önce kendinizi tanıyın!!

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
kendinitani.jpg


Özgeçmişinizi oluşturmadan ve iş aramaya başlamadan önce ilk olarak yapmanız gereken kendinizi tanımak. Kendinizi tanımak size daha sonraki aşamalarda çok büyük kolaylıklar sağlar. Çünkü özgeçmişinizi oluştururken önemli olan geçmişinizi bir kağıda dökmekten çok geleceğinizi belirlemek. Gelecekte mutlu bir yaşantı sürmenin en önemli adımı ise huzurlu bir iş hayatı. İşinizdeki mutluluğunuz hayatınızın her alanına yansır. Kendiniz için en uygun işi seçmek, kendinizi işgücü piyasasında en iyi şekilde tanıtabilmek ve becerileriniz doğrultusunda işinizde başarılı olabilmek için kendinizi tanımanız gerek.

-alıntı-
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
odak_noktasi.jpg


Öncelikle boş bir kağıda kendinizi tanıtan bir yazı yazın. Bu yazı sizin istediğiniz formatta olabileceği gibi; Gerçekte ben kimim? Beni ne tanımlar? Beni şekillendiren şeyler nelerdir ya da kimlerdir? İhtiyaçlarım neler? Hedeflerim var mı, varsa neler? Güçlü ve zayıf yönlerim ne? gibi soruları yanıtlayan bir yazı da olabilir.
Tüm bu bilgi toplama işlemleriniz bittikten sonra, hoşlanarak yapacağınız işlerin listesini çıkarın. Bu listeyi istediğiniz uzunlukta tutabilirsiniz.
Örneğin: Halkla ilişkiler, pazarlama, muhabirlik, öğretmenlik, proje yöneticiliği…
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
becerilerinizin.jpg


Hedefinizi belirlemeden önce becerilerinizin farkına varmak ve onları geliştirmek; hangi alanlara, hangi sektörlere ve hangi pozisyonlara uygun olduğunuzu belirlemek açısından çok önemlidir. Beceriler, faaliyet halindeki yeteneklerdir ve neyi yapmakta iyi olduğunuzu gösterir.
Becerilerinizi ortaya koyduktan sonra, hangi alanlarda becerikli olduğunuzu, bir işletmenin ihtiyaç ve beklentileriyle örtüşüp örtüşmeyeceğini belirlemeniz gerek. Son olarak da bu becerilerinizi işverenler karşısında en iyi şekilde pazarlamanın yollarını aramaya geliyor sıra
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
hemen_harekete1.jpg


Ortaya çıkardığınız becerileri geliştirmek için hemen harekete geçin. Yapmanız gerekenleri teker teker gerçekleştirip, rakipleriniz arasından sıyrılıp işgücü piyasasında değerinizi artırırken, kendinize uygun olan pozisyonlar, iş alanları ve sektörler arasında araştırmanızı yapmak için mevcut iş ilanlarını inceleyin.
Neleri yapmaktan keyif aldığınıza, hangi alanlarda başarılı olduğunuza, sizin için nelerin önemli olduğuna karar verip hedef belirleme aşamasına yaklaştığınızı hissediyorsanız, şimdiye kadar yaptıklarınızı dosyanızın içine yerleştirebilirsiniz.
Tek yapmanız gereken bir klasör edinmek. Bu klasörün içine, gerçekleştirdiğiniz aşamalarda ne yaptıysanız ve de kendi içinizde yaptığınız yolculukta nelerle karşılaştıysanız bunları dosyalar halinde yerleştirmek. Kariyer seçiminizi yaparken bu dosyaları tekrar gözden geçirdiğinizde kaydettiğiniz yazıların size ne kadar yardımcı olduğunu göreceksiniz.

Hayattaki amacınızı belirleyin ve bunun için oluşturmanız gereken amaçlarınızı yazın:
Not alın.
Belirgin ve küçük hedefler belirleyin.
Hedefleriniz inandırıcı olsun.
Hedeflerinizi planlamak başarmanın sadece ilk adımıdır. Bu sebeple hedeflerinizi davranışa dönüştürün.
Öz disiplininiz olsun.
Sevdiğiniz amaçlarınızı hedef edinin.
Hedeflerinize ulaşmak için bir son tarih belirleyin.
Daha sonra, yapmayı düşündüğünüz işle ilgili bilgi toplayın. Böylece bilinçli kararlar verebilirsiniz. Örneğin, kendi işinizi kurmayı düşünüyorsanız, gireceğiniz pazarla ilgili bilgi toplayın ve halen o sektörde olan birileriyle konuşun.
Önünüze tek bir kariyer hedefi koymayın. Becerileriniz ve bilgileriniz doğrultusunda birkaç tane kariyer hedefi belirleyin. Zamanla bunların arasından en uygun olanı ortaya çıkacaktır.



-alıntı-
 
Top