Parmaklarımız

Suskun

V.I.P
V.I.P
180px-Thumbs_up.jpg
Başparmak ya da badem parmak
Başparmak ya da badem parmak sağ el baz alındığında, soldan birinci parmaktır. Elin diğer parmaklarından daha kısa ve kalın olan başparmağın bilim dünyasında birçok zaman diğer parmaklar ile aynı mı olduğu yoksa farklı bir organ mı olduğu tartışılmıştır. Bu olasılığın tartışma başparmağın birçok dilde diğer parmaklardan ayrı, özel bir ad ile anılmasından doğmuştur. Fakat görünüm olarak ufak değişiklikler dışında gerçekte başparmakta diğer parmaklar ile aynı kemik yapısındadır.




İşaret parmağı
İşaret parmağı başparmak ile orta parmak arasında yer alır. Sağ el baz alındığında insan elinin ikinci parmağıdır. Anatomide digitus secundus veya digitus II olarak anılır. İnsanların genelde en çok kullandığı parmaktır ve oldukça hassastır. Düğmelere basmak, bilgisayarda yazı yazmak, işaret etmek ve sayı belirtmek için en sık kullanılan parmaktır. Bazı kültürlerde bu parmağı kişileri işaret etmek uygunsuz, Brunei'de olduğu gibi bazı kültürlerde ise büyük bir ayıptır.




Orta parmak
Orta parmak insanda her iki elde de yüzük parmağı ve işaret parmağı arasında yer alan, üçüncü sırada bulunan parmaktır. Genelde ellerde yer alan en uzun parmaktır. Anatomide digitus medius, digitus tertius ya da digitus III gibi adlar ile anılır. Modern kültürde, diğer parmakları bükerek, orta parmağı sergilemek kaba bir davranış olarak kabul görür.


Yüzük parmağı
Yüzük parmağı insan elinde sağ el baz alındığında dördüncü parmaktır. Serçe parmak ile orta parmak arasında yer alır. Yüzük parmağının adı çiftlerin evlendiklerinde yüzüklerini sol ellerinin yüzük parmaklarına takmalarıdır. Bu geleneğin sebebi ise eski bir Latin Avrupa inancıdır. İnanca göre sol elin yüzük parmağında bulunan damarlardan biri kalp ile doğrudan bağlantılıdır.



Serçe parmak
Serçe parmak, insan vücudunda el ve ayakların en dış kısımlarında bulunan hareketli ve bükülebilir çıkıntıdır. Genelde elde ya da ayakta yer alan en küçük ve en ince parmak olduğu için bu adı almıştır.
 
Benzer Konular Başlık Forum Cevap Tarih
KıRMıZı Parmaklarımız neden çıtlar? İlginç Bilgiler 1
kelebek parmaklarımız Aşk 2

Top