• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Özsaygı Sahibi Olmak

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Özsaygı Sahibi Olmak

Öz saygının ne olduğu ile ilgili olarak hemen hemen herkes iyi ya da kötü bir şeyler söyleyebilir. Özsaygı, kişinin benlik imajı ve ideal benliği arasındaki farkı değerlendirmesidir.

Yani, kişinin kendini nasıl algıladığı ile o ana kadar ki olduğu haliyle olmayı arzu ettiği benliği arasındaki fark öz saygı düzeyini belirler.

Tabi bunu yapabilmek için kişinin kendini tanıma yeterliliği önemlidir. Çünkü kişinin kendini nasıl algıladığı, değerlendirdiği ve bu farkın kişinin duygusal dünyasını nasıl etkilediği önemlidir.

Basit ifadeyle özsaygı, kendini sevmek, en az diğer insanlar kadar değerli ve iyiliklere, iyi şeylere layık olduğumuza inanmaktır.

Özsaygının ne olduğunu anlamak için şu üç kavramı bilmem yararlı olacaktır:

Benlik kavramı: Kişinin zihinsel ve fiziksel özelliklerinin toplamı, sahip olduğu özelliklere ilişkin kendini değerlendirmesidir.

Benlik imajı: Kişinin zihinsel ve fiziksel özelliklerinin, yetenek ve potansiyelinin farkında olmasıdır.

İdeal benlik: Benlik imajının gelişmesiyle kişi yavaş yavaş sahip olması gereken ideal benlik özelliklerinin neler olduğunu öğrenmesi ve anlamasıdır.

Öz saygı, kendini gerçekleştirmenin bir göstergesidir.
 
Top