Laptop ve Cep Telefonları İçin Alternatif Pil

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Bir Türk şirketi, dizüstü bilgisayar ve cep telefonları için geliştirdiği metanolle (etil alkolle) çalışan uzun ömürlü pili tanıttı. Pilin seri üretimine bir yıl içinde başlanacak...

Elimsan Şirketler Grubu kuruluşu Hidrener A.Ş. Genel Müdür Hüseyin Mehmet Ağacan, dizüstü bilgisayar ve cep telefonları için metanolle çalışan uzun ömürlü pil geliştirildiğini, pilin seri üretimine bir yıl içinde başlanacağını bildirdi.

Ağacan, Elimsan Şirketler Topluluğu bünyesindeki çeşitli üniversitelerden 40'a yakın bilim adamından oluşan Elimsan Bilimsel Araştırma Grubunun (EBAR) 5. toplantısının yapıldığını, son bilimsel gelişmelerin tartışıldığı toplantıda yeni projeler hakkında fikir alışverişinde bulunulduğunu ifade etti.

Önceki toplantılarda ortaya konan bazı projelerde uygulama aşamasına gelindiğini anlatan Ağacan, hidrojeni, elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerden yararlanarak metanolle (etil alkol) çalışan yakıt pili hücresi prototipi geliştirdiklerini söyledi.

Ağacan, şunları kaydetti:
''Hidrener A.Ş.'nin Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Niğde Üniversitesi ile ortak yürüttüğü projeyle, dizüstü bilgisayar ve cep telefonlarının bataryaları yerine, geliştirdiğimiz yakıt pili hücresini kullanmak istiyoruz. Bir batarya 3-4 saat dayanırken, 100 gram metanolle 20 saat çalışabiliyor. Laptop ve cep telefonları şarj etme ihtiyacı duyulmadan, mürekkep kartuşuna benzer 100'er gramlık kartuşlarla uzun süre enerji sağlayacak bir sistemle çalışacak. Prototip olduğu için henüz maliyetiyle ilgili bir şey söyleyemeyiz. Seri üretime geçilmesiyle gerçek maliyet belirlenecektir.'' Seri üretim için üretim bantlarının hazırlandığını dile getiren Ağacan, ürünlere göre dizayn, boyutlandırılma ve üretim hazırlıklarının sürdüğünü, 6 ay ya da bir yıl içinde seri üretim aşamasına gelmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

SUYLA ÇALIŞAN KAYNAK MAKİNESİ
Ağacan, EBAR'ın uygulamaya koyduğu bir diğer projenin ise kendi hidrojenini üretebilen hidrojen kaynak makinesi olduğuna değinerek, ''Makineye su koyuyorsunuz, elektroliz yöntemiyle su, hidrojen ve oksijene ayrışıyor. Açığa çıkan hidrojen, kaynak gazı olarak kullanılıyor. Ayrıca gaz bulundurma zorunluluğu ortadan kalkıyor'' diye konuştu.
[Alıntı]
 
Top