Ornitorenk: Yumurtlayan Memeli

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Yumurtlayan, gagalı, memeli, zehirli bir yarı suda yaşayan bir hayvan. Anavatanı Avustralya ve Tazmanya. Erkek ornitorenkler mahmuzlarında zehir taşıyor.

Ornitorenk, platipus veya gagalı memeli olarak bilinir ( Bilimsel adı: Ornithorhynchus anatinus), 39–60 cm boylarında, Doğu Avustralya ve Tazmanya’ya özgü bir yarı-deniz memelisidir. Ancak ornitorenk, diğer memelilerin aksine çok ilginç bir özelliğe sahiptir: Yavrularını plasenta veya kesede değil, yumurtaların içinde doğurur; tıpkı sürüngenler gibi.

Ornitorenk.jpg

Ornitorenkler, yumurtlayan memeliler olan tek deliklilerin günümüzde var olan beş türünden biridir.

Avrupalılar tarafından ilk kez keşfedildiği zaman keşif ekibinden Kaptan John Hunter tarafından İngiltere’ye bir ornitorenk postu gönderildi. İngiliz bilim insanları bu hayvanın ilginç fiziksel özelliklerini görünce bunun bir kandırmaca olduğunu sandılar. Bazılarına göre bu post, bir ördek gagasının, kunduz gibi bir hayvanın vücuduna dikilmişti.


Ornitorenk Zehirli Bir Memelidir.

Erkek ornitorenk’in arka ayak bileklerinde bir zehir karışımına sahip mahmuzları vardır.Bu zehir, insan için öldürücü değildir ancak kurbanı etkisiz kılacak kadar büyük acılar verir. Küçük hayvanlar için öldürücü olabilmektedir.


Elektrik algılama Özellikleri Vardır

Monotrem memelileri diğer memeliler arasında elektriği algılama duyusuna sahip tek memeli canlıdır. Avlarını kısmende olsa vücutlarında yarattığı elektriği algılayarak bulurlar. Ornitorenk ise tüm monotremler arasında en yetenekli elekrik algılamasına sahip olan canlıdır.


Ornitorenk Yarı Suda Yarı Karada Yaşayan Bir Canlıdır
Ornitorenk-memeli.jpg


Ornitorenk su yüzeyinde zor farkedilir. Ornitorenkler çok iyi bir yüzücüdürler ve günün büyük kısmını su altında yiyecek arayarak geçirirler. Yüzerken kulaklarının görünmemesi ile diğer Avustralya memelilerinde ayrılır. Dört ayağı perdelidir ve ön ayaklarını itici güç olarak kullanırlar, arka ayaklarını ve kuyruklarını ise sadece yönlendirme için kullanırlar.


Ornitorenk Yumurtaları

Ornitorenk kuş yumurtasına göre daha yuvarlak ve sürüngen yumurtasına benzer şekilde küçük köselemsi yumurtalar bırakır. Yaklaşık on günlük bir kuluçka süreleri vardır.

Ornitorenklerde memeler bulunmasına rağmen meme uçları yoktur. Süt göğüste deri altında bulunan bezlerden salgılanır.
 
Top