Meteor Nedir? Meteor Yağmuru Nasıl Oluşur? Yılın İlk Meteor Yağmuru Bu Akşam Görülecek

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Son yıllarda bilim ve de teknolojinin gelişmesiyle, geçmişten günümüze dek hep merak edilen konular arasında yer alan uzayla ilgili çalışmalar hız kazanmış ve edinilen bilgiler de artmıştır. Araştırmalarla birlikte, uzayın sırları çözülmeye çalışılmış ve de uzay boşluğunda yer alan cisimlerle bu cisimlerin neden olduğu olaylar hakkında detaylı bilgilere ulaşılmıştır.

Meteor ve meteorların sebep olduğu meteor yağmurları ise, gelişen bilimin detaylı bilgiye sahip olduğu bir olgu haline gelmiştir. Meteor, kısaca gökyüzünde yer alan gök cisimlerinden kopmuş küçük parçalardır. Meteorun diğer bir adı da, göktaşıdır. Bu göktaşları, boşlukta yer alan gök cisimlerin etkisine girmektedir. Gök cisimlerinden kopan küçük göktaşları, bazen de atmosferin çekim alanına girmektedir. Tam da bu sırada, bu göktaşları uzayda yüksek bir hızla ilerlerken ışıklı izler bırakır ve bu izler hava yüzeyiyle sürtünür. Bu sürtünmeden dolayı ise kızışma olur. Gökyüzünde gerçekleşen bu olaya “meteor yağmuru” adı verilmektedir. Bu olay aynı zamanda gece karanlığında yeryüzünden çıplak gözle de izlenebilmektedir. Halk arasında bu olay yıldız kayması olarak da anılmaktadır. Oysa meteor yağmuru, göktaşlarının gerisinde bırakmış olduğu belirgin ışık çizgilerine denilmektedir.

Meteor yağmuru

Yeni yıla girmemizle birlikte yılın ilk gök olayları da yaşanmaya başladı haliyle. Quadrantid Meteor Yağmuru, yılın en muhteşem gök taşı yağmurlarından biri olarak biliniyor

Meteor yağmurları yılın pek çok zamanında yaşanan bir doğa olayı; ancak meteor yağmuruna tanıklık etmek her zaman mümkün olmuyor. Havanın açık olması, ışık kirliliğinin bulunmaması ve uygun araç kullanılmaması durumlarında meteor yağmurlarını izlemek oldukça güç. Bu kapsamda en bilinen meteor yağmurlarından biri olan Quadrantid Meteor Yağmuru, 3 Ocak akşamı (yani bugün) başlayacak ve 4 Ocak sabah saatlerine de (TSİ) devam edecek.

Çok daha uzun süre gökte görülebilen ve görüntü ziyafeti yaşatan bu meteor yağmurlarının en belirgin olarak görüleceği saat ise gece yarısından hemen sonra olacak, yani 00:00 saatleri sonrası.

Meteor yağmurlarını gözlemleyebilmek için teleskop kullanılması şart olmamakla birlikte, çıplak gözle de rahatça gözlemlenebiliyor. Ancak İstanbul başta olmak üzere ışık kirliliğinin had safhada olduğu büyük şehirlerde bu gözlemi yapabilmenin oldukça güç olduğunun altını tekrar çizmek gerekiyor.
Quadrantid Meteor Yağmuru, 2003 EH1 adlı bir gök taşı sebebiyle oluşmuş. 2003 EH1 asteroidi Güneş yörüngesindeki 1 tam turunu 5,52 yılda tamamlar. 2003 EH1'in ölü bir kuyruklu yıldız ya da yeni bir gök cismi türü olduğu düşünülüyor. Yaklaşık 3 km genişliğe sahip 2003 RH1 asteroidi, 2003 yılında ABD'nin Arizona eyaletinde bulunan Lowell Rasathanesi tarafından keşfedildi.
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Gök Taşı Yağmurları​

Yılın belirli dönemlerinde, Dünya'nın yörüngesinin bir kuyruklu yıldızın yörüngesi ile çakışması sonucu, kuyruklu yıldızın ardında bıraktığı gök taşı kalıntıları arasından geçeriz. Bu kalıntıların arasına dalan Dünya, yoğun bir gök taşı bombardımanı altında kalır. Yılın belirli dönemlerinde gerçekleşen bu olaya, gök taşı yağmuru diyoruz.

Yörünge hareketi sebebiyle bir taş bulutunun içerisine daldığımızdan dolayı, yıldız kayması olarak adlandırdığımız gök taşı yağmuru gökyüzünün spesifik bir noktasından gerçekleşir. Bir bölgeden dışarıya doğru saçılan gök taşları izlersiniz. Bu bölge, gökyüzünde hangi takım yıldıza denk geliyorsa, gök taşı yağmuruna o ad verilir. Bunlardan en bilineni, kuzey yarı kürede yaz aylarına da denk gelmesi sebebiyle rahatlıkla gözlemi yapılan, Perseid gök taşı yağmurudur. Perseid adı, üstteki görselden de göreceğiz üzere Perseus (kanatlı at) takım yıldızı bölgesinden doğru dışarıya saçılmasından kaynaklıdır.

Perseid gök taşı yağmurunu izlemek için illa ki gökyüzünün o bölgesine bakmanız gerekmez. Çoğunlukla oldukça geniş bir alana yayılırlar. Fakat daima o yönü işaret ederler. Lakin bu, o gün göreceğiniz tüm gök taşlarının oradan olacağı anlamına gelmez. En nihayetinde bir gök taşı yağmuru var diye, diğer taşlar sıra beklemiyor!
 

Top