Oksitosin Gerçeği: Mutlu İnsanları Diğerlerinden Farklı Kılan 5 Bilimsel Özellik

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Herhangi bir günde ortada pekte belirgin bir sebep yokken kendinizi keyifsiz hissettiğiniz anlar oldu mu? Eğer bu senaryo size de tanıdık geliyorsa vücut kimyası ve beynimiz ile ilgili bir hormonu daha yakından tanımanızın vakti geldi; Oksitosin!

Genellikle “aşk hormonu” olarak adlandırılan bu kimyasal vücudumuz tarafından doğal olarak üretiliyor. Güven, sevgi ve azim gibi harekete geçirici duyguların tetikleyicisi olarak biliniyor.

Peki ama bazı insanlarda yoğun olarak salgılanan bu hormon, neden bazı insanlarda daha düşük? Neden bazı insanlar kendi kendilerine motive ve hareket halinde olabilirken, bazıları böyle değil? Daha da önemlisi, oksitosin hormonunu arttırabilmek için bizim yapabileceğimiz bir şeyler var mı? Şanslıyız ki, bilim insanlarına göre oksitosin seviyemizi arttırmak için yapabileceğimiz birkaç şey mevcut.

1. Sarılmak
Her ne kadar kulağa garip gelse de, sevdiğiniz bir kişiye sarılmak vücutta ciddi miktarda oksitosin artışına sebep oluyor. Hatta yapılan son bir araştırma 20 saniyeden uzun süren sarılmaların iki kişi arasındaki güven duygusunu ciddi oranda arttırdığını ortaya koydu. Bir daha modunuzun düştüğünü hissederseniz, herhangi bir aile bireyine, ya da sevdiğiniz kişiye sıkıca sarılın. Faydasını göreceksiniz.

2. Hayvan sevmek
Eğer herhangi bir hayvan fobisine sahip değilseniz, Başta köpek ve kedi olmak üzere sıcakkanlı tüm hayvanlara dokunmak ve sevmek insanlarda oksitosin seviyesini arttırıcı etkiye sahip. Yapılan bir araştırmada özellikle yavru kedi ve köpekleri bir miktar seven kişilerin oksitosin seviyelerinin oldukça fazla arttığı gözlemlenmiş. Bu sonuçlar hayvanların yaşama enerjisi verdiğinin açık bir kanıtı gibi.

3. Gülmek
Bu madde gayet açık. Şaşırtıcı olmayan bir biçimde gülmek oksitosini arttırıyor. Ancak burada şaşırtıcı olan kısım, yapılan bazı araştırmalarda, gerçekten gülmeseniz bile, gülüyormuş gibi yanaklarınızı yukarı kaldırdığınızda, ya da kendinizi gülmeye zorladığınızda beyninizin yine de, mutlu olduğunuzu sanması ve oksitosin salgılamaya başlaması. Yani gülüyormuş gibi yaparak, bir süre sonra gerçekten mutlu oluyoruz. Beyin gerçekten de şaşırtıcı bir organ…

4. Konuşmak ve dedikodu
Kendinizi kötü hissettiğinizde neden sevdiğiniz biriyle konuşma ihtiyacı hissettiğinizi daha önce bilimsel çerçevede sorgulamış mıydınız? Bunun altında da, oksitosine duyulan ihtiyaç yatıyor. Çünkü biriyle kurulan karşılıklı diyalog beyinde oksitosin salgılanımını tetikliyor. Bu sebeple biriyle konuştuktan sonra, kendinizi rahatlamış hissediyorsunuz.

Ayrıca dedikodunun hem erkekler hem de kadınlar tarafından bu kadar sevilmesinin nedeni de yine bu hormon. 2 veya daha fazla kişi başkaları hakkında konuşurken fark etmeseler bile bilinçaltı seviyesinde kendilerine bir güven ortamı yaratıyorlar bir grubun parçası olma hissiyle oksitosin salgılıyorlar. Dedikodunun iyi hissetirmesinin sebebi işte tam olarak bu.

5. Spor yapmak
Kan dolaşımını hızlandırmak ve kasları zorlamak, vücutta endorfin adı verilen ve enerji verici olarakta niteleyebileceğimiz bir hormonu salgılatmakta. Endorfin hormonu, bir takım farklılıklar gösterse de, vücutta işleyiş prensibi bakımından, oksitosin hormonuna benzer bir yol izlediğinden, spor yapmanın dolaylı olarak oksitosin salgılanımını etkilediğini de söyleyebiliriz.
 
Top