Panoramik Fotoğraf Nedir?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Panoramik fotoğraf, normal açılarda çekilen tek kare fotoğraflara göre daha fazla geniş açıyı elde edebildiğimiz için kullanım avantajı olan bir çekim türüdür. Bulunduğunu mekanda mevcut lensin açısı ile istediğiniz tüm alanı görüntülemeye açınız yetmeyebilir. Bu tür durumlarda hem geniş açılarda hemde yüksek boyutlu fotoğraflar elde edebilmek için panoramik fotoğraf tercih edilmesi gereken bir türdür.

Panoramik Fotoğraf İçin Hangi Ekipmanlar Kullanılır?

Tripod: Panoramik fotoğraf çekimi için ekipman seçimi, Sabah veya Akşam çekimine göre yapılmalıdır.Gün içinde havadaki ışık şartları yeterli iken Tripod kullanmadan da el alışkanlığı ile merkez noktada dönerek çekim yapılabilirken, gece vakti maalesef bu düşük enstantane sebebiyle mümkün değildir. Ağırlık olmayacağını düşünerek gündüz vakti de olsa mutlaka tripod taşımanızda fayda vardır.


Kumanda veya Kablo Deklanşör; çekimleri düşük ışık şartlarında ve uzun pozlama ile yapacaksanız kablo deklanşör kullanmanız, makinedeki deklanşöre basıldığında oluşacak titreşimi engellemesi için avantaj sağlayacaktır. Gündüz vakti ise tripod kullanımında kablo deklanşöre gerek duymayabilirsiniz.

360 Derece Panoramik İçin; Eğer 360 derecelik panoramik fotoğraflar elde etmek istiyorsanız tripodla birlikte 360 derece stabil dönebilen panoramik tripot başlığı almanız gerekmektedir. 360 derece sanal tur yapmak istersenizde yine böyle bir başlığa ve ona uygun lense ihtiyacınız olacak.


Panoramik Fotoğraf Nasıl Çekilir?

  • Tüm Ayarlar Manuel olmalı.
Birden fazla fotoğraf çekeceğimiz için tüm ayarlarımız manuel olmalıdır. Birleşme esnasında her fotoğrf aynı ışık seviyesinde ve netlikte olmalı. Birbirinden farklı ışık seviyelerinde otomatik modlarda çekilen fotoğraflar birleşme bölümlerinde ışık ve renk değişikliğinden dolayı belirgin hatalar oluşacaktır. Bu yüzden enstantane, diyafram, netlik ve beyaz ayarı gibi tüm değerlerimiz manuel olmalıdır.
  • Birleşme Payları Geniş Tutulmalı
Panoramik fotoğrafta en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir diğeri, birden fazla yatay veya dikey fotoğraf çekileceği için birleşme noktaları olan kenar bölgeleri geniş tutmak. Örnek fotoğrafta birleşme noktaları ile ilgili uygulama sizlerle.

Kadraj Seçimine Dikkat Edilmeli

  • RAW Formatında Çekim Yapmak

Çekilen fotoğrafları belli yazılımlarla birleştirmek için işlememiz gerekiyor. Yani birazda olsa fotoğraf işleme bilgimizin olması gerekiyor. Bu bilgiye ek olarak RAW fotoğraf çekip işleyerek çekilen her kareyi 3 farklı pozla kaydedip, birleştirerek HDR yapabilir, bu HDR fotoğrafları birleştirerek HDR Panoramik elde edebiliriz.
  • Çekilen Fotoğrafları İşlemek
Çektiğimiz fotoğrafları jpeg veya raw oluşuna göre bir dizi işlemlerden geçirmemiz gerekiyor. RAW fotoğrafları en rahat işleyebileceğimiz yazılımlar Adobe Photoshop ve Lightroom’dur (Camera RAW Eklentisi ile). İşlenen RAW Format fotoğrafları jpeg’e çevirdikten sonra Photoshop’un panoramik birleştirme bölümünden veya PTGui programıyla birleştirebilirsiniz.
 
Top