Midemiz Neden Guruldar? Karın Guruldaması Nedir?

Papatya

V.I.P
V.I.P

Karın gurultusu kalın bağırsakta gaz birikmesinden oluşmaktadır. Bu gaz birikmesi, çoğu zaman, yeme ve içme sırasında hava yutmayla başlar. Hızlı yemek yemek ve hızlı sıvı içmekten kaçınılmalıdır.


O9mnWZ.jpg


Yemek sırasındaki hızlı, heyecanlı konuşmalar, hava yutulmasını kolaylaştırır. Yine yemek sırasındaki üzüntüler de hava birikimini kolaylaştırır. Derin iç çekme ve kendimizi zorlayarak geğirmemizin arkasından da hava yutma olur. Emilmemiş su ile hapsolan hava, gurultu sesini verir

Sadece açken değil stres yapıldığı zamanlarda ve mide de gaz olduğu zamanda guruldama olur ve buna engel olmak güçtür.
Karnımızın guruldamasının diğer bir nedeni ise midemiz boş olduğunda içine dolan havadır. Midenin hareketleri ile içinde bulunan hava kabarcıklarının da ileri-geri hareket etmesi sonucunda guruldama sesi ortaya çıkar.
Karın guruldaması olduğunda; Karnın yüksek çıkan sesini dindirmek için, bir çay kaşığı zeytin yağı ya da bir bardak limonlu çay tüketilebilir. Bitkisel çay içmek karın guruldamasını dindirir.

Maya içeren yiyecekler, karbonatlı gıdalar, kepek gibi yüksek lif içerikli yiyecekler, kuru fasulye ve lifli sebzeler de karın guruldaması sebeplerindendir. Bu nedenle bu yiyecekleri tüketirken dikkatli olmalısınız.


Zencefil, rezene, papatya ve nane çayı karın guruldamasını geçirir.

Mide guruldaması bir çoğumuzun hiç beklenmediği bir anda, hiç beklemediğimiz bir ortamda karşı karşıya kalabileceğimiz ciddi bir problemdir. Mide guruldaması açken karşımıza çıkabileceği gibi tokken de karşımıza çıkabilmektedir. Bu guruldamalar, gün içinde uzun süreli veya kısa aralıklarla görülebilmektedir. Genel olarak acıktığımız zamanlarda ani şekillerde oluşan mide guruldaması yediğimiz yemeğin karın-guruldaması-3hemen ardından meydana gelebilmektedir. Mide guruldaması sağlık açısından hiçbir zararlı olmayan bir durumdur. Fakat kimi zaman arkadaşınızın yanında veya bulunduğunuz ortamlarda ki kişilerin rahatsız olmasına neden olan ve sizi zor durumlarda bırakan bir durumdur. Bu durumda mide guruldamasının önüne geçebilmek için mide guruldamasının nedenlerinin de iyi bilinmesi gerekmektedir. Şimdi sizlere mide guruldamasının en yaygın, belli başlı nedenlerinden bahsedelim.


Mide guruldaması neden olur?


Mide guruldaması bağırsakta oluşan kötü gazlar sonucunda oluşmaktadır.
Bu gazın birikme nedeniyse yemek yerken yutmuş olduğumuz hava ile birlikte oluşmaktadır. Yutulmuş olan bu hava içeride birikerek mide guruldamasına neden olmaktadır. Bununla beraber midede yer edinen canlı bakteri oluşumlarının çoğalması da yine mide guruldaması nedenleri arasında yer almaktadır. Aşırı derecedeki mide guruldaması bu ve benzeri bazı bağırsak sorunlarının da habercisi olabilmektedir.


Midenizi rahatlatacak nane, papatya ve ıhlamur gibi çayları tüketiniz.

Yemeklerinizi çiğneyerek yiyin

Yemek yerken düzgün pozisyonlarda oturun

Çok yemek yerine ara ara yiyiniz

Bir tutam maydanoz mide guruldamanızı önleyecektir

Sabah kalktığınızda bir bardak havuç suyu için


Alıntıdır.

 
Top