Mürdüm Eriği

jeriko

Özel Üye
Özel üye
Bembeyaz çiçekleriyle gelin duvağını andırır erik ağacı. Tazeliği, yeniden dirilişi, yeni başlangıçları simgeler. İşte bu seçkin familyanın üyelerinden biridir mürdüm eriği. Gülgiller Rosaceae ailesindendir. Prunus cinslerinin en seçkin üyeleri arasındadır. Anavatanı Anadolu’dur ama Kafkasya ve Hazar Denizi çevresinden dünyaya yayıldıkları sanılmaktadır.

Mürdüm Eriği Hakkında​

- Fidanları kışın ılık geçtiği bölgelerde sonbaharda, soğuk geçen yerlerdeyse ilkbaharda dikilebilir.

- Her tür toprakta yetişse de, en ideali organik maddece zengin, humuslu olanıdır. Ayrıca, ağacının kökü yüzeysel olduğu için toprak fazla derin kazılmamalıdır.

- Dikimini beş santimetre aralıklarla açılacak 50 santimetre derinlik ve genişlikte çukurlara yapın. Yanına, rüzgarın genelde estiği yöne herek çakarak fidan bağlanmalıdır. Çeşitlerin birbirini tozlayacak şekilde dikilmesi zorunludur.

- Beyaz çiçekleri yaz başına doğru açar.

- Morumsu mavi renkli meyvelerini dikimden iki sene sonra tüketebilirsiniz. Ağustos-eylül döneminde olgunlaşan meyveler, ekim sonuna doğru istenilen kıvama gelir. Meyveleri etli, sulu, mayhoş ya da tatlıdır.

- Çelikleme yöntemiyle ve aşıyla üretilir. Aşılama çeşitli ağaçlardan alınan erik türlerinin üzerine aşılanması yoluyla yapılır. Bu ağaçlar başta başka erik türleri olmak üzere zerdali ve bazen badem ağaçları olarak da kullanılır. Biraz güç de olsa, bu yol iyi sonuçlar verir.

- Yağışların bol olduğu yerlerde ağaçlar sulanmadan da yetiştirilebilir. Mayısın ikinci yarısından sonbahar yağışlarına kadar, toprak yapısına bağlı olarak sulanır. Yağışın az olduğu bölgelerde daha çok suya ihtiyaç duyar.

- Azotlu gübreler, kış sonunda ilkbahar gelişmesi başlamadan önce verilmelidir. Azotun hem sülfat, hem de nitrat formuna cevap verirler. Fosforlu ve potaslı gübreler kış başında verilir. Kimyasal gübrelerin yanı sıra iki yılda bir yanmış çiftlik gübresi de verilmelidir. Ayrıca yeşil gübreleme yapılması da yararlıdır.

- Geç uygulamalar, meyvede renk oluşumunu azaltır, sonbaharda sürgünlerin uzamasına neden olur ve kış soğuklarından zarar görmesine yol açar.

- Düzenli olarak, şekil ve ürün budaması yapmalısınız. Böylece onu kuvvetlendirebilirsiniz.

- Hasat için en uygun zaman, meyvelerin ağaçta tam iriliğini, rengini, tadını aldıkları ve etlerin gevrekleştiği dönemdir.

Mürdüm Eriği’nin Faydaları​

Bol miktarda B vitamini içerir. İçerdiği potasyum ve magnezyum sayesinde kan basıncını dengeler. Bu nedenle tansiyon ve kalp hastalarının tüketmesi faydalıdır. Kolesterol sorunu için birebirdir. Bol lifli yapısıyla damarlardaki zararlı maddelere yapışarak vücuttan dışarı atılmalarını sağlar. Karaciğer, böbrek ve romatizmal rahatsızlıkların tedavisinde de önerilir. Regli düzenler, idrar söktürür. Terletici özelliği vardır.
Neredeyse tüm diyet programlarında yer alır. Kan şekerini çok yavaş yükselttiği için korkmadan yenebilir.
 

Safir

Özel Üye
Özel üye
Memlekette teyzeoğlu toplamış kova kova. Zeytin zannetmiştim :) Bize de nasip oldu. Bahçeye atıcam çekirdeklerinden, inşallah çıkar.
 

Top