• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Madde ve Özellikleri (saydam,opak,pürüzlü,berk…)

MEB

Üye
Madde: Az yada çok boşlukta yer kaplayan her şey maddedir.

Maddelerin varlığını duyu organlarımızla algılayabiliriz. Görerek, koklayarak, sesini duyarak, onları tadarak, dokunarak maddeleri hissederiz.

Renk, koku tat, sertlik ve yumuşaklık, ışığı geçirip geçirmeme, esneklik, sertlik gibi özelliklerini duyu organlarımız yardımıyla ayırt ederiz.

Maddeleri şu şekilde sınıflandırabiliriz;

  • Saydam – Opak
  • Parlak – Mat
  • Pürüzlü – Pürüzsüz
  • Esnek – Berk
  • Sağlam – Kırılgan
  • Mıknatısla çekilip çekilmeme
  • Suda Yüzme – Suda Batma
  • Suyu Çeken – Suyu Çekmeyen

A) Saydam – Opak Madde

Saydam Madde:
Işığı geçiren maddelerdir. Su, cam, hava gibi maddeler ışığı geçirdikleri için saydam maddelerdir.

Yarı Saydam Madde: Işığın bir kısmını geçiren maddelerdir. Buzlu cam, yağlı kağıt gibi maddeler ışığın bir kısmını geçirdiğinden dolayı yarı saydam maddelerdir.

Opak Madde: Işığı geçirmeyen maddelerdir. Tahta, duvar gibi maddeler ışığı hiç geçirmediği için opak maddelerdir.


B) Parlak – Mat Madde

Parlak Madde:
Üzerine ışık düştüğünde parlayan maddelerdir. Yakut, zümrüt, altın, cam, ayna gibi maddeler üzerine ışık düştüğünde parladığı için parlak maddelerdir.

Mat Madde: Üzerine ışık düştüğünde parlamayan maddelerdir. Kağıt, kumaş, duvar, tahta gibi maddeler üzerine ışık düştüğünde parlamadığı için mat maddelerdir.


C) Pürüzlü – Pürüzsüz Madde

Pürüzlü Madde:
Yüzeyinde girinti, çıkıntı bulunan maddelerdir. Ağaç, aynaların kenarındaki işlemeli bölgelere dokunduğumuzda yüzeyin pürüzlü olduğunu hissederiz.

Pürüzsüz Madde: Yüzeyinde girinti çıkıntı bulunmayan maddelerdir. Aynaya dokunduğumuzda yüzeyin pürüzsüz olduğunu hissederiz.


D) Esnek – Berk Madde

Esnek Madde:
Uzayıp kısalabilen, bükülebilen ve büküldükten sonra tekrar eski haline dönebilen maddelerdir. Lastik, sünger gibi maddeler esnek maddelerdir.

Berk Madde: Esneyemeyen, esnetmeye çalıştığımızda kırılan maddelerdir. Tahta, cetvel gibi maddeler berk maddelerdir.

E) Sağlam – Kırılgan Madde

Sağlam Madde:
Karşılaştığı herhangi bir etki karşısında parçalanmayan, dayanıklı, kolay kırılmayan, kopmayan, bozulmayan maddelerdir. Demir, çelik gibi maddeler sağlam maddelerdir.

Kırılgan Madde: Karşılaştığı etki karşısında parçalanan, kolay kırılıp ufalanan, şekli bozulan maddelerdir. Cam, porselen gibi maddeler kırılgan maddelerdir.
 
Top