Pardus 2007.1 dağıtıma sunuldu

Pardus'un son kararlı sürümü olan Pardus 2007.1 Felis chaus, 16 Mart 2007 günü saat 11:00 itibariyle www.pardus.org.tr adresinden indirilebilir hale geldi. Pardus 2007, yine özgür ve ücretsiz.
Pardus, 2003 yılı sonlarında başlatılan bir proje kapsamında TÜBİTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde geliştiriliyor. 16 kişilik deneyimli ve yetkin bir ekip eliyle geliştirilen Pardus'a destek veren çok sayıda gönüllü geliştirici ve katkıcıdan oluşan bir topluluk da oluştu.

Pardus, Linux çekirdeği etrafında ve genellikle GPL (Genel Kamu Lisansı) ile özgürce dağıtılan uygulama yazılımlarından oluşan açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. GPL'e göre Pardus'u dilediğiniz gibi istediğiniz sayıda makinede çalıştırabilir, kaynak koduna göz atıp isterseniz özgürce değiştirebilir ve GPL lisansını değiştirmeden yeniden dağıtılabilirsiniz.

Özgür yazılımın kapalı kaynak kodlu yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunuyor. Bunların başında güvenlik geliyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar, doğası gereği geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetleniyor. Kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesi mümkün değil. Ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıkları hızla yamanabiliyor. Linux platformunun bir diğer üstünlüğü ise, bu ortamda virüs, truva atı, solucan, casus yazılım gibi tehlikelerin “yok denecek kadar” az olması.

Kaynak kodunun isteğe ve gereksinime göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanması da yazılıma benzersiz bir esneklik kazandırıyor. Küresel Linux camiasıyla birlikte üretilen işletim sistemi, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakım ve yönetim kolaylığı ile toplam sahip olma maliyetinde önemli tasarruf sağlıyor.

Pardus 2007: Tam

Pardus tek bir CD üzerinde geliyor, ortalama 25-30 dk. içerisinde bilgisayarınıza kuruluyor ve bir masaüstü kullanıcısının gereksinim duyacağı her türlü yazılımı da içeriyor. Bir diğer işletim sisteminde “ayrıca para ödeyerek” satın almak zorunda kalacağınız ofis, İnternet, çokluortam, oyun ve grafik uygulamalarının özgür alternatiflerini Pardus 2007 içinde barındırıyor. Pardus'u yüklediğinizde sisteminizde CD/DVD yazıcı, gelişmiş grafik/resim düzenleme aracı, görüntü/ses oynatıcıları ve çok sayıda oyun kurulu geliyor. Tüm bu uygulamalara ek olarak, Pardus depolarında bulunan ve sayıları her geçen gün artan 1500 kadar yazılım, kullanıcılara geniş bir uygulama yelpazesi sunuyor.

Pardus 2007.1: Yeni ve Yenilikçi

Pardus 2007.1 Felis chaus, çok sayıda yenilik içeriyor. Bunların bir kısmı küresel özgür yazılım camiası tarafından üretilen yazılımların güncellenmiş sürümleri. Bunun yanında Pardus proje ekibi tarafından geliştirilmiş Pardus teknolojilerinde de önemli yenilikler var.

Pardus 2007.1 şimdi kullanıcılarına, daha kararlı, çevirileri tamamlanmış ve güncellenmiş altyapısının yanı sıra göze de hitap eden KDE 3.5.6'yı sunuyor.

Pardus'un paket yönetim sistemi PiSi de güncellemelerden payını aldı. PİSİ artık daha etkili aramalar yapabiliyor ve depo güncellemeleri fazında % 40'tan fazla hızlanma var. Şimdi kullanıcılar depo güncellemelerindeki hızlanmadan ve paket isimlerinde büyük/küçük harf duyarlılığı olmadan arama yapabilme özelliğinden, ayrıca özet ve açıklama bilgisinden yararlanabilecek.

Ağ yöneticisi uygulaması artık WPA desteği ile birlikte geliyor ve kablosuz ağların durumunu güzel bir arayüzle gösteriyor. Bu, Pardus 2007'den beri en çok istenen özelliklerden biriydi.

Pardus 2007: Türkçe ve Küresel

Pardus'u diğer işletim sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri Zemberek yazılımı ile gelen Türkçe yazım denetimi desteği. Ofis uygulamaları yanında masaüstünde yer alan hemen her uygulamada (İnternet'te gezinirken, e-posta yazarken, sohbet ederken...) Türkçe denetimi yapılabiliyor.

Pardus 2007 İngilizce, Türkçe, Almanca, İspanyolca ve Hollandaca dillerini kurulum aşamasından masaüstü ortamına kadar destekliyordu. Şimdi Pardus 2007.1, Brezilya Portekizcesi'ni de baştan sona destekliyor!

Neden Felis chaus?

büyük kedilerinden Felis chaus (Sazlık Kedisi), bazen “Bataklık kedisi” olarak da tanımlanır. Görece uzun ince bacaklara ve kısa kuyruğa sahiptir. Felis chaus'un belirgin bir iz ve işareti taşımayan bej rengi kürkü vardır. Sadece kuyruğunda siyah halkalar bulunur. Kulaklarının ucunda bir vaşağı çağrıştıran siyah kıllı perçemler bulunur. Vücut boyu 70 cm olup, buna ilaveten 30 cm kuyruk gelir.

Felis chaus, bataklıklar, nemli çayırlar, sazlık ormanlar ve kıyı çalılık ve fundalıklarda yaşar. Genellikle sazlıkları mekân tutan, tek başına hareket eden bir kedidir. Özellikle gündüz faal olarak görünür. Türkiye'de ağırlıklı olarak Antalya, Mersin, Ceyhan Havzası ve Trakya'nın sazlık dere boylarında yaşar.

Felis chaus, suya bağımlı olmasına rağmen ağırlıklı olarak tavşan, fare, kuş gibi kara hayvanlarını avlar. Çok iyi bir yüzücü olup, derelerde balık yakalayabilir. Bir sıçramada birden fazla kuşu avlayabilmesiyle ünlüdür.

Nesli tükenmekte olduğu için nadir fotoğraflanabilen kedilerden olan Felis chaus, son olarak bir sivil toplum kuruluşu olan DoğaBel tarafından Adana-Yumurtalık'ta görüntülendi. Petrokimya endüstrisi ve çarpık yapılaşma yüzünden, Yumurtalık'taki bu son doğal yaşam ortamı büyük tehdit altında.

Türkiye'de nesli tehlike altında olan vahşi kedileri bilerek avlamanın ve bir canlı türünü yok etmenin cezası, sadece 4.000 YTL...

Pardus Projesi, yakın bir gelecekte hizmete girecek topluluk portalı ile Türkiye'nin nesli tehlike altında olan tüm canlı türlerini korumaya yönelik büyük bir işbirliğine imzasını atmaya hazırlanıyor.

Kaynak: www.pcnet.com.tr
 
Top