Londra’da Yapmanız Gereken Şeyler

Papatya

V.I.P
V.I.P
Birçoğumuzun uzun yıllar boyunca hayalini kurduğu görmek istediği yerler vardır.
Özellikle de yurtdışında olduğunda gitmek biraz daha zorlaşsa da fırsat edinildiğinde insan yapmak isteyebileceği her şeyi gerçekleştirmek istiyor. Ben kendimi bildim bileli Londra’yı daha görmeden Londra’da yaşamak isteyen biriyim.
Nitekim geçtiğimiz yaz orada bulunmamın ardından bu fikrim pekişmiş oldu.
Eğer siz de bir Londra sever iseniz ve Londra’ya bir gün gitme şansı elde ederseniz yapmadan dönmemeniz gereken belli başlı aktiviteler var ve bu yazımda kendi edindiğim deneyimlerden de yola çıkarak sizi Londra’da bir yolculuğa davet ediyorum!

Burası Kraliyet ailesinin Greenwich’teki sarayı dışında konakladığı ve Kraliyet ailesini temsil etmesiyle bilinen bir saray. Özellikle de milli önemi olan günlerde iki yanına Birleşik Krallık bayrakları asılmış geniş bir caddeden ilerleyerek varacağınız bu saraydaki gardiyan değişim törenini mutlaka izleyin. Ancak belli zamanlarda yapıldığını gözönünde bulundurarak gitmeden önce internetten kontrol edin.
5 ÇAYI
5 çayı geleneğiyle ünlü İngiltere’ye gidip de bir 5 çayı içmeden olmaz. Tabi bu konuda özellikle geleneksel bir mekan seçmenizi öneriririm.
WEST END MÜZİKALİ
London’nın West End’i New York şehrindeki Broadway’den sonra en ünlü ikinci tiyatrodur. Hele ki ziyaretiniz sırasında favori bir müzikalinize denk gelirseniz sakın kaçırmayın!
SUNDAY ROAST
Geleneksel olarak Pazar günleri servis edilen Britanya kökenli, et ve patatesten oluşan ünlü bir yemektir. Alanında en iyisi olduğunu iddia eden yerlerden birinde denemenizi tavsiye ederim.
SHERLOCK HOLMES MÜZESİ
Eğer Sherlock Holmes hayranı iseniz Londra’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken iki nokta var. Baker Street’teki Sherlock Holmes müzesi ve Euston Square’deki Sherlock dizisinin çekildiği bina. Müzenin içini ziyaret edip alt kattaki ufak hediye dükkanından istediklerinizi alabilirsiniz. Ancak dizinin çekildiği evin için girmeye çalışmamanızı tavsiye ediyorum, nitekim ev sakinleri böyle bir talepten rahatsızlık duyabilir. Bunun haricinde eğer fazladan vaktiniz varsa Sherlock Holmes kafesine gidebilir ya da aynı şekilde Sherlock dizisinin çekildiği birçok mekana(St. Bartholomew Hospital gibi) tanık olabilirsiniz.
NOTTING HILL
Notting Hill, Londra’nın en hayran kalınası mevkilerinden, ayrıca şirin evleri ile semte ayrı bir güzellik katıyor. Eğer filminden yola çıkarak buraları görmek isterseniz şehre oldukça yakın, mutlaka uğrayın!
-Columbia Road’daki çiçekçilerden bir buket çiçek alıp kendinizi şımartırken Portebello Road markete de uğramayı unutmayın. Ayrıca Borough markette çeşitli yiyecekleri bulabilir, Camden markette aradığınız her şeyden ufak ufak alabilirsiniz.
BRICK LANE’DE HİNT YEMEKLERİ
Londra, Asya dışındaki en iyi körisiyle ünlü. Brick Lane’e yolunuz düşerse restoranları deneyebilirsiniz.
ROYAL OPERA HOUSE
Royal Opera House dünyanın en büyük opera merkezlerinden biri. Gitmeyi düşünürseniz biletlerinizi önceden rezerve edin.
HARRY POTTER STÜDYOLARI
Eğer siz de Harry Potter ile büyüyenler ve büyülenenlerden iseniz hayallerinizi gerçekliğe dökmek için bu tur ölmeden önce yapılanlar listesinin dahi ilk sıralarında yer alacak cinsten. Filmlerin gerçekte çekildiği setlerde bizzat o mekanın havasını solumak paha biçilemez!
ROOFTOP BARLAR
Eğer daha önce duymadıysanız, Londra yüksek binaların tepesinde bulunan barlarıyla da ünlüdür. Ziyaret etmek isterseniz ünlülerden birkaçı Roofnic, Culpeper Roof Garden, Radio rooftop bar ve Vista.
HYDE PARK’TA PİKNİK
Londra metropolit bir merkez olmasına rağmen aynı zamanda şehrin hemen içinde yemyeşil parkları bulmak mümkün. Ve bu parkların kapladıkları alan hiç de azımsanmayacak derece büyük. Eğer olur da güneşli bir güne denk gelirseniz bu şansınızı mutlaka değerlendirin ve içinde aynı zamanda gölleri de bulunduran Hyde Park, Regent’s Park, St. James’ Park gibi parklara giderek çimlerin üzerinde serilerek geçirin. Bu parklar aynı zamanda maçlar yapmaya da olanak tanıdığından birsürü küçük çocuk kendi aralarında maçlar yapacaktır. Eğer sizin de yanınızda küçük çocuk olursa onlara katılabilir ve siz de bu arada keyfinize bakabilirsiniz.
BRITISH MUSEUM
Dünyanın her bir yanından çeşitli kalıntıların toplandığı bir müze burası. Mısır’dan getirilen mumyalardan tutun, Anadolu’dan taşınan eserlere kadar birçok değerli eseri görebilirsiniz. Üstelik ücretsiz!
PICCADILLY CIRCUS
Piccadilly Circus, büyük ve görkemli LED reklam ekranlarının bulunduğu Regent Street ve Shaftesbury Avenue kesişiminde bulunan bir meydandır. New York’taki Times Square’in minyatürü olarak nitelendirebilecek bu meydandaki heykel altındaki merdivenlerde oturup Londra’yı canlı olarak mutlaka izleyin!
THE HOUSES OF THE PARLIAMENT
Parlamento binasındaki turlara katılıp toplantıların yapıldığı odalardaki koltuklarda yerlerinizi alabilir ve Avam Kamasarası üyesiymişsiniz gibi hissedebilirsiniz.
İKİ KATLI OTOBÜSLER
Şehir turu yapmanız açısından da ideal olan bu şehrin simgelerinden iki katlı otobüslere mutlaka binin. Eğer nereye gideceğinizi bilmiyorsanız bile, otobüse binip aynı durağa yeniden döndüğünde inin. Ucuza şehir turu!
SHARD’DA AKŞAM YEMEĞİ VE ŞARAP
Londra’nın en yüksek ve en güzel manzarasının bulunduğu yer Shard’ın tepesindeki 68, 69 ve 72. katlardır. Şehirdeki en yüksek binaların dahi en az iki katı yüksekliğinde olması sebebiyle 40 millik uzaklığa kadar erişen 360 derecelik bir görünüm sunuyor.
Bir kadın olarak, burası evlenme teklifi almak için de çok hoş bir yer.
COVENT GARDEN
Eski ve yarı-açık hava pazarı olan Covent Garden’da istediğiniz şeyleri satın alırken aynı zamanda sokak performanslarını da izleyebilir ve işlerinizi müzik eşliğinde halledebilirsiniz.
SOMERSET HOUSE’TA BUZ PATENİ
Burası, kış boyunca 900 metrekarelik bir alan içerisinde şehrin en etkileyici buz pateni görüntülerine tanık olan bir yer. Eğer kış aylarında orada olursanız, gidip buz pateni yapabilirsiniz!
MAIDA VALE KANALLARI (“KÜÇÜK VENEDİK”)
Paddington’ın tam kuzeyinde Küçük Venedik olmasıyla tanınan kanallar en çok turist çeken noktalardan biri.
PLATFORM 9¾
Harry Potter stüdyolarında da bu görüntüyü çektirebileceğiniz gibi eğer uzun kuyruklar beklemekten çekinmiyorsanız asıl ünlü olan King’s Cross’taki fake duvardaki 9¾ platformunda fotoğraf çektirebilirsiniz.
CEREAL KILLER CAFE’DE KAHVALTI
Sadece cereal satan ama 30 çeşit süt ile beraber 120’den fazla çeşidiyle cereal’i önünüze sunan bu kafede kahvaltı eşsiz. Cereal Cocktail adındaki üç ya da dört çeşitten oluşan cereal selection’a erişebilirsiniz.
PUB CRAWL’A KATILIN
Londra’nın gece hayatını deneyimlemek istiyorsanız pub crawl tam size göre. Özellikle de Shoreditch’teki pubları deneyebilirsiniz. Ancak buna erkenden başladığınıza emin olun, çünkü oldukça erken kapanıyorlar.
KING’S ROAD
Yalnızca birkaç cadde King’s Road’un mistik statüsüne sahiptir. Her bir köşe tarihi yapısıyla dikkat çekerken takılmak için de çeşitli yerler sunuyor.
BBC LONDON STÜDYO TURU
Eğer medya kuruluşlarında işlerin nasıl işlediğini görmek istiyorsanız ve Londra’ya yolunuz düşerse BBC London tam da merakınızı giderecek cinsten.
SKY GARDEN
The Sky Garden, City of London semtindeki 360 derecelik kesintisiz manzaraya ait eşsiz bir mekandır. Ziyaretçiler bahçelerde gözlem de yapabilirler. Burası, aynı zamanda Londra’nın en yüksek halk bahçesine sahip açık hava terasını bulundurur.
TOWER OF LONDON TURU
İşkence ve ölüm sahnelerine danıklığıyla ünlü zindanları buludursa da tarihten kopup gelen kesitler sunuyor Londra Kalesi. İçerisinde aynı zamanda kraliyete ait mücevherleri görebilirsiniz.
RIVER THAMES ÇEVRESİNDE TUR
River Thames, Londra’nın bel kemiğini oluşturan merkezi noktaları etrafında bulundurur. Bu sebeple nehir etrafında yapacağınız tur aynı zamanda bir çok önemli merkezi de görmenizi sağlayacaktır. Ayrıca hem gidiş-dönüş hem de tek gidiş şeklinde seçenekleri bulunduran nehir turu ise ayrıca size etraftaki merkezler hakkında da detaylı bilgi sunar.
WIMBLEDON’DA TENİS MAÇI
Dünyanın geleneksel dört tenis turnuvasından olan Grand Slam, Londra’nın güney batısında bulunan kırsal kesminde bulunan Wimbledon’da yer alır. Yeni kesilmiş çimlerde hoş bir koku eşliğinde İngilizlere güneşlenme imkanı da sunan turnuvaya denk gelirseniz bir maça mutlaka gidin.
FISH AND CHIPS
Sözkonusu fish and chips yani balık ve patates olunca, bunu kimse İngilizlerden daha iyi yapamaz. Ancak şunu da unutmayın ki Londra’nın en iyi fish and chips mekanlarından biri seçilen Poppies’in işletmecisi Türk ve olur da giderseniz fish and chips’i özellikle orada yemenizi tavsiye ediyorum. Hep bizden biri, hem de Londra’nın en iyilerinden biri olmayı başarabilmiş.
TATE MODERN TURU
Thames nehrinin kenarında bulunan mükemmel mimarisi ve özellikle günbatımındaki manzarası ile sanattan kesitler bulabileceğiniz Tate Modern’a mutlaka uğrayın.
LONDON’DA BİSİKLET
Londra, bisikletin en rahat kullanılabileceği şehirlerden biri. Hem spor yapmak, hem geziyi bedavaya getirmek isterseniz Londra’yı bisiklet ile turlamak çok mantıklı olacaktır.
HARRODS’TA ALIŞVERİŞ
Çeşitli ürünleri bünyesinde en lüks haliyle bulunduran Harrods, Avrupa’nın kesinlikle görülmesi gereken alışveriş noktalarından biri. İçerisinde çok hoş atmosferin bulunduğu Harrods’a alışveriş için gitmeyecek olsanız dahi gidip içerisini görmenizi, tek tek tüm katları gezmenizi tavsiye ediyorum.
MADAME TUSSAUDS
Balmumu heykeller müzeler zinciri olup dünyanın çeşitli noktalarında bulunan Madame Tussauds, Londra şubesiyle birçok ünlüyü canlıymış gibi gerçekçi görmenizi ve de onlarla fotoğraf çektirebilme imkanı sunar. İlk anda aklınıza dahi gelmeyecek bir sürü ünlü isim burada!
RETURN TO SHAKESPEARE’S LONDON AT THE GLOBE THEATRE
Eğer Shakespeare in Love’ı seyrettiyseniz ya da Macbeth, Romeo ve Juliet gibi harika oyunları aynı sahnede izlemek istediyseniz, bu fırsat asla kaçırılmayacak cinsten.
KIRMIZI TELEFON KULÜBESİNDE FOTOĞRAF
Fazlasıyla klişe de olsa, Londra’ya gidip bu simge ile ikonik bir fotoğraf çektirmemek olmaz. Hele ki şu açıdan!
CADDELERDE ALIŞVERİŞ
Londra, dünyanın açık ara en iyi alışveriş caddelerine sahip. Oxford, Bond, Regent ve Carnaby Streets en ünlüleri. Birbirine yakınlıkları sebebiyle, hepsini aynı gün boyunca gezebilirsiniz. Ama rahat ayakkabılar giydiğinize emin olun!
LONDON EYE’DA MANZARA İÇİN ÖZEL KAPSÜL
London eye şehir manzarasını görmek için harika bir yol olsa da birçok kişi o ücretin değmeyeceği kanaatinde. Ben ise özellikle de ilk defa şehri ziyaret edecekler için mutlaka deneyimlenmesi gereken bir aktivite olduğunu düşünüyorum. Ayrıca London eye için önceden rezervasyonda bulunursanız uzun kuyruklar beklemenize de gerek kalmaz.
CHRISTMAS PAZARLARI
Eğer Noel zamanı ziyaret ediyorsanız Londra’yı Noel pazarlarını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Londra özellkle tatil zamanları cennet gibidir.
WESTMINSTER ABBEY
Kraliyet ailesinin düğünlerine ev sahipliği yapmasıyla ve önemli şahısların mezarlarını bulundurmasıyla ünlü eski bir katedral olan Westminster Abbey Britanya tarihi açısından mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
ST. PAUL’S CATHEDRAL
Harry Potter fanı olarak Harry Potter’ın son filminde de yer edinmiş köprüden doğruca geçerek St. Paul Katedraline ulaşabilir ve en yüksek noktasında bulunan Golden Gallery’yi ziyaret edebilirsiniz. Eşsiz bir panaromik manzarası var!
FORTNUM AND MASON
1707’den beri dünyadaki en lüks department store olan Fortnum and mason çay, kahve ve şekerlemeleriyle ünlü. İçeri girdiğinizde adeta büyülü bir dünyaya girmiş gibi hissedeceksiniz. Ayrıca hediyelik eşyalar da alabilirsiniz.
WINTER GARDEN
Kış Bahçesi, Akdeniz ve Orta Doğu rüzgarlarından da esinlenerek eşsiz tadları barındıran klasik Britanya mutfağını tatmak için en ideal yer.
GREENWICH 0 MERİDYENİ
Greenwich, Dünya’da 0 meridyeninin geçtiği sanal çizgidir. Eğer siz de bir ayağınız Batı yarımkürede bir ayağınız Doğu yarımkürede fotoğraf çektirmek istiyorsanız ve bu eşsiz anı ölümsüzleştirmek istiyorsanız Greenwich’e mutlaka gidin! Dik bayırı çıkış zorlu olabilir, oraya kadar gitmişken yılmayın!
TOWER BRIDGE
Yapımı 1894’e dayanan ve şehrin en gözde turistik yapıtlarından biri olan Tower Bridge, Thames Nehrinin iki kenarını birbirine bağlayan köprülerden biridir. 2014’te ziyaretçilere nehir üzerinde yürüyormuş gibi his vererek eşsiz bir deneyim sunmak amacıyla inşa edilmiş cam yürüyüş yolu ise fotoğraf çektirilesi!
SECRET UNDERGROUND TUBE BAR
Londra’da tamamiyle metro vagonlarından oluşan gizli bir metro barı olduğunu biliyor muydunuz? İsmi Cahoots ve 1940lar temalı kokteyl barı burası. Detaylara gösterilmiş dikkat ise şaşkınlık verici.
GÜNLÜK YOLCULUKLAR
Günübirlik Londra dışına çıkıp çevredeki yerleri gezmek isterseniz Windsor, Oxford, Stonehedge, Cambridge, Bath gibi yerler bunun için çok ideal ve demiryollarını kullanarak çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.
HAYALLERE BİR ADIM DAHA
Geziniz turistik amaçla sınırlı kalmasın ve şehirdeki etkinlikleri çok öncesinden araştırarak hayallerinizi gerçekleştirme noktasında fırsatları çok iyi değerlendirin. Unutmayın, hiçbir şey imkansız değildir.
EŞSİZ KARELER YAKALAYIN
Tüm klişelerden uzak kendi harika karelerinizi yakalayıp yaşadığınız güzel anları ölümsüzleştirin.
Her an hava değişimi ihtimalinizi de aklınızda bulundurarak yılın hangi döneminde giderseniz gidin her mevsimden kıyafetler olsun yanınızda!
İlayda Bal
Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı
 
Top