Nakşidil Sultan

Suskun

V.I.P
V.I.P
Aimee.jpg

Nakşidil Valide Sultan

Sultan_Mahmud_II_of_the_Ottoman_Empire.jpg

Nakşidil Valide Sultan'ın oğlu II. Mahmut

Nakşidil Valide Sultan
(d. 1768 - ö. 22 Ağustos 1817[1]),
Osmanlı padişahı II. Mahmut'un annesi, Valide Sultan ve I. Abdülhamit'in eşiydi.​



Fransız asıllı olduğu düşünülen Nakşidil Valide Sultan 1783 yılında I. Abdülhamit'in eşi oldu. Osmanlı kaynaklarında padişah II. Mahmut'un öz annesi olarak bilinmekle birlikte, bazı batı kaynaklarında II. Mahmut'u evlat edinerek yetiştiren kadın olduğu öne sürülmüştür. II. Mahmut 1808 yılında tahta çıktığında Nakşidil Valide Sultan oldu. 22 Ağustos 1817 tarihinde öldü. Cenazesi İstanbul Fatih Camii Nakşidil Sultan Türbesine gömüldü.
Nakshidil-1808.jpg

Nakşidil Hasekî Sultan'ın kökeni

Nakşidil Sultan'ın kökeni ölümünden sonraki yıllarda batı ülkelerinde birçok söylentilere yol açmış, çok sayıda romana konu olmuştur. Bu söylentiler genel olarak Nakşidil Sultan'ın Fransız imparatoru Napolyon Bonapart'ın eşi Josephine'in kuzeni olduğu yolunda yoğunlaşmaktadır. Söylentilere göre Nakşidil Sultan 1768 yılında Aimée Dubuc de Rivery adıyla Fransa'nın bir kolonisi olan Martinique adasında zengin bir ailenin kızı olarak doğmuştu. Sonradan Napolyon Bonapart'ın eşi olacak olan Josephine, Aimée'nin kuzeniydi. Aimée, Fransa'ya eğitim için yollanmıştı. Bir gün Fransa'daki okulundan memleketine geri dönerken Mayorka açıklarında seyahat etmekte olduğu gemiye Cezayirli korsanlar saldırarak onu esir aldılar. Daha sonra Aimée, Cezayir'in beyi tarafından padişaha hediye olarak İstanbul'a gönderildi. Haremde Nakşidil Sultan adını aldı. Günümüzde Martinique adasını ziyaret eden turistlere, dünyanın iki büyük imparatorluğunun en yüksek düzeyine yükselmiş iki kuzen olan Josephine Bonapart ve Nakşidil Sultan'ın o adada doğmuş olduğu anlatılmaktadır ve bu söylenti ada için önemli bir ilgi alanı haline gelmiştir.

Christine Isom-Verhaaren'e göre doğruluğu kanıtlanmamış (büyük ihtimalle yanlış) olan bu söylentilerin yayılmasında Fransız ve Osmanlı Devletlerinin de payı vardır. Osmanlı padişahı Abdülaziz'in 1867 yılında Fransa'ya yaptığı seyahat sırasında III. Napolyon (Napolyon Bonapart'ın eşi Josephine'in torunu) Fransız basınına Abdülaziz Sultan'la akraba olduklarını söylemiştir. Abdülaziz bu demeci yalanlamamıştır. Ancak o dönemde Fransız ve Osmanlı İmparatorluklarının bir ittifak içinde oldukları düşünülürse bu söylentilerin siyasi amaçlı olması oldukça mümkündür.

Nakşidil Sultan hakkında yazılan roman ve kitaplar

Janet Wallach, Seraglio, New York, Doubleday, 2003 ISBN 0-385-49046-1.
Barbara Chase-Riboud, Valide: A Novel of the Harem, New York, Avon, 1986 ISBN 0-688-04334-8.
Maurizio Costanza, La Mezzaluna sul filo - La riforma ottomana di Mahmûd II, Marcianum Press, Venezia, 2010 (appendix.1)
Prince Michael of Greece, Sultana, New York, Harper and Row, 1983 ISBN 0-380-68502-7.
March Cost, The Veiled Sultan (New York: Vanguard Press, 1969 ISBN 0-8149-0666-4.
Lesley Blanch, The Wilder Shores of Love, New York: Simon and Schuster, 1954 ISBN 0-7867-1030-6.
Benjamin A. Morton, The Veiled Empress: An Unacademic Biography, New York: G. P. Putnam's Sons, 1923
 
Top