Maraton

Suskun

V.I.P
V.I.P
800px-USMC_Marathon.jpg


Maraton, atletizmde uzun mesafeli (42.195 m), sert tabanlı yollarda yapılan mukavemet koşusudur. Adı eski Yunanistan'daki Marathon Savaşı'ndan gelir. İlk kez 1896'da düzenlenen Atina olimpiyat oyunları'nda koşuldu, 1924 yılında 42.195 m olması benimsendi. Uluslararası amatör atletizm federasyonu 1992 yılından itibaren 21.100 m'de yarı maraton dünya şampiyonası düzenlemeye başladı.

Maraton parkurları aynı nitelikte olmadığı için dünya rekoru kaydı tutulmaz, sadece en iyi derece vardır. Türkiye'de maraton, ilk kez 1937'de resmi yarışmalarda yer aldı. 1970'lerde bayanlar da resmen yarışmalarda yer almaya başladı. Uluslararası popüler yarışma olarak Boston maratonu, Türkiye'de ise 1979'dan beri yapılmakta olan Asya-Avrupa (Avrasya) maratonu gösterilebilir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Maraton Nedir?

MARATON, adını İÖ 490'da, Atinalılar ile Persler arasında yapılan Maraton Savaşı'ndan alan uzun yol koşusudur (bak. Maraton Savaşi). Efsaneye göre Pheidippides adlı Yu*nanlı bir asker, zaferi müjdelemek için savaş alanından Atina'ya kadar yaklaşık 40 kilo*metrelik yolu koşmuş, sonunda da ölmüştü. İlk maraton koşusu 1896'da, Atina'da yapılan Olimpiyat Oyunları'nda, bu efsanevi koşucu*nun anısına düzenlendi (bak. olimpiyat oyun*ları). Atina'ya kadar koşulan yarışı Yunanlı bir köylü olan Louis kazandı. Bu olay halk arasında öyle büyük bir sevinç yarattı ki, bir otelci şampiyon köylüye bir yıl boyunca beda*va yemek vereceğine, bir çocuk ise yaşamı boyunca ayakkabılarını parasız olarak boyayacağına söz verdi.

1908'de Londra'da düzenlenen Olimpiyat Oyunlan'nda maraton 42.195 metrede koşul*du. O gün hava çok sıcaktı. Yarışa hızla girişen koşuculardan 75'i çok geçmeden koşu*yu terk etmek zorunda kaldı. Öteki yarışma-cılarsa yarışın sonunda bitkin düşmüştü. Stad*yuma ilk ulaşan Dorando Pietri adlı genç bir İtalyan oldu. Ama girişte takılıp yere düştü. Kalkması için yardım edildi ve bitiş çizgisine kadar neredeyse taşınarak götürüldü. Öteki koşucuların olayı protesto etmesi üzerine Pietri yarış dışı bırakıldı.

1924 Olimpiyat Oyunlan'nda 42.195 metre*lik uzunluk değişmez ölçü olarak kabul edildi. Ama bu uzunluk yalnızca Olimpiyat Oyunları için geçerlidir.

Maraton koşusu genellikle yollarda yapılır. Bu koşu pist yarışmalarından ve kır koşuların*dan çok daha yorucudur. Bir koşucu yarış süresince yaklaşık 3 kg kaybeder. Bu yüzden maraton koşucularının bacak kasları, kalp ve ciğerleri güçlü ve dayanıklı olmalıdır. Yapıca küçük ve hafif, yaşça büyük olan sporcuların başarı şansı daha yüksektir. Günümüzde Lon*dra, Boston ve New York maratonlarına 10 binin üzerinde maratoncu katılmaktadır.

Yarış parkurlarının zorluk derecesi aynı olmadığından bu dalda saptanmış resmi bir dünya rekoru yoktur. Olimpiyatlarda en iyi derece 1984 Olimpiyat Oyunlan'nda 2 saat 9 dakika 21 saniye ile Portekizli C. Lopes'e aittir. Etiyopyalı Abebe Bikila, Olimpiyat Oyunlan'nda maraton koşusunu iki kez ka*zanmış tek sporcudur (1960 ve 1964).

Türkiye'de ilki 1983'te düzenlenen Asya-Avrupa Maratonu her yıl gerçekleştirilmekte dir. Türk yarışmacı Veli Ballı 1977 Boston Maratonu'nda ikinci, 1979 Atina Maratonu'n-daysa şampiyon olmuştur.
 
Benzer Konular Başlık Forum Cevap Tarih
Suskun Maraton Savaşı-M.Ö. 490 Dünya Tarihi 0

Top