Pasaport Başvurusu Ekim 2021

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Pasaport başvurunuz basım öncesi kontrol aşamasındadır ne demek​


Pasaport kaç günde çıkar? Pasaport kaç günde gelir? Ehliyet başvurunuz basım öncesi kontrol aşamasındadır


Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır, Kaç Dakika Sürer?
Pasaport başvurusu artık internet ortamından yapılabilmektedir. E pasaport başvuru işlemleri ortalama 5-10 dakika sürmektedir. adresine girdikten sonra sırasıyla:

Pasaporta hemen başvur: Burada size 4 seçenek sunacaktır. Yeni başvuru, Başvurum var, Başvurumu yaptım, Başvuru hakkında genel bilgi almak istiyorum. Burada başvurum var veya başvurumu yaptım seçeneklerini tıklarsanız tc kimlik no ile başvuru esnasında size verilen referans no ile takip edebilirsiniz. Yeni başvuru sekmesine tıkladıktan sonra diğer aşamaya geçelim.
Başvurumu Türkiye’den yapacağım: Burada size başvurunuzu nereden yapacağınız sorulmaktadır. Biz Türkiye’den yapacağınızı varsayarak Türkiye’den yapacağm sekmesine tıklıyoruz.
Bu menüden sonra size 6 seçenekli bir bölüm açılacaktır. Bu aşamaları sırasıyla ve doğru olarak yapmanız gerekmektedir. Bu menüler:

  • TC kimlik bilgileriniz,
  • Pasaport bilgileriniz,
  • Kişisel bilgileriniz,
  • Randevu bilgileriniz,
  • E-posta gönderimi,
  • Özet ve onay
İlk bölümde Tc kimlik numaranızı doğru bir şekilde giriniz.
Burada en önemli yerlerden biriside pasaport bilgileriniz sekmesinde randevu bilgilerinizi ve randevu saatini dikkat etmek olacaktır. Çünkü randevu aldığınız Emniyet Müdürlüğü o randevu saatini size ayırmaktadır ve birçok Emniyet Müdürlüğü randevusuz başvuruyu sınırlı sayıda almaktadır. Randevu saatine uymazsanız mağdur olabilirsiniz.
Pasaport başvuru işlemleri yaklaşık 5-10 dakika sürmektedir. Başvurudan sonra randevu saatine uymalısınız. Peki pasaport kaç günde çıkar? Pasaport kaç günde gelir?

Pasaport Kaç Günde Çıkar?


Özellikle resmi tatiller, bayram dönemi ve yaz döneminde yurt dışı seyahatlere olan ilginin artması nedeniyle pasaport başvurularında yoğunluk yaşanıyor. Bu dönemler yaklaştığında nüfus müdürlüklerinden pasaport randevusu almak da zorlaşıyor. Bazen boş randevu bulunamıyor.

Bu yüzden eğer böyle yoğun bir dönem öncesinde seyahat edecekseniz pasaport başvuru işlemlerinizi son dakikaya bırakmayın. Mümkünse kış aylarında başvuru yapın ve başvurunuzda 10 yıllık pasaport talep edip kendinizi garantiye alın.

Nüfus müdürlüğüne gereken belgelerle gidip pasaport başvurunuzu yaptığınız anda sisteme girilen bilgiler Ankara’daki Pasaport Baskı Merkezi’ne online olarak gönderiliyor. Gün içerisinde öğleye kadar yaptığınız pasaport başvurusunda pasaportunuz aynı gün, öğleden sonra yaptığınız başvurular ise ertesi iş gününde Ankara’da basılıyor.

Pasaport hazırlanan merkezin içerisinde PTT Kargo ofisi de bulunuyor. Pasaport basılıp paketlendiği an başvuru sırasında beyan ettiğiniz cep telefon numarasına PTT tarafından takip numarası gönderiliyor.

Hazırlanan, paketlenen ve kargoya verilen pasaportunuz yola çıkmaya hazır. PTT ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokole göre pasaport dağıtımında öncelik var. Yani PTT kargo gönderileri arasında pasaportları öncelikle dağıtmayı taahhüt ediyor.

Pasaportunuzun gönderilmesini istediğiniz şehrin Ankara’ya olan uzaklığına göre pasaportunuzun size ulaştırılması 2-4 iş gününü buluyor. İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Konya, Adana, Mersin gibi şehirlerdeyseniz pasaportunuz basıldıktan en geç 2 iş gününde, Doğu Anadolu’da ya da il merkezlerine uzak ilçelerdeyseniz en geç 3-4 iş gününde pasaportunuz adresinize teslim ediyor.

Pasaport Türleri

Toplamda 6 çeşit pasaport bulunur. Bunlar:

1. Bordo Pasaport (Umuma Mahsus)

Herhangi bir kamu kurumunda çalışmayan ve 1,2,3 seviye memur olmayan Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo denilmesinin sebebi pasaport renginin bordo olması nedeni iledir.

2. Yeşil Pasaport (Hususi)

1,2,3 kadroya sahip memurlara ve eski bürokratlara verilen pasaport türüdür.

3. Gri Pasaport (Hizmet)

Belediyeler ve İdarenin görev mahiyetinde yurt dışına gönderdikleri zaman alınan pasaport türüdür.

4. Siyah Pasaport (Diplomatik)

Aktif olarak TMBB Meclis Üyesi, Bakan, Vali, Orgeneral, Oramiral, Mahkeme başkanı vb. ile üst düzey yetkili emekli devlet yetkililerine verilir.

5. Kırmızı Pasaport (Geçici)

Tek kullanımlık pasaporttur. Pasaportun herhangi bir şekilde kaybedilmesi sonucu yurtdışında ülkeye dönmek için verilir.

6. Yabancılara Mahsus Pasaport

Türk vatandaşı olmayan kişileri Türkiye’ye giriş ve çıkışında verilen pasaporttur.
 
Top