Mitomani (Yalan Söyleme Bozukluğu)

Suskun

V.I.P
V.I.P
Mitomani (Yalan Söyleme Bozukluğu)
Mitomani hastası kimdir?
Mitomanlar, günlük hayatlarında gerçek olmayan fikirlerle insanları yönlendiren ama bunda belirgin bir amacı olmayan kişilerdir.

Bu kişiler söyledikleri yalanlarla kendileri dışında çevrelerine de zarar verirler mi?

Bu kişiler yalan bilgiler üzerine kurgusal bir yaşam geliştirirler. Mitomanlar, temel olarak sevgi ve ilgi peşinde koşarlar. Bazılarında derin aşağılık kompleksleri vardır. Çocukluktan itibaren önemsenmediğine inanan kişilerdir.
Bilinçaltlarında kendilerini önemsetecek kurgusal bir öyküyü düzenlerler. Ama bunların gerçek dışı olduğunun farkına varmazlar. Aslında çevrelerinden çok kendilerine zararları dokunur.

Önce haz,sonra pişmanlık
Mitomani, bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanabilir. Kleptomani yani çalma hastalığı, kumar bağımlılığı, kaş, saç yolma hastalığı gibi… Kişi kendini yalan söylemekten alıkoyamaz. Bu, onun engelleyemediği bir dürtüsüdür. Yalan söylerken büyük haz duyar ama hemen peşinden pişmanlık gelir. Yani mitoman, yalanlarından sonra suçluluk duyar ve çevresindekilere bunu bir daha yapmayacağını söyler ama yine de yalan söylemeye devam eder. Çok basit şeyler için gereksiz yere yalan söyler. Mitomanlar, birilerini kandırmak amacıyla yalan söylemezler. Zaten yalanları öylesine gelişigüzeldir ki, nasıl toparlayacakları konusunda bir planları yoktur. En büyük sorunu da eşleriyle yaşarlar.

Mitomaniye zemin hazırlayan psikiyatrik sorunlar

Kişilik bozuklukları:

-Narsistik kişilik
-Asosyal kişilik
-Histerik (histriyonik) kişilik
Çocukluk yıllarında istismara uğramış olmak





Psk. Muhteber UYSAL​
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Çocukluk yıllarında istismara uğramış olmak

O kadar doğru bir teşhis ki bu cümle...
Malesef çocukken istismara uğrayanların,yalanla daha içli,dışlı oldukları kanıtlanmıştır:(
 
Top