Neyi okuyacağım ben yahu, bana paradan bahset

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
2018 yılının hemen arefesindeyken Türkiye’de hâlâ kitap okumanın faydasını anlatıyor olmak üzücü tabi ki ama bunu da yapmak gerekli. Çünkü Türk halkının çoğu kitap okumayı adeta gereksiz bir lüks olarak görüyor. Sivas’ın merkezinde “en son okuduğnuz kitap nedir?” soruyla bir video hazırlamışlar. Videonun en başında verilen cevap, Türkiye’deki durumu özetliyor: “Amaaan, yahu paradan bahset abi bize, neyi okuyacağım ben yahu”.

Neden daha çok okumalıyız?​

Kitap okumakla bireysel ve ülke refahı arasında doğrudan olmasa da dolaylı bir bağlantı var. Avrupa, bugünkü seviyesini öğrenme merakına, akla ve bilime verdikleri önem ve yaptıkları yatırımlara borçlular: Coğrafi Keşifler, daha gelişmiş silahlar üretmeleri, matbaanın Çin’den getirilmesi, bilimsel faaliyetlerin desteklenmesi gibi gelişmelerle dünya hakimiyetini sağladılar. “Bana ne yeaaa” deseydiler bu günleri göremezlerdi, bu kesin. Sapiens’te Harari’nin dediği gibi; Avrupa’da her zaman bilimsel bir merak vardı. Ordularını uzak seferlere götürürken yanlarına bilim insanlarını da alırlardı. Orta Doğu coğrafyasından çıkan medeniyetlerde böyle bir alışkanlık olmadı.

Neden daha çok okumalıyız sorusuna bireysel açıdan bakarsak:​

  • Okumak, öğrenmenin en etkili yoludur
  • Hayal gücünüzü genişletir
  • Kelime bilgisini geliştirir
  • Hafızayı güçlendirir
  • Stresi azaltır
  • Ve yazabilmek için de önce okumak gerekir
Okumak, öğrenmenin en etkili yoludur dedik. Öğrenmek de insanın kendisine yatırım yapmasıdır. Ve insanın yaptığı en değerli ve verimli yatırım da kendisine yatırım yapmasıdır. Çünkü her şeyinizi kaybetseniz bile eğitiminiz ve öğrendikleriniz sizinle kalır.
 
Top