Matrak Nedir? - Osmanlı Döneminde Matrak

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Matrak Nedir? - Osmanlı Döneminde Matrak

Matrak, Osmanlılarda 16. yy'da oynanan askeri bir spor. Matrakçı Nasuh tarafından icat edildiğine dair bilgiler olmakla birlikte Nasuh'dan önce bu sporun var olduğuna dair bilgilerde mevcuttur. Diğer taraftan Matrak oyunu Matrakçı Nasuh zamanında ihya olmuştur. Matrak sopaları özel hazırlanır, ucu post ile kaplanır dışına deri sarılırdı.

Matrak kelime anlamı eğlence komik şeklinde bilinmekte olup esasında Osmanlı İmparatorluğunda Sultanlar ve Yeniçeriler tarafından yapılmış kılıç kalkan sporudur. Herkes tarafından yapılabilen bu sporda katılımcılar fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerine katkı sağlamaktadırlar. Nezaket kurallarının üst düzeyde önemsendiği bu sporla mücadele ruhu kazanan katılımcılar gerektiğinde kendilerini koruyacak bir yapıya kavuşmaktadırlar. Matrakçı Nasuh'un ihya ettiği Matrak Sporu uzun yıllar icra edilmemiştir. Matrak, 5 Eylül 2008 tarihinde Araştırmacı spor adamı Matrakçı Efkan ÇALIŞ tarafından günümüz spor koşullarına uygun olarak ve geleneksel yapısına sadık kalınarak tekrar hayata geçirilmiştir. Türk cenk/savaş sporlarını içeren Türk ata sporu Matrak; Matrak oyunu, Tomak oyunu, Cenk Oyunu (Güreş, MuştZen - Osmanlı Yumruk Sanatı, Leked Kûp Depme - Osmanlı Tekme Sanatı) Herkes için savunma eğitimlerini bünyesinde barındırır. Tüm bu çalışmalar Matrakçı Efkan ÇALIŞ tarafından yapılan tarihi araştırma ve teknik çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca Türk geleneksel okçuluk Kemankeşlik çalışmalarınında gelecek yıllarda Matrak sporu içinde yapılması planlanmaktadır.

Türk ata sporu Matrak, 2010 yılı itibari ile Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonuna bağlanarak resmiyet kazanmıştır.
 
Top