• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu yarışma düzenlendi. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada katilmanizi bekliyoruz...

Montaigne-Denemeler

sherry

V.I.P
V.I.P
Montaigne - Denemeler
Denemeler, Montaigne'nin 1580 yılında yayınladığı Deneme türü olan kitabıdır. Denemeler adlı kitap daha çok eğitim içeriklidir. Sabahattin Eyüboğlu kitabı Türkçeye çevirmiştir.

Arka Kapak

Michel de Montaigne (1533-1592): "Kendini tanı" ve "Ne biliyorum?" gibi temel sorularla yola çıkarak bir insanda insanlığın bütün hallerini yoklayan "deneme" türünün insim babasıdır.

1571'de kitaplarıyla birlikte çiftliğinin kulesine çekilmesiyle başlayan bu yaratıcı süreç, Montaigne'i önce okuduklarıyla ilgili notlar almaya itmiş, aynı notlar zamanla Denemeler'i (1580) oluşturmuş, ve bu kişisel yazılar ilk yayımlanıştan sonra da dallanıp budaklanmayı sürdürmüştür.

Bu kitaptaki Eyüboğlu çevirileri'de, 1940'daki ilk baskısından 1970'deki halini alana dek okurun önüne her defasında yeni parçalar getirerek bir anlamda yapıtla benzeri bir yol izlemiştir.

Denemeler - Michel de Montaigne - Kitap Özeti

Denemeler, on altıncı yüzyılda yaşamış Fransız yazar Michael de Montaigne'in ilk kez 1580 yılında yayımlanmış olan deneme türündeki eseridir. Yazarın tam yüz yedi tane denemesinden oluşan bu kitabın özgün adı ise "Les Essais"dir. Aynı zamanda hümanist kültürün en önemli kaynaklarından olan bu yapıt, yayımlandığı yüzyılda Avrupa insanlarına özgür düşünce gibi birçok kavramı öğretmiştir. Bir klasik olarak nitelendirilen kitap, yayımlandığı yüzyıldan bu yana en önemli edebi eserlerden biri olmuştur. Denemeler kitabında Michael de Montaigne, özgün bir dil ve kendine has akıcılığıyla belirli konulardaki görüşlerini ifade etmiştir. Yazar, kitaptaki denemeleri için; kendini ve düşüncelerini bütün çıplaklığıyla dile getirdiğini söyler. Okuduğumda ne kadar da haklı olduğunu anlamak zor olmadı. Bana göre Denemeler bir başucu kitabı niteliğinde.

Kitapta dikkat çeken bir diğer noktanın ise Montaigne'in yazılarına verdiği başlıklar olduğunu düşünüyorum. Bir okur olarak, bir kitabın veya herhangi bir denemenin, yazının başlığının benim için önemli olduğunu söyleyebilirim. Montaigne'in yazılarına attığı yalın, basit ve süslenmemiş başlıkların okuyucuyu cezbeden en önemli unsurlardan biri olduğunu düşünüyorum. Yazarın ne kadar samimi olduğunu attığı başlıklar da kanıtlar nitelikte.

Montaigne, kimsenin düşünmeye bile cesaret edemediği gerçekleri denemelerinde tek tek işlemiş. Okunduğunda tokat yemiş gibi hissettiren denemeler yer alıyor kitabın içinde. Denemelerde günlük, basit ve yazımı kolay olanlardan en ince düşünülmüş, hayatın ayrıntılarına dikkat çekenlere kadar birçok konu işlenmiş. Bu da kitabı okuyucuya çekici kılan hususlardan yalnızca bir tanesi.

Kitapta altını çizdiğim birçok cümle oldu. İşte onlardan bazıları:

"Acı masuma da yalan söyletir. "
" Yaşıyor ama bilmiyor yaşadığını"
"Ah bir dost! Eskiler dostluğun sudan ve ateşten daha zorunlu ve daha tatlı olduğunu söylerler, ne doğru!"
"Niçin başka güneş başka toprak ararsın, yurdundan kaçmakla kendinden kaçar mısın?"
"Bütün umudum kendimde."
"İnsan her yerde hep o insandır ve bir insanın özünde soyluluk olmadığımı dünyanın tacını da giyse çıplak kalır".
"En az bildiğim şeyler tartışmaya en elverişli olanlarıdır".

Deneme okumayı sevenlerin ve klasik okumanın bir ayrıcalık olduğu düşünenlerin bu kitabı mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum. Denemeler yalnızca okunmamalı, başucu kitabı yapılmalıdır.

Birçok lisenin fazlaca işine yarayacağına inanıyorum. Her ne kadar ben ısrarla okumasam da sanırım okunması gereken bir kaynak :)

Geri