Öğrencilere Zaman Yönetimi Nasıl Kazandırılır?

Zaman yönetimi özellikle öğrenci yaşamında son derece önemlidir. Hem ders çalışmada hem de özellikle sınavlarda zaman yönetimine hakim olmayan öğrencilerin başarısında önemli bir etmen olarak karşımıza çıkmaktadır.

Peki doğru zaman yönetimi konusunda neler yapılabilir. Gelin şimdi bunları adım adım irdeleyelim.


zaman-yonetimi.jpg

1. İpucu: Önceden planlamak için bir takvim kullanın.​

Takvim kullanmak zaman yönetiminin ayrılmaz bir parçası. Yoğun bir programı yönetmenin tek yolu önceden planlama yapmaktır.

Her dönemin başında öğrenciler taahhütlerini fiziksel veya dijital bir takvime girerek geniş bir bakış açısına sahip olmalıdır. Tüm sınıflar için ödev son tarihleri ve sınav saatleri, renk kodlaması kullanılarak takvimde işaretlenmelidir, yani son tarihler için kırmızı, sınavlar için yeşil vb.

Takvim ayrıca sınıf saatleri ve vardiyalar gibi sabit taahhütleri de ifade etmeli ve düzenli olarak güncelleştirilmelidir.

Bu görsel tasvire bakmak hem açık hem de yoğun zamanları aydınlatır. Ağır haftalar hemen netleşecek ve bunlar planlanacak zamanlar. Son teslim tarihlerini kaçırmaktan kaçınmanın yolu, bunları planlamaktan geçiyor.

İpucu 2: Günlük yapılacaklar listesi yapın.​

Her gün başarılması gerekenlerin bir listesini yapmak, sisli anıları temizleyebilen harika bir zaman yönetim aracıdır. Görevleri bitirdikten sonra geçiş, rahatlama ve başarı hissi de sağlar.

3. İpucu: Öncelik vermek için A-B-C yöntemini kullanın.​

Öncelikleri (önce ne üzerinde çalışılır) ayarlamak, zaman yönetiminin bir diğer anahtarıdır. Görevlere öncelik vermek için A-B-C yöntemi şöyle çalışır. Yaklaşan tüm görevleri yazın. Ardından her göreve bir A, B veya C atayın:

A – bugün tamamlanmalıdır
B – bugün bitirmek güzel olurdu
C – gerekirse yarına itilebilir

İpucu 4: Vites değiştirmeyi ne zaman bilin.​

Esnek olmak, zamanı iyi yönetmek için de önemlidir. Yaşam, C düzeyinde bir görevin A düzeyinde bir görev haline geldiğini belirlediğinde, vites değiştirme zamanıdır. Evet, bir yapılacaklar öğesine odaklanmak ve bitirmek harikadır, ancak daha az önemli hale gelen bir göreve bağlı kalmak sadece bir bireyi geride bırakır.

İpucu 5: Ertelemeye dikkat edin (ve bununla ilgilenin).​

Erteleme, ister bir test, ister kağıt veya başka bir teslim edilebilir olsun, kaygıya ve daha kötü bir sonuca yol açar. Zaman yönetimine karşı bu ortak düşmandan kaçınmak için, öğrenciler neden işten kaçındıklarının farkında olmalıdır. Bir ödevden veya okumadan anlamadıkları için, profesör, TA veya diğer öğrencilerle konuşmalı ve netlik kazanmalıdırlar.

Bu tutum, öğrencilerin genellikle sahip olmadığı bir olgunluk seviyesi gerektirir, bu nedenle eğitmenler yardımdan yararlanmak için ücretlerini düzenli olarak hatırlatmalıdır.

Öğrenciler işi yapmak için zaman bulamadıkları veya sadece yapmak istemedikleri için er erlerse, önceliklerini yeniden gözden geçirmeleri gerekir. Eğitmenlerin öğrencilere, onları hayatları ve kariyerleri boyunca taşıyacak bilgi edinmek için çok para ödediklerini hatırlatmaları yardımcı olabilir. Umarım, bu tavsiye en azından birkaç ertelemecide yankı bulur.

6. İpucu: Aynı anda bir proje üzerinde çalışın.​

Birçok makale ve çalışma, aynı anda birkaç görev yapmaya çalışırken çalışmanın acı çektiği sonucuna vararak çoklu görev konusundaki deneyimimi destekliyor. Bunun yerine, konsantre odaklanma, üst düzey iş öğrenmenin ve üretmenin en iyi yoludur.

İpucu 7: Sık sık mola verin.​

Derin odaklanma yorucu olduğu için, tam dikkat gerektiren bir şey yaparken molalar almak gereklidir. Odaklanmaya zorlamayı öğrendim. Çamaşır yıkamak gibi sıradan bir görevi yapmak için uzaklaşıyorum, örneğin, bir yazma son tarihim olduğunda veya kağıtlara not vermem gerektiğinde.

8. İpucu: Son tarihleri ve hedefleri belirleyin.​

Dünya son teslim tarihleriyle çalışır – onları takip etmeyi öğrenmek başarının bir parçasıdır. Zamanını iyi yöneten insanlar teslim tarihlerini kaçırmaz. Bazen bu, yetişmek yerine işi vadesi gelmeden tamamlamak anlamına gelir. Son teslim tarihlerinin önünde kalmak, son teslim tarihlerini yapmanın anahtarıdır.

Son tarihler özellikle yazılı ödevler üzerinde çalışırken önemlidir. İyi yazmanın düzenleme için zamana ihtiyacı vardır ve yazı revizyonlar için zaman bırakmadan yapılırsa, iş zarar görür.

9. İpucu: Bir çalışma grubuna katılın.​

Bir çalışma arkadaşına sahip olmak veya bir çalışma grubuna katılmak, birden fazla perspektifin yararını toplamanın ve ertelemeyi önlemenin harika yollarıdır. Bir çalışma grubunda öğrenciler notları paylaşabilir, kafa karıştırıcı konuları tartışabilir ve eşler arası destek sağlayabilir.

Harvard Business Review şu ipuçlarını da sunar:
  • En uygun zamanlarda çalışın. Bazı insanlar sabahları en iyi şekilde çalışır, bazıları ise gece geç saatlerde. En yüksek performans, bir bireyin prime çalışma süresi boyunca iş yapıldığında gerçekleşir.
  • Zamana para gibi davran. Organize insanlar zamanı değerli bir malmış gibi dole eder. Gerekli görevlere zaman harcamak sadece daha iyi bir yatırım getirisi getirir.
  • Zaman konusunda gerçekçi ol. Birçok insan belirli bir görevin ne kadar süreceğini doğru bir şekilde yargılamaz. Bu yaygın sorunu önlemek için, birey önce bir angaryanın ne kadar süreceğini tahmin etmeli, ardından projenin sonundaki tahmini süreyle gerçek süreyi karşılaştırmalıdır. Kazanılan bilgi daha sonra benzer bir proje bir sonraki planlandığı zaman uygulanabilir.
Zaman yönetimini ve organizasyon becerilerini öğrenmek sadece akademik yaşam için yararlı değildir. Bu beceriler işyerinde aranır ve evde de olması oldukça yararlıdır.

Olarak kullanabileceğiniz daha fazla zaman yönetimi ipucu isteyin
Zaman yönetimi akademik başarının anahtarıdır. Dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler bunu er ya da geç öğrenirler. En iyi öğrenciler mutlaka “daha akıllı” olanlar değil, zamanlarını etkili bir şekilde kullananlardır. Günlerinizi ve haftalarınızı önceden planladığınızda, zaman düşmanınızdan ziyade dostunuz olabilir. Ve zaman yönetimi bir acı gibi görünse de, bu beceriye hakim olduktan sonra, hayattan en iyi şekilde kurtulmanızı sağlayacaktır. Daha etkili, sakin ve keyifli yaşamanızı sağlayabilir. Daha az stres, düzensizlik ve hayal kırıklığı ile daha fazla iş yapmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, okul yılı boyunca ve sınavlarınızda, testlerinizde ve sınavlarınızda size daha yüksek notlar verebilir.

Bunu bir düşün. Hiç yılda milyonlarca dolar ödenen bir atletin antrenmana gelmeden bir maçta oynadığını duydun mu? Bir müzisyenin prova için her gün zaman almadan konser sunduğunu duydun mu? Yüzlerce başarısız deneme olmadan büyük bir keşif ilan eden bir bilim adamı duydun mu? Tüm bu profesyoneller, mesleki alanlarında başarılı olmak için zamanlarını koymak zorunda olduklarını bilirler.

Ne yazık ki, dünya çapında milyonlarca öğrenci aksini düşünüyor. Sihir bekleyen sınavlar için görünürler! Çalışmak için yeterli zaman yapmadan, en yüksek notları almayı umuyorlar ve sonuçlar aksini kanıtladığında hayal kırıklığına uğrarlar veya utanırlar. Açıkçası, günümüzün son derece rekabetçi dünyasında, okulda, kolejde veya üniversitede olacak kadar şanslıysanız, birçok kişi tarafından arzulanan imrenilen bir yere sahipsiniz. Başka bir istekli genci kabul almaktan mahrum etmiş olabilirsiniz, çünkü başvurunuz daha umut verici, başarılı olma olasılığı daha yüksek görünüyordu. Peki içeri girmek için ondan fazla çaba sarf ettikten sonra, bu konuda ne yapıyorsun? Bu kadar çok çalıştıktan ve belli bir okula girmek için bu kadar para ödedikten sonra ders çalışmak için zaman ayıracak mısın?



Kararı verdikten sonra, takip edebileceğin bir dizi mükemmel zaman yönetim sistemi vardır. Bunlar bazen pahalı veya karmaşık olsa da, basit bir zaman yönetimi yaklaşımı benimseyerek hedefinize ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki sekiz strateji akademik kariyerinizi büyük bir etkiye etkileyebilir.

1. Zamanınızı düzenleyin

İşleri farklı yapmaya karar verdiğinde hayat düzelir. Bu durumda, amaç sizi kontrol etmesine izin vermek yerine zaman içinde kontrol elde etmektir. Hayatınızın özü olan zamana sahip olmaktır. Zaman yönetiminin temel amacı, yaklaşan günlerinizin, haftalarınızın ve aylarınızın net bir resmine sahip olmanızdır. Çalışma, dinlenme veya diğer aktivitelere ayırabileceğiniz zamanı keşfetmenin bir yoludur. Acı çeken kölesi yerine hayatının efendisi olmaya karar et!

2. Zamanınızı değerlendirin

Birçok öğrenci gerçekten çok çalıştıklarına inanıyor. Hatta bazıları sürekli ders çalışmasını bile protesto ediyorlar! Gerçekte, bu gerçeklerden uzaktır. Yoğun gününüzün kaç saatini gerçekten okuduğunuzu keşfetmenin tek yolu, kişisel zaman değerlendirmesini tamamlamaktır. Yöntem, uyandığınız andan uykuya daldığınız zamana kadar bir hafta boyunca yaptığınız her şeyi takip etmenizi gerektirir. Bu, her ayrıntıyı kaydetmek anlamına gelir.

Hafta sonunda toplamları toplar. Örneğin, zamanınızın nereye gittiğine dair tam bir resime sahip olana kadar yemek yemek, seyahat etmek, ders çalışmak, telefonda konuşmak, alışveriş yapmak, egzersiz yapmak, sigara içmek, TV izlemek, çevrimiçi olmak vb. Ders çalışma dışındaki aktivitelere çok fazla zaman kaybettiğinizi bulursanız, programınızı dengelemeye çalışın. Değerli zamanınızı daha iyi kontrol edebilmek için alışkanlıklarınızda ve davranışlarınızda küçük ayarlamalar yaparak zaman haydutlarını ortadan kaldırmaya başlayın.

3. Önceliklerinizi belirleyin

Zaman yönetiminin amacı, zaman ayırmaktır, böylece hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Olimpik bir yüzücü veya buz patencisi olmak istiyorsanız, yıllarca günde birkaç saat pratik yapmak zorunda kalacaksınız. Aynı şekilde, en iyi öğrenci olmak için çalışma gereksinimleri hakkında iyi bir fikre sahip olmalısınız. Her konu size farklı taleplerde olsa da ( okuma, yazma, araştırma, deneyler, ödevler, denemeler, projeler, makaleler, sunumlar, testler ve sınavlar- öncelik vererek başarı şansınızı artıracaksınız. Her konu için, haftalık, aylık ve yıllık bazda gerekli tüm görevlerin nasıl tamamlayacağına karar verin. Bu önceden planlama, farkındalığınızı artıracak ve zamanı anlamsızca boşa harcama olasılığınızı artıracaktır.

4. Bir program yapın

Önceliklerinizi belirledikten sonra, önceliklerinize uygun bir program ayarlayın. Çok çeşitli öğrenci organizatörleri, günlükler, planlamacılar, elektronik araçlar ve zaman yönetim sistemleri piyasada mevcuttur. Sizin için en uygun olanı seçin veya oluşturun. Birçok öğrenci, büyük resmi daha kolay görmelerini sağlayan haftalık planlamacıları seçer. Sisteminizin çok rahat olduğunuz bir şey olduğundan emin olun, çünkü sık sık atıfta bulunabilirsiniz. Ardından, zamanlamanızı şu sırayla ayarlayın:

Sınıflar, seminerler, öğreticiler ve yarı zamanlı işler gibi tüm sabit taahhütlerinizi işaretleyin. İşte bunlar, değiştiremeyeceğiniz şeylerdir.
Çalışma süresini ekleyin. Tek başına çalışmak için ayrılmış gününüzün büyük bölümlerini ve daha kısa inceleme sürelerini engelleyin. En yoğun çalışma saatlerinizi, en uyanık ve uyanık olduğunuz zamanlara denk gelecek şekilde düzenleyin.

Diğer çalışma dışı etkinliklerde işaretleyin. Bunlar, egzersiz, eğlence dersleri veya sosyalleşme gibi önemli ancak daha düşük öncelikli öğelerdir ve mümkün olduğunda uyum sağlayacaksınız.

5. Takvim kullanma

Haftalık planlayıcınıza ek olarak, büyük bir aylık duvar takvimine yatırım yapın. Tüm önemli son tarihleri, son tarihleri, sınavları vb. Bu, önemli tarihler hakkında daha fazla farkında olmanızı sağlayacak ve programın gerisindeyseniz planları ayarlamanıza veya yeniden düzenlemenize olanak tanır.

6. İnceleme kartlarını kullanın

Başka bir şey olmasını beklerken her zaman okumak için bazı inceleme kartlarını yanınızda bulundurun. Bu, otobüs durağında, bankada, süpermarkette, kafeteryada vb. Ayrıca, buzdolabı kapısı, banyo aynası vb. Sık tekrar ve inceleme, bilgileri kolay ve etkili bir şekilde hatırlamanın anahtarlarından biridir.

7. Faaliyetleri mantıksal olarak planlayın

Bedensel döngünüzü tanıyın; ardından, mümkün olduğunca etrafındaki etkinlikleri planlayın. Örneğin, öğle yemeğinden sonra her zaman uykunuz geliyorsa, bir tarih kitabı üzerinde gözlerinizi açık tutmak için savaşmak yerine, günlük yürüyüşünüze çıkmak için zaman ayırın.

8. Biraz zaman kaybetmeyi planlayın.

Sen robot değilsin! Dinlenmek ve zihninizi ve vücudunuzu tazelemek için dinlenmek için biraz zaman planlayın. Bu, daha etkili bir şekilde çalışmanızı sağlayacaktır. Yeterince uyu. Uykusuz bir öğrenci en iyi performansını gösteremez.
 
Top