• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Mor - Güzel Olduğu Kadar Küstah

EceMiss

Özel Üye
Özel üye
Bilmem mor üzerine hiç düşündünüz mü? Veya hayatınızın bir döneminde ilginizi çekip kıyafetlerinize ve seçimlerinize mor rengini yansıttınız mı? Ben çok zamandır mor ile yatıp mor ile kalkıyorum. Bunun nedenini fazla sorgulamazdım. İnsan hayatın akışında seçtiği renklere, nesnelere, kıyafet tarzlarına uzaktan bakıp inceleme gerekliliği duymaz çoğu zaman. Bu yüzden de mor ile haşır neşir olduğumu ilk söyleyen yurttan oda arkadaşım olmuştu. O zamanlar KYK'nın bize verdiği yemek kuponlarından kalan paralarımızı abur cubura harcıyorduk. Tabi abur cubur alışverişimiz tercihen çikolata olurdu. İşte meğerse ben çikolata tercihlerimizi mor ambalajlı olandan yana kullanıyormuşum da farkında değilmişim. Evet bende öğrendiğimde çok garip gelmişti ve bunda anlam aramaya başlamıştım. Özelden genele bir yolculuk başlatmıştım şu gereksiz gördüğüm renk konusunda. Ama araştırdıkça analizim kök saldı ve çiçek açtı.

Morun birçok anlamı vardır elbet. İlk ve en bilinen anlamı kişinin ruhsal dünyasının rengini yansıtmasıdır. Mor rengin etkisiyle bilinçaltında uyuttuğumuz yaşanmışlıklar uyandırılır ve onların tam olarak bilince aktarılması sağlanamasa da gün içerisinde o yaşanmışlıkların izlerini hissederiz. Yani mor ile haşır neşir olan insanlarda farkındalık duygusu ortaya çıkar. Genellikle gerçeklerle yüzleşmekten, onlarla yaşamaktan rahatsız olmayan realist insanlar, mor rengi kullanmaktan çekinmezler.

Moru ev dekorasyonunda kullanmayı tercih eden ailelerin yapısında ise bir resmiyet hakimdir. Resmiyetin olduğu aile tiplerinde iletişim dengesizliklerinin oranı düşüktür. Birbirinin alanına dokunmadan yaşayan aile bireyleri, huzurlu bir aile yaşantısına sahip olma şansı yakalarlar. Bu tarz evlerde yaşayanların, soğuk kanlı, dingin, sakin ve kendilerine özel alan yaratan karakterler olduğunu gözlemleriz. Çünkü mor aynı zamanda, saygınlık, bağımsızlık, yaratıcılık ve gizem anlamına da gelmektedir.

Benim ilgimi çeken en önemli anlamı ise, mor renginin intihar rengi olmasıdır. İntihar ise en mutsuz olduğumuz veya gerçeklerle başa çıkamadığımız zamanda aklımıza giren sinsi bir duygu durumudur. Genelde intihar eğilimli insanların en sevdiği renk mordur. Bunun nedenini bilinçaltına attığımız hatırlamak istemediğimiz duyguları uyandırma etkisinden yola çıkarak açıklayabiliriz. Hatta seçtiğim çikolataların ambalajlarının mor olduğunu ve çikolatayı genelde depresyon zamanlarımda aldığımı düşündüğümde bu fikri kafamda meşrulaştırabiliyorum.

Bir sosyolog olarak feminizm renginin neden mor olduğu üzerine yaklaşımlardan bahsetmeden konuyu kapatmamı beklemeyin sakın. İlk yaklaşım, erkeğin rengi olan mavi ile kadının rengi olarak kabul edilen pembe rengin karışımından meydana geldiğini ortaya koyan yaklaşımdır. Feminizmin cinsiyet eşitliği fikrinden yola çıkmış bir renk analizi yaklaşımı olarak kabul edebiliriz bu düşünceyi. Bir diğer rivayet ise Lilith efsanesi ile özdeşleştirilmiştir. Efsaneye göre Tanrı insanı çift yaratmıştır ve erkek Adem, kadın ise Lilith'dir. Adem kendisini Lilith'e karşı üstün görür. Ve anlaşmazlık ortaya çıkar. Lilith'in, bu efsaneye dayandırılarak kadınların tüm olumsuz özelliklerini yansıtan bir simge olduğu söylenmektedir. Bunun dışında Lilith kadınların lohusalık dönemlerinde gördükleri kötü rüyaların nedenidir. Başka bir kaynakta da Lilith'in İnanna (Ana Tanrıça) ile aynı kişi olduğu savunulur. Lilith'in ten renginin mor olduğu yazarken; kimi kaynaklarda ise Lilith'in giydiği elbise renginin mor olduğu yazmaktadır. Bu yaklaşıma göre de feminizmin mor ile özdeşleştirilmesindeki sebep Lilith'dir.

Açık renklerde kullanılan mor renginin sakinlik ve huzur verici özelliği olduğu gibi koyulaştıkça bu his yerini asalete, kibre hatta kabalaşmaya kadar götürebilir. Kısacası mor güzel olduğu kadar küstah bir rengimizdir. Bu yüzden doktorunuzun verdiği talimatlara uygun şekilde kullanınız.

Alıntı...
 

Düş

Özel Üye
Özel üye
Mor candir. Asiri bir duskunlugum var bu renge. Zamaninda bende sebebini bayagi arastirmistim. Normal olmadigimi biliyordum.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Yanında pembe varsa ancak katlanabilirim bu renge... Ama bu kadar derin kişilik ve ruh durumu belirlemeleri yapılması çok ilginç
 
Top