaldi pastacı olmak.

Yaptığım her şeyi bir kenara itip bu iş için fedakarlıklar yapabileceğimi düşünmek. Çok uzak değildi aslında hep içimde bir yerlerde heyecan duymamı sağlayan ama bir türlü cesaret edip yapamadığımdı. Hayatın monotonluğundan sıkılıp bir gün ‘tamam’ dedim artık. Sen hayatının geri kalanında yapmak istediğin işe yoğunlaşmalısın. Ama öylede kolay değil usta olmak. Bu insanlar benim yaşım kadar iş hayatında çalışmışlar. Olsun dedim bir yerden başlamak lazım. Uzun bir araştırma ve şans eseri ‘Pastacı okulu’ nun yaratıcısı Sibel hoca. İşin bütün inceliklerini öğretiyor. Yardımcı oluyor, sabrediyor ve paylaşıyor. Ve bu köşede yazmam için bana bir şans veriyor. Güveni için sonsuz teşekkürlerle.

Hizmet sektörünün zorluklarından bahsetmek istiyorum. Günümüzde istihdamın büyük bir bölümünü bu sektör karşılar. Turizm, sağlık, danışmanlık, eğitim, sanat vb. birçok dalları vardır. Ben işim gereği daha çok gıda hizmeti veren işletmelerde çalıştım.

Gıda sektörü genellikle yoğun emek ve işgücü kullanılarak, birebir müşteri ilişkilerine dayalı bir organizasyondur. Bu organizasyonda çalışanlar, işveren ve müşteri birbirlerine görünmez bir şekilde bağlıdırlar. Bu organizasyonu üç başlıkta incelersek:

Çalışanlar için hizmet sektörü;

Yiyecek ve içecek hizmeti veren yerlerde çalışanların memnuniyeti, motivasyonu ve müşteri ilişkileri hem işveren açısından hem de müşteri açısından önemlidir. Mesela; bir restorana ya da kafeye gittiğinizde iyi bir hizmet, güler yüzlü ve samimi bir davranış sizi o işletmeye bağlamaya yetebilir.

Bu sektörde çalışanların memnuniyetini sağlamak, motivasyonlarını yüksek tutmak, işverene bağlılıklarının devamlılığını sağlamak iki taraf içinde önemlidir. Yoğun ve uzun çalışma saatleri, molaların azlığı ve genel olarak personel eksikliği ekibin çalışmasını engeller. Kişisel problemler, hastalık ve yorgunluk çoğu zaman iş kaybına ve müşteri memnuniyetsizliğine yol açar.

Müşteri memnuniyeti açısından önem taşıyan diğer bir hususta çalışanların dış görünümüdür. Aldığımız hizmet, çalışanın giyimi, tutum ve davranışı ilk izlenimimizi yaratır ve o işyeri hakkında bilgiyi aslında biz bu çalışanlarla alırız.

Müşteri için hizmet sektörü;

Her müşterinin kendisine özgü ilgi beklediği ve bu ilgiyi bulduğu sürece memnun olacağı unutulmamalıdır. Bu ilgi müşteriye ayrıcalık duygusu yaratmayı, güven vermeyi, fark edilmişlik hissini sağlayacak tüm söz ve davranışları içermektedir.

Müşteriye empatik davranmak her zaman işe yarar. Çalışanlara ‘bu hizmeti alan sen olsaydın sana nasıl yaklaşılmasını isterdin/beklerdin.’ sorusunu sorup, cevabını düşünüp işini ona göre yapması sağlanmalıdır. Müşteri için önemli olan ürün olmakla beraber, çalışanlarla direkt temasında onların tutum ve davranışları, işlem hızları ve problem çözme kabiliyetleri müşteri için daha önemlidir.

İşveren için hizmet sektörü;

Hizmet sektöründe çalışanların memnuniyeti işveren için her şeyden önemli olmalıdır. Çünkü çalışanlar kurumu temsil eder onların memnuniyetsizliği müşteri ve ürün kaybına neden olur. Kaliteli hizmet vermek isteyen kurumlar çalışanların kuruma olan bağlılıklarını arttırmalı ve güven vermelidir. Bu iki taraflı yapılan gizli bir anlaşma gibidir.

Motivasyonu yüksek ve mutlu olan çalışanın kuruma bağlılığı artar, kendilerini değerli hissederler ve işini iyi yapabilmek için çaba sarf ederler. Bu da daha fazla müşteri memnuniyetine yol açar. Müşteri, çalışan, işveren ve ürün bir döngü gibi birbirlerine bağlıdır. Bu döngüde herhangi birinin eksikliği hizmetin oluşmasını engeller.

Hafta sonları, bayramlar, özel günler ve tatiller hizmet sektörünün en yoğun olduğu zamanlardır. Yaklaşık 7 senelik iş yaşamımda öğrendiğim herkes tatil yaparken siz onları memnun etmek için daha hızlı çalışır ve daha özverili davranırsınız. Hizmet sektörü zordur ve kaderi budur. Her gün yenilikler ve farklı problemlerle uğraşmanın iş hayatımda hep olumlu geri dönüşleri olmuştur.

İyi ve kaliteli bir hizmet sanattır.

Saygılarımla.

Müjde Hande CEBECİ

 

Papatya

V.I.P
V.I.P


" Başlarken... "

“Güzel pastalar yapmak istiyoruz. Pastaları yapacak en gelişmiş araçlarımız var.

Doğrusu başkalarından bulup getirmişiz. Pasta makinesinin kullanım kılavuzundaki sözlere de son derece duyarlıyız. Vitrinimiz güzel pastalarla dolu. Oysa vitrinin ardındaki mutfak felaket. Unların içinde böcekler geziniyor. Yumurtalar bayat. Üstelik pasta yemeyi de bilmiyoruz. Tıkınıyoruz sadece. Pastayı tatmayı bilmiyoruz. Tadı bir yaşama sevincine dönüştürmeyi bilmiyoruz. Yani ayıp ediyoruz: hem makineye, hem kültürümüze hem de kendimize...” (ODTÜ Felsefe Bölüm Başkanı Profesör Ahmet İnam, “Düşten düşünceye” isimli kitabından)


Pastacılık nedir sizce? Görüntüsü muhteşem, ancak tadı bir şeye benzemeyen pastaları yapmak mı? İyi bir vitrin hazırlayıp, arkasını önemsememek mi? Yoksa lezzetiyle, görüntüsüyle, temizliğiyle harika bir sanat yaratmak mı?


Emek, sevgi ve paylaşma..


Hangi meslek olursa olsun önce sevmek gerekiyor. Sonra emek vermek, yaptığın işin en iyisini yapmaya çalışmak. Ve paylaşmak.. Bilgilerini, birikimlerini, hatalarını, sorunlarını..

Eleştirmek yerine NE YAPABİLİRİZ demek gerekiyor. Kendini geliştirmek, araştırmak ve çözüm üretmek gerekiyor. Kıskançlık, bencillik yerine takdir etmek ve paylaşmak gerekiyor. Güzel olan, olumlu olan her şeyi görmek sevinmek gerekiyor. Peki bunları yaptığımızda pastacılık mesleğine katkı sağlarmıyız? Neden olmasın. En azından konuşuruz, deneriz ve düşünürüz.


Pastacılık görselliğe hitap eden çok zevkli bir iş, aynı zamanda oldukça dikkatli ve titiz çalışılması gereken zahmetli bir meslektir. Ayrıntıyı belirlemek pastayı yapana ait bir yaratıcılık ve beceri gerektirse de, iyi ve kaliteli ürünler geliştirebilmek için hangi malzemenin nerede, nasıl ve ne şekilde kullanılması gerektiğini bilmek gerekir. Önemli olan birçok tarifin olması değil, yapım tekniğini bilmektir.

PASTACI OKULU ONLINE sitesi mesleği pastacılık olanlara rehberlik etmek, mesleğini pastacı olarak seçmek isteyenlere yardımcı olmak için kurulmuştur. Ama en önemlisi bir paylaşım sitesidir. Sanal ortamda bir Pastacı Okulu yaratmak ve pastacılığı araştıranlara bir kaynak oluşturmak temel amacımızdır.


Pasta sanatçıları olan ustalarımızı, sanatkâr olmak isteyen gönüllülerimizi, öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi ve pastacılığa merak duyan herkesi bu çatı altına davet ediyoruz. Hadi bir şeyler yapalım. En azından ne katkı sağlayabiliriz diye düşünelim ve bir şeyler paylaşalım…


Sibel ŞENTÜRK AKGÜNDÜZ

 

Papatya

V.I.P
V.I.P


Uzakdoğu'da Pastacılık

Bize çok uzak bir ülke Uzak doğu!

Tayland!




Ve Tayland'ın en büyük şehri ve başkenti olan Bangkok! "Melekler Şehri" olarak bilinen, o bölgede en hızlı gelişen ve ekonomik açıdan en dinamik kentlerinden biri. 10-11 saat uçak yolculuğu sonunda ulaşılan, 12 ayı yaz olarak yaşanan, tropik meyveleriyle her ayı çiçek açan, güzelliklerin toplandığı cennet denecek kadar güzel bir şehir.

Bir davet üzerine, 15 günlük pastacılık eğitimi vermeye ve aynı zamanda o ülkeyi tanımaya gittim. Bizden çok farklı yaşam tarzları var. Batılılar tarafından keşfedildiğinden beri alışveriş, gezi ve hareketli yaşamın merkezi olmuş. Zenginliği ve fakirliği aynı şehirde açık bir şekilde görebiliyorsunuz.

Pastacılık üzerine 17 ülke gezdim. Hepsi farklı, kültürü, görüşü, ürün tadı, rengi olan ülkeler. Biz ülke olarak pastacılıkta, dünya sıralamasında 3-4 iyi ülkeden biriyiz diyebilirim. Tayland ise çok daha yeni, Pastacılık yönünden yeniliğe ve gelişime çok açık durumda.

Yeni açılan iş merkezlerinde, gelişmiş ülkeler kendi pastane ve cafelerini açmışlar. Bir de Türk iş adamı, Toptan unlu mamüller imalatı kurmuş, 10 çalışanı olan. Bizim eğitimde 10 Tayland'lıyı eğitmekti, yani Türk pastacılığını Tayland?a uyarlamak. Uyarlamak diyorum çünkü, orada lezzetler ve teknikler çok farklı. Örneğin hamur işlerinde çok zorlandım. Yapılan ürünler ne çok tatlı, ne de tuzlu olacak. Mayalı bir hamurun yapımı bizde 1 kg'a 100 gr şeker konurken, orada 200 gr gibi şeker konuyor. Tatlı kurabiye bizde kilogram başına 300-400 gr şeker gibiyken orada 200 gr. konuyor. Yani tek lezzete odaklanmışlar, ne tatlı nede tuzlu. Örneğin mayalı bir üründe biz yumurtanın sarısını üstüne sürerken, onlar bütün yumurta içine az süt ve su ilave edip ürüne sürüp pişiriyorlar. Bu da ürünün kızarmadan açık renkte pişmesini sağlıyor. Ve ürünün üst kısmı geç bayatlıyor, kurumuyor.

Başka ürün çeşitlerinden, milföy ve kuruvasan yapımı da çok farklı. Biz bu iki ürüne iki tur verirken orada üç tur veriliyor. Yine ürünler pişmeden üstüne yumurta sürerken su, süt ve sıvıyağdan birazcık ilave ediliyor. Pişen ürünler soğumadan ılıkken poşetlere paket yapılıyor. Buradaki püf noktası ürün ılıkken paketlenirse neminde yumuşak kalıyor ve geç bayatlıyor. Orada kuru ürün yenmiyor, yumuşak ve az kızarmış ürünler tercih ediliyor, çok kızarmış ürünler kabul görmüyor. Yaş pastalarda çok farklı. Pandispanya ve rulo sarma çok kullanılıyor. Pasta yaparken kreması az, keki veya rulosu kalın kesiliyor. Biz bir keki veya pandispanyayı 3 parçaya keserken, onlar ikiye kesip pasta yapıyorlar. Yapılan ürünlerde meyve az kullanılıyor. Daha çok dolgu ürünler, örneğin marmelat ve karamel çikolata gibi ürünler kullanılıyor.

Eğitim süresi boyunca çok farklı denemeler yapıldı. Bizim ülkemizdeki sistemi oraya uyarlamaya çalıştık. Çok kalabalık ve turizme açık olan bu şehirde, pastacılık çok çabuk gelişebilir. Tatlı ve tuzlu kurabiye neredeyse hiç yok. Genel bir pastacılık yapılırsa çok olumlu neticeler verebilir. Yeniliğe oldukça açık bir ülke..


Sefa SABIRLI
Pastacılık ve Demostrasyon Ustası

 

Papatya

V.I.P
V.I.P
Şeker Hamuru Tarifleri ;

200 gr toz badem

40 gr un

80 gr pudra şekeri

340 gr bitter kuvertür

3 adet yumurta akı

Hazırlanması:

Toz badem, pudra şekeri ve unu bir kaba koyun. Sonra çikolatayı eritin. Yumurta aklarını iyice köpürtün. Kuru karışıma ekleyin. En son çikolatayı yavaşca ilave edin ve karıştırın. Krema torbasına doldurup 6 mmlik duy ile şekillendirin. 150 Cde 8 dk. Pişirin.

Kaplama Şeker Hamuru

1 kg pudra şekeri

65 gr glikoz

65 gr nişasta

65 gr yumurta beyazı

17 gr yaprak jelatin

Jelatini ıslatın, diğer malzemeleri mikserde karıştırın,en son ıslattığınız jelatini ilave edin ve karıştırın.

Not: Jelatini koyduktan sonra hızlı olunmalıdır (jelatin pütür kalabilir)
 

Papatya

V.I.P
V.I.P
Şeker Hamuru İle Kaplanmış Pasta


pasta.jpg

 

Papatya

V.I.P
V.I.P
Azerbaycan Cumhurbaşkanının doğum günü için yapılan pastada bu yıl Bakü'de yapılan Eurovision Şarkı Yarışmasına katılan tüm grupların sahne görüntüleri de yer alıyor. Türkiye temsilcimiz Can Bonomo ve diğer gruplar için dev pastanın üzerinde bölümler oluşturulmuş. Yarışmanın yapıldığı Kristal Salon da unutulmamış. Dev pastanın ortasında 6 metre eninde yapılan Kristal Salon güzelliği ile göze hitap ederken, aynı zamanda iştah açıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 51'inci yaş günü için 51 metre uzunluğunda dev bir pasta hazırlandı.


Haber: 24.12.2012 Başkent Bakü'ye 20 kilometre uzaklıktaki Sumgayt şehri iş adamlarının organize ettiği dev pastayı TÜRK PASTACI hazırlıyor.
Pastanın yapımı için Sumgayt Valiliği önündeki meydanda devasa bir çadır kuruldu. Çadırın içerisinde yapılan hummalı bir çalışmayla pasta, Cumhurbaşkanı'nın 24 Aralık'taki doğum gününe yetiştiridi.

22 BİN YUMURTA KULLANILDI

Tamamlandığında ağırlığının 11 ton civarında alacağı belirten dev pastanın malzemesi dudak uçuklatıyor. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuyla ilgili açıklama yapan dev pastanın ustası Pastry Chef (Pasta Ustası) Muzaffer Agüloğlu, 22 bin yumurta, 2 tona yakın un, 1,5 ton şeker bir ton süt , 300 kilogram ceviz, 310 kilogram kremşanti ve çikolatadan Hindistan cevizine kadar birçok malzemenin kullanıldığını söyledi. Toplam 6 ustanın 10 gündür yapmaya devam ettiği pastanın büyüklüğü görenleri hayrete düşürüyor. Pastanın boyu 51 metre eni ise 6 ila 12 metre arasında değişiyor.


CAN BONOMO DA PASTADA


Azerbaycan Cumhurbaşkanının doğum günü için yapılan pastada bu yıl Bakü'de yapılan Eurovision Şarkı Yarışmasına katılan tüm grupların sahne görüntüleri de yer alıyor. Türkiye temsilcimiz Can Bonomo ve diğer gruplar için dev pastanın üzerinde bölümler oluşturulmuş. Yarışmanın yapıldığı Kristal Salon da unutulmamış. Dev pastanın ortasında 6 metre eninde yapılan Kristal Salon güzelliği ile göze hitap ederken, aynı zamanda iştah açıyor.

Muzaffer Agüloğlu pastayı Azerbaycan Cumhurbaşkanının doğum günü münasebetiyle Sumgaytlı işadamlarının ortak teşebbüsüyle yaptıklarını söyledi. Önceki yıllarda da benzer pastalar yaptığını bildiren Agüloğlu, Cumhurbaşkanı'nın doğum günü pastasını yapmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Agüloğlu her yıl yapılan pastaların bir teması olduğunu bu yıl da tema olarak Eurovision Şarkı Yarışmasını seçtiklerini bildirdi. Eurovision'a katılan her gruba pastada yer verdiklerini aktaran Agüloğlu yarışmanın yapıldığı Kristal Salonu da unutmadıklarını söyledi. Agüloğlu Kristal Salon'un etrafına da Azerbaycan önde gelen tarihi yerleri pasta üzerinde gösterdiklerini ifade etti.

Dev pasta Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in doğum günü olan pazartesi günü kesildi ve bütün şehir halkına dağıtıldı.
 

Papatya

V.I.P
V.I.P
Emek İnşaat ve İşletme A.Ş.’nin 2010′da açtığı tahliye davasında, İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararını değerlendiren Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, “Tahliye kararının yerinde olduğuna” karar verdi. Davada tahliyeye gerek olmadan da tadilat yapılabileceği yönündeki karşıt görüş ise dikkate alınmadı.
Taksim’deki tarihi İnci Pastanesi kapandı. Beyoğlu tarihi ve kültürel bir mirasını kaybetti.
07.12.2012- 68 yıllık İnci Pastanesi, sahibi ve aktivistlerin tüm çabalarına rağmen,tahliye edildi.
NationalTurk‘ün haberine göre,Profiterolleri ile ünlü tarihi İnci Pastanesi’nin tahliye işlemleri sırasında aktivistler ile polis arasında arbede yaşandı.1944 yılında Lucas Zigoridis tarafından kurulan ve Beyoğlu’nun tarihi yapılarından Cercle d’orient Binasında yer alan profiterolü ile meşhur İnci Pastanesi’nin kapatılması İstanbulluları bir hayli üzdü.
Binanın restorasyon projesine takılan İnci Pastanesi’nin tahliyesinin Yargıtay tarafından da onaylanmasının ardından işlemler başlatıldı.
Emek İnşaat ve İşletme A.Ş.’nin 2010′da açtığı tahliye davasında, İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararını değerlendiren Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, “Tahliye kararının yerinde olduğuna” karar verdi. Davada tahliyeye gerek olmadan da tadilat yapılabileceği yönündeki karşıt görüş ise dikkate alınmadı.
Profiterolü ile ünlü İnci Pastanesi, buraya 12 yaşında çırak olarak adım atan Musa Ateş tarafından işletiliyordu.Musa Ateş, “Tebligat yapılmadı. ‘Şu güne kadar müsaadeniz var. Dükkanları boşaltın denilmedi” diyerek pastanenin kapatılmaması için direndi.
Pastane çalışanları ile polis nezaretindeki görevliler arasında çıkan arbedeye müdahale eden polis, tarafları sakinleştirmeye çalıştı. İş yerindeki masa ve sandalyeler araçlara yüklenirken, pastanenin adı ile özdeşleşen profiteroller de halka dağıtıldı.
Çıkan arbedede polis Deniz Özgür adlı bir genci gözaltına aldı.
 

Papatya

V.I.P
V.I.P

Tart Örnekleri
Tart Resimleri
Tart Çeşitleri
Meyveli Tartlar
Orman Meyveli Tart Örnekleri
Karışık Meyveli Tartlar
İncirli Tart,Limonlu Tart,Çeşit Çeşit Tart Resimleri
Rengarenk Tartlar


CFSLeV1.jpg
 

Papatya

V.I.P
V.I.P

Bonbon Örnekleri
Çikolatalı Bonbon Örnekleri
Bonbon Resimleri
Bonbon Çeşitleri
Nefis Bonbonlar
Lokmalık Çikolatalar



G2QiGGm.jpg


O5qID9y.jpg


TGsWV0j.jpg


Rjt9rCQ.jpg


gHxe7HN.jpg


XDX9zap.jpg


9ZjIZQS.jpg

 
Benzer Konular Başlık Forum Cevap Tarih
P Bir pastacılık serüveni... Resimler 95
P Pastacılık Sözlüğü Kariyer 0

Top