• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Kuzey Kutbu İle İlgili Daha Önce Hiç Duymadığınız 11 İlginç Bilgi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

Hemen hemen hepimiz, pandemi döneminin de etkisiyle birlikte, seyahat etmek için adeta yanıp tutuşuyoruz! ? “Şu pandemi bir bitsin de…” diye başlayan cümlelerimizin ardı arkası kesilmiyor. Uzak doğudan Güney Amerika’ya hepimizin aklında ziyaret etmek istediği faklı ülkeler ve bölgeler bulunuyor. Tabii ne kadar seyahat edersek edelim yolumuzun çok büyük ihtimalle düşmeyeceği bölgeler de yok değil! ? Örneğin Kuzey Kutbu! Kuzey Kutbu, pek çoğumuz için oldukça gizemli bir bölge. Görmek istesek görülmez, gezmek istesek gezilmez. ? Biz de sizler için evinizden çıkmadan minik bir Kuzey Kutbu turu atmanızı sağlayacak birbirinden ilginç bilgileri derledik. İşte Kuzey Kutbu hakkında daha önce duymadığınız 11 ilginç bilgi…

1. Kuzey Kutbu, hiçbir zaman kuşağı içerisinde yer almaz​

1-14-1013x675.jpg

Kuzey Kutbu’nda, maceraperestler, turistler ve araştırmacılar dışında kimse bulunmuyor. Yani orada yaşayan hiç kimse yok. Bu nedenle Kuzey Kutbu’nun herhangi bir zaman kuşağında bulunmasına da gerek yok. Kuzey Kutbu’na giden insanlar, diledikleri zaman kuşağına dahil olabilir.

2. Kuzey Kutbu’nda kara parçası yoktur​

2-13-1013x675.jpg

Kuzey Kutbu’nda herhangi bir kara kütlesi bulunmaz. Bunun yerine kalınlığı 2 metre ile 3 metre arasında değişen bir buz kütlesi bulunur. Buzun altındaki suyun derinliği ise neredeyse 4 kilometreyi bulur.

3. Kuzey Kutbu’nda güneş, yılda bir kere doğar ve yılda bir kere batar​

3-16-1200x675.jpg

Kuzey Kutbu’nda ya gece ya da gündüz vardır. Güneş, 20 Mart civarlarında doğar ve 6 ay boyunca gökyüzünde kalır. 22 Eylül civarlarında ise batar. Yani Kuzey Kutbu, kış ayları boyunca karanlıktır.

4. Birbiriyle rekabet eden iki kaşif, Kuzey Kutbu’na ayak basan ilk insanlar olma özelliğini taşıyor​

4-1.jpeg

20. yüzyılın başlarında Kuzey Kutbu, dünyada henüz keşfedilmemiş tek bölgeydi. Bu da kaşifler arasında sıkı bir rekabete yol açtı. 1909 yılının eylül ayında iki kaşif, Kuzey Kutbu’na ulaştıklarını bildirdiklerinde işler değiştir. Tabii daha sonra bununla ilgili çeşitli tartışmalar yapıldı. İşin özü biz bunu böyle kabul ediyor olsak da gerçekte kimin ilk olarak Kuzey Kutbu’na ayak bastığını hala kafa karıştırıcı bir konu. ?

5. Sovyetler, Kuzey Kutbu’na araştırma istasyonu kuran ilk ülkedir​

5-1197x675.jpeg

Antartika’da çeşitli araştırma istasyonları bulunsa da Kuzey Kutbu için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değil. Özellikle de bundan 50-60 yıl önce! Sovyetler Birliği, 1937 yılında Kuzey Kutbu’na bir araştırma istasyonu inşa etti ve burada bir istasyon inşa eden ilk ülke oldu. Tabii bu geçici bir istasyondu.

6. Noel Baba, aslında 19. yüzyılın ortalarında Kuzey Kutbu’na taşınmıştır ?​

6-15-844x675.jpg

Noel Baba, sanılanın aksine her zaman Kuzey Kutbu’nda yaşamıyordu. Noel Baba mitinin ortaya çıkışında etkili olan Aziz Nicholas, şu an ülkemizin sınırları içerisinde kalan bir Roma köyünde yaşıyordu. Tabii bahsettiğimiz bu dönem, 4. yüzyıla tekabül ediyor. 1800’lü yıllarda Thomas Nast adında bir karikatürist, bugün bildiğimiz tombul, neşeli ve hediyeler dağıtan Noel Baba karakterini yarattı. O dönemlerde insanlar, Kuzey Kutbu’na ilgiyle yaklaşıyordu. Nast da Noel Baba karakterinin yaşadığı yer olarak Kuzey Kutbu’nu seçti.

7. Rusya, Kuzey Kutbu’nda hak iddia eden ülkelerden biridir​

7.jpeg

2007 yılında iki Rus denizaltısı; Kuzey Kutbu’nun deniz tabanına doğru, rekora imza atacak bir dalış gerçekleştirdi. Ancak amaçları keşif değil, gaz ve petrol bulmaktı. Denizaltılar, okyanusun tabanına titanyumdan yapılmış 3 metrelik bir Rus bayrağı dikti. Ardından Kuzey Kutbu’nun Rusya anakarası dolayısıyla bir uzantıları olduğunu iddia etti. Danimarka ise Kuzey Kutbu’nun kendi uzantıları olduğunu iddasıyla karşılık verdi. Tabii tüm bu iddialar, diğer ülkeler tarafından kabul edilmedi. Birleşmiş Milletler, on yılı aşkın bir süredir bu iddiaların hiç birini tanımadı.

8. Kuzey Kutbu’nda, kuzey kutup bölgesinin geneline göre pek de fazla bitki ve hayvan türü bulunmaz​

8-14-1013x675.jpg

Kuzey kutup bölgesi, soğuk iklimine rağmen biyolojik açıdan oldukça zengindir. 21. binden fazla hayvan ve bitki türü, bu bölgede yaşar. Ancak kara parçasının bulunmadığı Kuzey Kutbu, kuzey kutup bölgesi kadar şanslı değildir. Burada oldukça az canlı yaşayabilir.

9. 1987 yılında maceraperest bir Japon, Kuzey Kutbu’na dek motor sürmüştür​

9-11-900x675.jpg

1987 yılında Shinji Kazama adındaki bir yarışçı, Kanada’dan başlayan Kuzey Kutbu’na dek uzanan bir motor yolculuğuna çıktı. Ekip, buzun üzerinde tam tamına 2 bin 11 km yol gitti. Tabii bu yolculuk oldukça uzun sürdü zira motorlar saatte 50 km hızla gidebiliyordu. 44 günlük bir yolculuğun sonunda Kazama, hedefine ulaştı ve benzer bir yolculuğu 5 yıl sonra Güney Kutbu’nda gerçekleştirdi.

10. Kuzey Kutbu, her sene bir maratona ev sahipliği yapıyor​

10-9.jpg

Kuzey Kutbu, 2003 yılından bu yana dünyanın en ekstrem sporcuları için bir maratona ev sahipliği yapıyor. Sporcular, -29 dereceye düşen sıcaklıklarda 40 kilometrelik bir parkuru tamamlıyor. Rekor ise parkuru 3 saat 36 dakikada tamamlayan İrlandalı Thomas Maguire’in elinde bulunuyor.

11. Kuzey Kutbu, 30 yıldan kısa bir süre içerisinde yaz aylarında tamamen erimeye başlayacak​

11-9-1013x675.jpg

Kuzey Kutbu, dünyanın geri kalanına göre iki kat daha hızlı ısınıyor. İklim krizi bu şekilde ilerlemeye devam ederse bilim insanları, kısa bir süre içerisinde Kuzey Kutbu’nun yaz aylarında sular altında kalacağını söylüyor. Tabii Kuzey Kutbu’nda yaşanacak değişimin bizleri de etkileyeceğini unutmamamız gerekiyor. Burada yaşanancak bir buz erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesinden tutun da şiddetli hava olaylarına, pek çok sorunu beraberinde getiriyor.

Alıntı
 
Top