• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Obezite Tedavi Yolları

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Akdoğan ;Halk arasında bilinen adıyla şişmanlık ,Vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.Kilo fazlalığı asıl olarak bir denge sorunudur. Besinlerle alınan enerji miktarının ,metabolizma ve fizik aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda kilo fazlalığı ortaya çıkar.

Yapılan araştırmalara göre ,obezite özellikle son yıllarda bütün dünyada süratle artmakta ve yayılmaktadır.

Ülkemiz de bu durumdan etkilenmektedir. Kadın nüfusumuzun yaklaşık üçte biri ,erkek nüfusumuzun da yaklaşık beşte biri kilo fazlalığına sahiptir.

Kilo fazlalığı insan vücüdunda kalp ve damar sistemi ,hormonal sistem,sindirim sistemi gibi sistemleri etkileyen ve bir çok rahatsızlığa zemin hazırlayan bir hastalıktır.Kalp hastalıkları ,yüksek tansiyon ,şeker hastalığı,yüksek kolesterol,eklem hastalıkları,,solunum rahatsızlıkları ,horlama,kısırlık,safra kesesi hastalıkları ,adet düzensizlikleri,iktidarsızlık,bazı kanser türleri obazite ile doğrudan ilişkili hastalıklardan başlıcalarıdır.

Obezite için en Yaygın kulanılan ölçüm Beden Kitle İndeksi (İngilizce kısaltması BMI) ve bel çevresi ölçümüdür.Beden kitle indeksi ; vücut ağırlığının (kg) ,boyun karesine (m2)bölünmesi ile hesaplanır. Bu değer çocuklarda ,hamile bayanlarda ve çok adaleli kişilerde doğru sonuç vermeyebilir.

BMI değerine göre ;
18.5 kglm2 altında olanlar :zayıf
18,5-24.9 kglm2 arasında olanlar : normal kilolu
25-29,9 kglm2 arasında olanlar : fazla kilolu
30-39,9 kglm2 arasında olanlar: obez(şişman)
40 kglm2 üzerinde olanlar: ileri derecede kilolu olarak sınıflandırılır.

Vücuttaki toplam yağ miktarı önemli olmakla birlikte,yağın hangi bölgede biriktiği daha da önemlidir.

Risk açısından karın çevresinde yağ birikimi,diğer bölgelerdeki yağ birikimine göre daha önemlidir.

Bu yüzden bel çevresi ölçümü de önemlidir.Erkek 94 cm üstü,kadında ise 80 cm üstü bel çevresi ölçümü sağlık açısından riski beraberinde getirir.

Vücut yağının artması ,çok sayıda faktörün birbirini etkilemesiyle oluşur ama temelde hücresel bir problemdir. Genetik faktörler çok önemlidir. Anne ve babanın obez olması durumunda çocukların %80'i erişkin yaşta kilo fazlalığıyla karşı karşıya kalabilir.Yine bazı hormonal bozukluklar kilo alımında özellikle baş rol oynayabilir.Kilo fazlalığının geri planda genetik,yaş,cinsiyet,yetersiz fiziksel aktivite ,yanlış beslenme alışkanlıkları,metobolik hastalıklar ,ilaçlar,eğitim eksikliği,menapoz,uyku sorunları,ruhsal problemler bulunabilir.

Kilo fazlalığı tedavisinde en önemli tedavi şekli "Diyet ve egzersizdir " Ancak yeterli olmayabilir.Hastalığın kökeninde hücresel bozukluklar bulunduğu için bu bozukluğun temellerini araştırıp bulmak ve onu tedavi ettirmek şarttır. Bu sebeple kilo fazlalığı şikayeti bulunan kişilerin Öncelikle ileri muayene tetkikleri yaptırmak üzere hekimlere başvurmaları ve hekimlerinin yardımlarıyla Diyet programlarının düzenlenmesi özellikle önemlidir.Sağlıklı günler dileğiyle
 
Top