Misofonya Nasıl Tedavi Edilir? (Sese Duyarlılık)

r0se

Forum Onuru
Özel üye
Misofonya Nedir?
İnsan psikolojisi çok değişken ve kırılgan yapıya sahiptir. Bazen somut bazen ise soyut etkenler psikolojiyi etkileyebilir. Psikolojiyi bozan olumsuz etkenlerden bir tanesi de rahatsız edici seslerdir. Yüksek sesli veya aritmik sesler tüm insanları rahatsız eder. Ancak bazı insanlar hafif seslerden de aşırı rahatsız olur. Bu rahatsızlık kronikleşirse misofonya denilen durum ortaya çıkar. Misofonya hastaları uyanık oldukları her an seslerden rahatsız olarak yaşar. Bu rahatsızlık sabahın ilk saatlerinde veya gece yarısı uykudan kalkma durumunda aşırı artar. Misofonya hastalarının çevredeki seslere uyum sağlaması için bazen çok uzun süre gerekir. Bazen ise bu seslere uyum sağlayamadan sürekli gergin biçimde yaşarlar.

Misofonya Belirtileri Nelerdir?
-> Gündüzleri sürekli gergin olup biran önce gecenin gelmesini beklemek (Geceleri sessizlik sağlandığı için sinirlerde gevşeme ve rahatlık olur)

-> Cips, patlamış mısır, çekirdek gibi sürekli ses çıkartılarak yenilen şeylerden nefret etme

-> Parkeden çıkan ses nedeniyle basketbol maçlarını izleyememek

-> Normalde rahatsızlık vermeyecek seviyedeki kapı ve pencere gıcırtısından rahatsız olmak

-> Sınav esnasında uçlu kalem sesinden, sayfa değiştirirken çıkan sesten veya gözetmenin ayak sesinden aşırı rahatsız olmak, bunun sonucunda sınavlarda sürekli başarısız olmak

-> Küçük çocukların çıkardığı seslerden aşırı etkilenmek ve çocuklara karşı genel bir nefret beslemek

-> Sesten rahatsız olma korkusuyla evin dışına çıkmaktan ve sosyalleşmekten korkmak

Misofonya Hastaları Nasıl Rahatlayabilir?
-> Yankılı ve hoş sesler dinleyerek

-> Düzgün ritimli bir müzik dinleyerek

-> Sessiz bir ortamda istirahat ederek

-> Akan suyun sesini dinleyerek

Misofonya Nasıl Tedavi Edilir?
Misofonya hastalığının tamamen tedavi edilmesi zordur. Bu hastalığın altında yatan sebep tam olarak belirlenememiştir. Bazı kişilerde uzun süre gürültülü ortamda çalışmak, bazı kişilerde ise sessizliğe alışkın olmak bu hastalığın oluşmasına yol açabilir. Tedavi için bir psikiyatra görünmek gerekir. Sözle yapılan terapinin yanı sıra hastayı rahatsız olduğu seslere alıştırmaya çalışmak gerekir. Hastanın ilk zamanlar kendini zorlayarak sonrasında ise kendiliğinden rahatsız edici seslere dayandığı gözlemlenir. Bazı psikiyatrlar çalışan misofonya hastalarını rahatlatmak için gevşetici ilaçlar kullanabilir. Ancak hastalığın kalıcı tedavisi için psikolojik bir alışma ve onarım şarttır.

Alıntı
 
Top