Matematik Nedir? Neden Önemlidir? Matematiğinin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Matematik; yeni bilgilerin elde edilmesi, elde edilen bilgilerin açıklanması, denetlenmesi ve sonraki kuşaklara aktarılmasında yer ve zamana bağlı olmayan güvenilir bir araçtır.
Matematik tarihine baktığımızda, günlük hayatımızda önemli yeri olan matematiğin ilk insanlarla birlikte ortaya çıktığı söylenebilir. Değiş tokuş gereksinmesi, ticaret yapma isteği, toprak ölçme sorunları insanları temel matematik kurallarını kullanmaya yöneltmiştir.
Güncel hayatımızda çoğu zaman matematiğin işe yaramayacağını düşünürüz fakat hayatımızdaki matematik bizimle birlikte doğar. Matematik bizim genlerimizde vardır, DNA’larımızın dizilişi bile matematik temel kavramlarına uygun kurallara göredir. Matematiğin güncel hayatımızda çok önemli bir yeri daha vardır, bu da temel ihtiyacımız olan beslenme ile ilgilidir. Annelerimiz yemek yaparken yemeği belli ölçülere göre yapar. Örneğin kabın büyüklüğüne göre tuz atarlar, bu da matematikteki oranlar konusuyla aynıdır. Matematiğin hayatımızdaki rolü bu kadarla sınırlı değildir. Hayatımızın her alanında matematik vardır. Alış-veriş yaparken ölçüleri sürekli olarak kullanırız. Zaman birimleri ise hayatımızın tamamen bir parçası haline gelmiştir. Hatta matematiğin tarihimizde bile büyük yeri vardır. Kazandığımız tüm zaferler matematik sayesindedir. Tüm savaşlarda ordular vardır ve ordular belirli kurallara göre hareket ederler.
Matematik tüm meslek alanlarında da işimize yarar. Örneğin: terziler dikim yaparken ölçüleri kullanırlar, mimarlar evimizi oluştururken açılardan yararlanır. Teknolojik aletlerin çalışmasında da matematiğin yeri büyüktür. Birçok teknolojik aleti kullanırken verdiğimiz komutlar matematiksel komutlardır.
Matematiği dinlenirken bile kullanırız. Örneğin: Fazla matematik çalıştıktan sonra biraz rahatlamak için mola verdik ve bu molada müzik aletimizle küçük bir şarkı çalıp, ardından da sudoku çözdük. Aslında bu moladaki hedefimiz matematikten kaçmaktı fakat yine başaramadık. Müzik çalarken notaların ölçülerini anlamak için tam sayıları kullandık ve sonra sudoku çözmek için tamamen matematik kullandık. Yani hayatımızda matematikten kaçmak imkansız dır.
Matematiğin uygulanmadığı hiçbir teknik alan yoktur… Matematik pratik yollar sunar. Tıp, sosyal, siyasal, ekonomi, işletme, yönetim v.b. bilimler de matematiksel yöntemlere dayanmak zorundadır. Bu nedenle, matematik öğretimi bütün dünya ülkelerinde özel bir önem ve önceliğe sahiptir.
Matematik ile ilgili bilgilere göz attığımızda aslında matematiğin bizim her günümüzde var olduğunu görebiliriz. Matematik kullanım alanları günlük hayatımızın büyük bir kısmını oluşturur. Şimdi herhangi bir günü ele alalım ve buradaki matematiğe bakalım:
‘’Sabah çalar saatimizi saat 6:30 ’a kurduk (zaman ölçüsü). Bu saatte uyandıktan sonra kahvaltımızı yapıp evden dışarı çıktı. Dışarıda dolmuş bekledik ve dolmuş geldi. Dolmuşa 1 TL verdik o da bize 25 KR geri verdi (Dört İşlem). Okula geldiğimizde okulun yanındaki kırtasiyeden bir kalem aldık (dört işlem). Okulda derse girdik. Derste teneffüse kalan süreyi hesapladık (zaman ölçüleri). Teneffüste okulumuzun kantininden herhangi bir şey aldık ve fiyatını dışarıyla karşılaştırdık (dört işlem, tam sayılar). Tekrar derse girdik ve ders teknoloji tasarım dersiydi. Bu derste bir proje yapmamız gerekiyordu ve projeyi yaparken metreyi kullandık (uzunluk ölçüleri). Öğlende dersler bittiğinde evimize gittik. Evde öğle yemeği olarak omlet yaptık. Omleti yaparken tuzu omlete göre oranladık (oran orantı). Daha sonra basketbol oynamaya gittim ve maçta 5 faul yaptığım için oyun dışı kaldım (tam sayılar). Evde akşam yemeğini yemek üzereyken sadece yarım ekmek olduğunu, diğer yarısını öğlede yediğimi hatırladım (rasyonel sayılar) ve markete gidip bir ekmek daha aldım. Marketçiye 1 TL verip 50 KR geri aldım (dört işlem). Akşam yemeğinden sonra ders çalıştım, biraz bilgisayar oynadım ve yattım.’

BÜNYAMİN KOÇ
Matematik Öğretmeni
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Matematiğin Günlük Hayatımızdaki Kullanım Alanları​

Matematik ne işe yarar, neden gereklidir? Günlük hayatta matematiği kullandığımız alanlar nelerdir, matematiğin kullanım alanları maddeler halinde.​

Matematiğin Günlük Hayatımızdaki Kullanım Alanları​

Bir çok insan matematikten nefret ettiklerini söyler, ancak matematik günlük hayatımızın bir parçasıdır. Evi temizlediğimiz, akşam yemeği yaptığımız sırada veya çimleri biçerken matematiği kullanıyoruz. Nereye giderseniz gidin, ne yaparsanız yapın, her gün onu fark etmeden kullanıyorsunuz. İşte kullanım alanlarının belli başlıları;

Mutfakta​

Mutfakta ne yaparsanız yapın, çay ya da kahve ya da yemek pişirmek için, kullanacağınız malzemelerin miktarını saymak için matematiği kullanırız. Yaptığımız kekin kaç bardak şeker veya yağ istediği matematiği gerektirir. Sadece mikrodalga veya normal fırını kullanmak bile, temel matematik becerileridir.

Bahçede​

Yeni tohumlar ya da fideler dikmeniz ya da ekmeniz gerekiyorsa, tohumları saymanız, uygun miktarda delikler açmanız gerekir. Yani düşünmeden bile matematiği kullanırız. Ölçme becerilerine her zaman ihtiyaç vardır ve bahçede yeni bir şey yaparken hesaplamalar önemlidir.

Sanatta​

Herhangi bir sanat eseri yaparken, matematik kullanılır. Heykeltraş, ressam, dansçıysanız ya da sadece eğlenmek için bir kolaj yapıyosanız, temel matematiği ölçebilmeniz, sayabilmeniz ve uygulayabilmeniz gerekir. Her sanat formu matematik becerilerine bağlıdır.

Bir günlük / çizelge tutmak​

Bir tür günlük veya ajanda tutacaksanız, randevularınız için bir zaman çizelgesi yapacaksanız matematik gerektirir. Not defterinize tarihi, saati not etmek durumunda kalır, bunun için de matematik gereklidir.

Bankacılık​

Bir çok kişi günlük hayatında bankacılık işlemleri yapmak zorunda kalır. Paranızı nasıl yöneteceğinizi bilmek için matematik şarttır. Günlük hayatta para her yerdedir. Parayla ile işlemler ise matematik gerektirir.​

Alışveriş yapmak​

Alışverişe çıktığınızda ihtiyacınız olan malzemelerin fiyatlarını okumak, markalar ve dükkanlar arasındaki fiyatları karşılaştırmak, ürünlerin birim fiyatını hesaplamak, ödeme yapmak ve para üstünü hesaplayabilmek için matematiği ister istemez kullanırız.

Saati anlamak – Zamanı söylemek​

Saati kullanmayı bilmek matematik gerektirir. Günlük hayatta randevularımıza yetişmek, ne kadar süre kaldığını hesaplamak için matematik kullanırız. Bir günün kaç saat, bir saatin kaç dakika, bir dakikanın ise kaç saniye olduğunu bilemek ve hesaplamak için matematik gereklidir.

Diğer Birçok Alanda​

Yukarıda bahsettiklerimize ek olarak araba kullanırken (kaç kilometre hızla gideceğimizi görmek), analitik olarak düşünebilmek, televizyonda haberleri izlerken örneğin bir anket haberindeki yüzde oranlarını anlayabilmek, evimizi dekore ederken kaç metrekarelik alan için malzeme baktığımızı belirleyebilmek, bir parti planlarken kaç kişinin davetli olduğu, kişi başına ne kadar harcama ve malzeme gerektiğini belirlemek, veya daha birçok birçok şey için matematik kullanırız. Matematik olmadan yaşamak çok zor göründüğüne göre sevmek en iyisi gibi….
 
Top