• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Okuma becerilerini şekillendirmek için alıştırmalar

pietaS

Ben o yoldan çıktım.
Özel üye
Okuma bir beceridir, demek ki onu «sallayabilir», eğitebilir, geliştirebiliriz. Metinlerin zorluğunu artırarak, sürekli geliştirebileceğimiz bu beceri.
Hadi, okuma becerini kendi kendine seviyelendirmen için uygun alıştırmalar bulalım. Birçok açıdan çocukken bize ana dilimizde okumayı nasıl öğrettiklerine dayanıyor.
Reading_Skills_Practice.png

«Dambılları» seçelim
Alıştırmalar hakkında konuşmadan önce, ne okumak gerektiği üzerinde durmak önemli.
Kelimelerin %80 oranında anlaşılır olduğu seviyene uygun metinlerle, sıkı bir şekilde okuma becerilerini geliştirmek çok çok (bir kere daha çok) önemli.
Çünkü bizim görevimiz okuma tekniğini geliştirmektir. Bu (daha hızlı) okuma hızı ve (hızlı bir şekilde okunduğunda, metnin anlamını kaybetmeden) okunan metnin anlaşılmasını içerir, bunu yapmaksa, sadece, bilmediğin kelimelere her saniye takılmazsan olabilir.
weight.jpg

Başarının anahtarı, doğru seçilmiş okuma materyallerinin «ağırlığı»’dır.
Buna ek olarak, okuma esnasında metinleri kendimiz telaffuz ediyoruz, eğer kelimelerin büyük bir bölümünün nasıl okunduğunu bilmiyorsan, o zaman beynini yanlış telaffuza alıştırabilirsin.
Okuma seviyeni belirlemek için testi geç. 6 seviyeden herhangi birini seç ve ondaki çalışmayı tamamla. Eğer testi %80 oranında geçtiysen, bu senin seviyendir. Eğer %80 oranından daha düşükse, daha düşük bir seviye seç. Eğer %95 oranından daha yüksekse, bir sonraki seviyenin testini geçmeyi dene.
Bitirdiğin zaman, zorluk düzeyine göre materyalleri sınıflandırarak, Lingualeo’dan kendine kitap bul. Veya bizim derlemelerimizden kitap seç: ve .
Şimdi alıştırmalara geçelim. Daha önce söylenmiş olduğu gibi, 2 derlemeyi geliştirmen gerekiyor: okuduğunu anlama ve okuma hızı.
TAVSİYE EDİYORUZ: okuma için sadece seviyene uygun metinler/ kitaplar/ makaleler v.s. seç. Eğer okuma esnasında yabancı kelimelere ve yapılarına takılıyorsan, o zaman bu okumayı «en iyi zamana kadar» ertele. Daha kolay birine geç.
İlk olarak: İngilizce okuduğunu anlama alıştırması yapalım
İngilizce bir cümleyi arka arkaya birkaç kez okuduğun, ama anlamını bir türlü anlayamadığın oldu mu? Her bir kelimeyi ayrı ayrı çevirdin, fakat genel anlamını bir türlü kavrayamadın mı? Çünkü metnin anlamı bütün kelimelerin değerlerinin toplamına eşit değildir, okumak ise çevirmek anlamına gelmez!
Metni kelimelerle değil, cümlelerle okumayı öğren. Cümlelerin kelimelerden oluşturulduğu fikrinden uzaklaş. Her bir kelimenin anlamını kavramaya çalışma.
puzzle-6.jpg

Resmi bütünüyle görmeyi öğrenmek önemli
Bunun olması için, ilk olarak, öğrenmek, ikinci olarak, bir ögenin anlamını bilmediğinde, genel anlamını kavradığında, anlamsal tahmin alıştırması yapmak gerek.
Bunu nasıl yapmalı? Çocuklara kendi dillerinde okumayı öğretme yöntemindeki fikirleri ödünç alabiliriz.
1. Çocuklara okumayı öğretirken, oyunlar oynuyorlar: kelimeye olmayan harfi yerleştirmek, karışık harflerden kelime oluşturmak, metne olmayan kelimeyi yerleştirmek v.b. Bu tür alıştırmalar anlamsal tahmini geliştirmeye yardımcı olmaktadır.
Aynısını yap: alıştırmasına gir, kitaplardaki eksik kelimelerin dizilişi ödevlerini v.s. yap.
2. Çocuklar için olan skimming veya akıcı okuma yöntemlerinden alınmış bir yol daha. Kitaba, hikayeye, makaleye başlamadan önce, gözlerinle metin boyunca ilerle.
Başlığı oku ve metnin arkasında ne saklı olduğunu hayal et. Alt başlıkları oku, resimlere bak ve bu kitabın bir «fragmanını » kafanda oluşturmayı dene. Ama bunun için 5 dakikadan fazla zaman harcama.
ipad.jpg

Rotayı önceden öğren ve seni neyin beklediğini hayal et
3. Okuma esnasında bütün yabancı kelimeleri çevirme (yardım bağlamında). Sadece ilerlemenin hiçbir şekilde mümkün olmadığı kelimelerde çeviriye başvur. Anlamları hakkında yaklaşık olarak bir tahminde bulunabiliyorsan, geri kalanları, atla.
Eğer çeviriyi öğrenmek ve bu yeni kelimeyi Lingualeo’da öğrenme için eklemek istersen, yine de ilk olarak kelimenin anlamını kendin tahmin etmeye çalış, sonra kelimenin çevirisini öğrenmek için tıkla.
Okuduktan sonra, bu metnin ne hakkında olduğuna dair düşünmek için birkaç dakika zaman ayır. Tercihen İngilizce, ana düşünceyi kendi kendine söyle. Birine içeriğini anlat.
TAVSİYE EDİYORUZ: okuma esnasında ayrı kelimelerin anlamlarına odaklanma, metni bütün ifadeler ve cümleler olarak oku. Bunun için metne göre kelimeler hakkında tahminlerde bulunmayı öğren ve kendi anlamsal tahmin alıştırmanı yap.
İkinci olarak: İngilizce okuma hızını geliştirelim
Metnin anlamının kavranması hız uğruna heba edilmemeli, ama onun üzerinde çalışabilirsin ve çalışmalısın. Eğer metni bütün cümleler halinde okursan, her bir kelimenin anlamına bakmak zorunda kalmazsın, o zaman okuma hızın artar. Bununla beraber, hızlandırmak için başka yöntemler de vardır:
1. Eğer imkan varsa, sesli kitapla birlikte okuyun. Yani spikerin hızında okursun, o da, senin için daha hızlı daha iyi olacaktır. Kendini geliştirmiş olacaksın demektir.
Yeni başlayanlar için sesli metinleri bulmak mümkün. Diğer seviyeler için kitapları ara—kitabın ismini gir ve «audio» formatını seç.
2. SightWords öğren — metinlerde sık sık karşımıza çıkan kelimelerin listesi. Sonuç olarak gözlerin onların üzerinden kayacak ve büyük ölçüde hızlanmış olacaksın. Kelimelerin listesi .
pit-stop.jpg

Diğerlerinin aksine, bu kelimelerde kısa molalar vermek zorunda kalmazsın
3. Periyodik olarak ilerlemeni ölç. Bunun için, sonra sonucu kıyaslayabilmek adına, bir dakikada kaç kelime okuduğunu belirle. Hız alıştırmaları yap ve daha karmaşık hataları önlemek için, aynı edebiyat türlerindeki: örneğin, bilimsel metin, sanatsal/ popüler bilim/ haber yazıları «standartlarını al».
Ayrıca aynı metni tekrar okuyabilirsin, fakat her seferinde bunu daha hızlı yapmak hedeflenmelidir.
Bir şey daha: ne kadar hızlı okursan oku, sonuçta metnin içeriğinin çoğunu anlamak zorundasın. Kelimenin anlamını değil, özellikle okunan bölümün anlamını.
TAVSİYE EDİYORUZ: okuma hızı üzerinde çalış. Bunun için metinlerde en sık karşına çıkan kelimeleri, onları okumayla zaman kaybetmemek için ezberle, kitabın sesli versiyonuyla birlikte okuma alıştırmaları yap, kendini motive etmek ve alıştırmaları düzeltmek için sonuçları sürekli ölç.
En önemlisi, sürekli pratiktir. Yukarıda alıştırma ve egzersizlerden bahsettik, fakat kitabın ruh için ve keyif almak için okunması gerektiğini kimse atlamadı. Bu yüzden ile yolda kitap okuma kuralını kendine uygula. Şahsi tecrübemi söylüyorum: «ben bütün metni anladım» düğmesine basmak ve çalışmada bütün bir kitabı çevirmek, inanılmaz bir motivasyon patlamasıdır!
Özetlemek gerekirse: İngilizce okuma becerisini nasıl geliştirebiliriz
  • Okuma, diğer dil becerileri gibi belli bir amaca yönelik olarak eğitilebilir. Ayrıca, beceriyi geliştirmek, yalnızca metinleri zorlaştırarak süreklilik sağlayabilir.
  • Alıştırma için, kelimelerin %80 oranında anlaşılır olduğu, sadece seviyene uygun kaynakları seç. Gerisi kelime hazinesi olacaktır.
  • Okuma becerisini geliştirmek için, metni ayrı ayrı kelimelerle değil, bütün cümlelerle okumayı öğren. Bunun için kelimenin anlamını tahmin etme alıştırması yap, içeriğe bağlanmayı öğren ve metni çevirme. Anlamı kavramak, tercüme yapmak anlamına gelmez.
  • Her açıdan hızlı, daha hızlı okumaya çalış. İlerlemeyi izlemek için «standartları al» ve hızını ölç. Ve SightWords ezberle— onlar seni hızlandıracaktır.
  • Ruhun için, muhakkak öylesine İngilizce metinler oku. Günde birkaç sayfa dahi olsa, kitap okuma alışkanlığı edin, bunun için kesinlikle zaman bulunur.
 
Top