Lahana Sarması

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
  • 1adetorta boy lahana
  • 6su bardağısıcak su

İç harcı için:​

  • 1su bardağıbaldo pirinç
  • 400gramorta yağlı kıyma
  • 2adetorta boy kuru soğan
  • 1adetbüyük boy domates
  • 1/2tatlı kaşığıdomates salçası
  • 1/2tatlı kaşığıbiber salçası
  • 1/4demetmaydanoz
  • 1tatlı kaşığınane
  • 1çay kaşığıtuz
  • 1çay kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber
  • 1/2su bardağıılık su

Sosu için:​

  • 3yemek kaşığızeytinyağı
  • 2yemek kaşığıdomates salçası
  • 1adetbüyük boy rendelenmiş domates
  • 1su bardağısıcak su
  • 1/2çay kaşığıtuz
  • 1yemek kaşığıtereyağı

Lahana Sarması Tarifinin Püf Noktası​

Lahananın sarmalık olduğunu yapraklarının gevşek, orta kısmına bastırdığınızda yumuşak olmasından anlayabilirsiniz. Sarma yapılacak lahananın damarları sert olmamalı, orta kısmında yer alan sert kök kısmı çıkartılan lahananın yaprakları dikkatli bir şekilde tek tek ayıklandıktan sonra haşlanmalıdır.Yaprakların damarlı kısmı içeride kalacak şekilde iç malzemeyi eklediğiniz sarmaları rulo şeklinde sarın.


Lahana Sarması Tarifinin Pişirme Önerisi​

Kıymalı iç harca arzuya göre rendelenmiş sarımsak da ekleyebilirsiniz.Lahana yapraklarının haşlama suyuna bol miktarda tuz ekleyebilirsiniz.


Lahana Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?​

  1. Lahanaları haşlamak için; sıcak suyu derin bir tencerede kaynatın. Orta göbek kısmını çıkardığınız lahananın yapraklarını tek tek ayıkladıktan sonra tencereye aktarın.
  2. 3-4 dakika kadar haşladığınız lahana yapraklarını, bir kevgir yardımıyla çıkarttıktan sonra besin ve renk değerlerini korumaları için soğuk su dolu bir kaba aktarın.
  3. Kuru soğanı küçük parçalar halinde kesin. Kabuğunu soyduğunuz domatesi rendeleyin. Yaprak kısımlarını ayıkladığınız maydanozları incecik kıyın.
  4. Bol suda yıkadığınız baldo pirinci, suyunu süzdürdükten sonra karıştırma kabına aktarın. Orta yağlı kıyma, kuru soğan, rendelenmiş domates, incecik kıyılmış maydanoz, domates ve biber salçası, nane, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve ılık su ilavesiyle iç harcı hazırlayın.
  5. Bir süre soğuk suda bekleyen haşlanmış lahana yapraklarını bir kesme tahtası üzerine alarak damarlarını ezin. Daha sonra hazırladığınız harçtan yeterli miktarda lahanaların içine alın ve her birini rulo şeklinde sarın.
  6. Lahana sarmalarını geniş tabanlı bir tencereye tek sıra olacak şekilde kat kat dizin.
  7. Sarmanın sosu için; rendelenmiş domates, domates salçası, tuz, zeytinyağı ve tuzu bir kaseye alın. Kıvamını sıcak suyla açarak hazırladığınız sosu, sarmaların üzerine gezdirin. Küçük parçalara böldüğünüz tereyağını sarma tenceresine gelişigüzel serpiştirin.
  8. Lahana sarmalarını kapağını kapattığınız tencerede, kısık ateşte 35 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.
 
Top