• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Özcan:Dershaneleri kapatamazsınız!

Mai

Usta
YÖK Başkanı Özcan kontenjanların artırılması için bir formül geliştirdiklerini belirtti. Özcan, dershanelerin kaldırılmasının mümkün olmadığını da söyledi
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerin kontenjanlarını yüzde 25 oranında artırmayı planladıklarını belirterek, “Sen herkese üniversitede yer bulursan hiç kimse dershaneye gitmez. Onun için siz uğraşmayın dershanenin kaldırılmasıyla. Kesinlikle kaldıramazsınız. Yerin yok, yarışma varsa, kurs da var” dedi.

Ön lisans ve lisans programlarının kontenjanlarında yapacakları artış için öğretim üyesi sayısını ve bu sayıdaki değişikliği baz alarak bir formül geliştirdiklerini kaydeden Özcan, şunları söyledi:

“Bundan sonra biz burada olmasak da, üniversiteler formülümüzü kullanarak kendileri ne kadar isteyeceklerini bulabilecekler. O kadar şeffaf bir şey bu. Hem öğrenci ve öğretim üyesi sayısını dengelemek, hem de artışları belirli bir seviyede tutabilmek, kafadan yapmamak için bunları... Formül diyor ki, mesela, ‘Öğretim üyesi beşten azsa, artışı yapma’.

‘O zaman artır’

Geçen sene beşmiş, bu sene bir öğretim üyesi almışlar, diyor ki, ‘O zaman kontenjanı 10 artır. Yani bir öğretim üyesine 10 çocuk artır’. Beşin üzerinde iki hoca gelmiş bölüme, diyor ki ‘20 artır’. Türkiye’de çok sınıf öğretmenliği var, biraz aşağı indirelim. Formül diyor ki, ‘Bu programa 120 tane alıyorsunuz, 100 tane yeter’. 3880 program var, hepsini yapacağız teker teker.”

Geçen yıl 189 bin öğrenci isteyen üniversitelerin bu yıl kontenjanlarını 182 bine indirdiklerini belirten Özcan, “Dışarıda 1.2 milyon çocuk beklerken, üniversitelerimiz maalesef 7 bin kontenjan azaltması yapmış. Şimdi onu bayağı arttıracağız bu formüle göre” dedi.

Geçen yıl kontenjan artış oranının yüzde 3-4 olduğunu söyleyen Özcan, artırımların önce devlet, sonra vakıf üniversitelerinde yapılacağını söyledi. Özcan, en önemli işlerinin 1.2 milyon gence yer bulmak, ardından öğretim üyesi bulmak ve kaliteyi yükseltmek olduğunu kaydetti.

Sayısal artışın kalitede düşmeye neden olacağını bildiren Özcan, “Ama 3-4 yıl içinde 1.2 milyon çocuğu eritmemiz lazım. Zaten büyük bir kısmını mesleki ve teknik okullara aktarmaya çalışacağız. 1.6 milyon çocuk sınava giriyor. Yüzde 30’u üniversiteye gelseydi, 480 bin çocuk gidecekti. 400 bin tanesini alabiliyoruz. 80 binlik artış yapardık.

Bu sene 50’sini yapsak, bir daha ki sene de bir 50 yapsak, fazlasıyla yerleştirirdik ama yüzde 70’i öbür tarafa gitmiyor ki. Tam tersi, yüzde 70’i bu tarafa geliyor. Büyük sıkıntı oluyor. Olmasın, yerimiz var” diye konuştu.

Uğraşmayın!

Dershanelerin arz ve talep kesiştiğinde kalkacağını belirten Özcan, “Herkese üniversitede yer bulursan hiç kimse dershaneye gitmez. Amerika’da, Avrupa’da gidiyorlar mı? Gitmiyorlar. O okulu seçiyor, olmazsa başkasına gidiyor. Muhakkak bir yer var. Bizde yer yok ki. Onun için uğraşmayın dershanenin kaldırılmasıyla. Kesinlikle kaldıramazsınız. Yerin yok, rekabet varsa, yarışma varsa, kurs da var. Herkes rekabeti iyi olsun diye kurs alıyor. Gayet mantıksal bir şey” dedi.

AA
 
Top