• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Parkinson Hastalığı Nedir Nedenleri Tedavisi ve Belirtileri

r0se

Forum Onuru
Özel üye
Dopamin adı verilen maddenin vücuttaki etkisinin azalması veya bu maddenin kaybına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır.

Kendiliğinden oluşan, yavaş ilerleyen ve merkezi sinir sisteminde hasar meydana getiren bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır, 65 yaş üzerinde daha sık rastlanır.

Parkinson Hastalığı Belirtileri ;

Vakaların % 50 % 80’inde başlangıçta belirti vermez. Hasta İstirahat halindeyken titreme ( Tremor ) fazlalaşır, hareket halindeyken azalır ve uykuda kaybolur. Ruhsal gerginlik ve yorgunluk hissi artar. Hastalık sıra ile ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülmeye başlar. Bunu takiben dil, alın ve göz kapaklan da hastalıktan etkilenir, ancak ses etkilenmez,

Daha ilerki safhalarda katılık ( ripidite ), yavaşlık, hareketlerde azalma ( bradikinezl ) ve harekete başlamada güçlük çekme görülür. Yüz maskeleşmiştir, ağız açıktır ve göz kırpma azalmıştır.

Aktivite azlığına bağlı olarak barsak işlevleri de yavaşlar, Hastalar yürümeye başlamada zorluk çeker ve yürüme küçük adımlarla ayaklarını yere sürüyerek yapılır. Yürüme esnasında kollardan taraflarda sallanmaz, göbek hizasında katlanmış tutulur.

”Adımlar bazen hızlanır ve hasta düşmekten korunmak için aniden koşma hareketi yapar. Konuşma karakteristik olarak monoton, kekeleme şeklinde bozuktur ve düşük tonludur Vücut pozisyonu bozuktur.”

Parkinson Hastalığı Tedavi ;

Dopaminin ön maddesi olan ilaçlar hastaya verilir, Bu sayede hastadaki hareket yavaşlığında ve katılıkta belirgin bîr iyileşme görülürken, titremede belirgin ölçüde azalır.

Buna ek olarak hastayı mümkün olduğu kadar aktif tutmaya özen gösterilmelidir. Özellikle hastalığın erken dönemlerinde hasta günlük aktivitelerini yapmalıdır.

Fizik tedavi hastanın fiziki gücünü yeniden kazanmasına yardımcı olur ve hastaya uyum yöntemlerini öğretir.

Yavaşlayan barsak fonksiyonları içinde hastanın bol lifli bir diyet uygulaması ve yeterli besin alması gereklidir.
 
Top