Linux neden daha iyidir ?

Muhtemelen şu anda bütün bu argümanlarla yarı ikna olmuş vaziyettesiniz, Linux'un en azından denemek için oldukça düzgün bir şey olduğunu düşünüyorsunuz, fakat bu büyük sıçramayı yapmaya çekiniyor gibisiniz. Her gün kullandığınız araçların/uygulamaların Linux'ta olup olmadığını nereden bileceksiniz? Verilerinizi yedeklemek, yeni bir sistem yüklemek için bütün o eforu sarfedecek misiniz? Üstelik belki de sonunda "x" özelliği bulunmadığından onunla yapamyacağınızı anlamak için olacak bütün bunlar...
Linux'un sizin için biçilmiş kaftan olduğunu ya da henüz sizin için hazır olmadığını anlamak için bir Çalışan CD'yi kullanmanın yardımı olacağına kesinlikle inanıyorum. Bununla birlikte, bundan bile daha önce, size Linux ile geçecek tipik bir günden birkaç ekran görüntüsü göstermenin iyi olacağını düşündüm. Böylece bu evi kiralamaya karar vermeden önce onun nasıl bir şey olduğunu birkaç saatliğine görebileceksiniz. Neticede bilgisayarınızla da her gün bir hayli zaman geçiriyorsunuz, doğru bir karar vermek istersiniz!
Bu Ubuntu Linux'un tadına bakmanız için hazırlanmış bir ekran görüntüsü gezintisi... Elbette, bütün renkler, duvar kağıtları, temalar vs. çok kolaylıkla kişiselleştirilebiliyor! Burada gördüğünüz sadece sistemin varsayılan durumu...
Linux masaüstüyle ilk defa karşılaştığınızda şöyle bir şey göreceksiniz:
desktop.png

Çok temiz, çok basit, masaüstünüzde herhangi bir karışıklık yok (kendinize ait şeyleri koyana kadar!). Peki nereden başlayalım? Eğer çalışmaya başlamak istiyorsanız, yazılımlarınızın kategoriler halinde tertipli bir şekilde organize edildiği Uygulamalar (Applications) menüsü iyi bir başlangıç noktası (ve daha önce söz ettiğimiz gibi, hemen kullanacağınız uygulamaların muhtemelen hepsi çoktan kurulmuş vaziyette):
applications.png

Henüz kurulmamış bir şeye ihtiyacınız olursa yalnızca "Ubuntu Yazılım Merkezi"ni (ya da seçtiğiniz Linux dağıtımının buna denk düşen uygulamasını) çalıştırın.
Eğer dosyalarınıza göz atmak isterseniz, Yerler (Places) menüsü size çok sayıda kullanışlı kısayol sunuyor (elbette hepsi kişiselleştirilebiliyor):
places.png

n çok hangi uygulamaları kullanırsınız? Eğer pek çok kişi gibiyseniz siz de çok iyi bir web tarayıcısı olmadan çalışamıyorsunuzdur. Firefox yüklü vaziyette geliyor:
firefox.png

Fakat kolayca, Chrome gibi başka bir tarayıcı da yükleyebilirsiniz:
chrome.png

Bu tarayıların Linux sürümleri, Windows karşılıklarıyla hemen hemen aynı olduğundan hiç yabancılık çekmeyeceksiniz.
Pek çok insan e-postalarını Gmail, Yahoo Mail veya Hotmail gibi web uygulamalarıyla çevrimiçi kontrol etmek ister; bu durumda ihtiyacınız olan tek şey bir web tarayıcı. Ancak bir çok kişi e-postalarını yerel bir istemci ile okumak ve işlemek isteyebilir. Bu amaçla Evolution kendiliğinden yüklü geliyor. Tanıdık görünüyor olmalı:
evolution.png

Başka birçok alternatif var, Thunderbird gibi. Windows versiyonuyla tamamen aynı.
Muhtemelen ofis benzeri program paketiniz vaktinizin çoğunu geçirdiğiniz yerdir. Google Dokümanlar çok iyi bir çevrimiçi hizmet ve herhangi bir bilgisayardan çalışmanıza ve evraklarınızı başkalarıyla paylaşmanıza olanak veriyor. Eğer bilgisayarınızda çalıştıracağınız bir yazılım kullanmayı tercih ederseniz, Openoffice.org paketi, ihtiyacınız olan tanıdık görünümlü araçları, kelime işlemci gibi örneğin, size sunuyor:
oowriter.png

ğer çevrimiçi sohbet etmekten hoşlanıyorsanız Empathy ile bir süre vakit geçirebilirsiniz (elbette buna da pek çok alternatif mevcut):
empathy.png

Eğer içerik üretmekten de hoşlanıyorsanız, çok güçlü bir görüntü işleme programı olan GIMP'i kullanmaktan zevk duyacaksınız (ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını Windows sürümünü deneyerek de görebilirsiniz):
gimp.png

veya küçük bir mayın bulma oyunu, tabii patronunuz etrafınızda değilken ;-)
deminer.png

Eğer bütün bu uygulamalar size kendileriyle hoşça vakit geçirebilirsiniz gibi geldiyse (tekrar belirtelim ki bunlar hazır olarak gelen uygulamaların sadece küçük bir bölümü ve dilerseniz yükleyebileceğiniz yazılımların çok çok minik bir zerresi) o halde bir sonraki adıma geçebilir ve Linux'u gerçekte de deneyebilirsiniz!
Kaynak :
 
Top