Kutup Ayısı

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Kutup ayıları avlarının kokusunu 30 kilometrelik uzaklıktan alabilmektedirler. Bu köpeklerin koku almasından 7 kat daha iyi demektir.

kutup-ayisi.jpg

Kutup Ayıları nasıl çoğalır?

Kutup ayılarının çoğalma dönemleri ilkbahar dönemleridir. Aralarında bağlılık yoktur sadece çoğalmak için bir araya gelirler. Gebelik süreleri 240 gündür (8 ay). Yavrular ise anneleri tarafından ekim ayında derin bir in içerisinde kış ayının başlarında hayata gelirler. Genellikle iki yavru doğar çok nadirde olsa bir veya üç yavrunun da doğduğu olur. Dört yavru dünyaya getiren kutup ayılarına da rastlanmıştır. Yavrular dünyaya geldiklerinde çok küçüktürler. Tipik olarak 30 cm. boyunda ve ortalama 700 gr. ağırlığında olurlar.

Yavrular hayata geldikleri zaman tüysüz ve kördürler. Gözleri bir ay sonunda açılır ve görmeye başlarlar. 1,5 ay sonra yürümeyi öğrenirler. On ay boyunca kendilerine avlanmayı ve erkek ayılardan korumayı öğreten anneleri hiç yanlarından ayrılmazlar. Anneler yavrularını 2,5 yıl boyunca diğer tüm ayı türlerinden fazla ve sadece deniz memelileri ile karşılaştırılabilecek % 33 oranında yağ içeren bir süt ile emzirirler. Cinsel erişkinliğe 3-4 yaşlarında erişirler.

Kutup Ayıları kaç yıl yaşar?

Kutup ayıları doğal yaşam alanlarında 30 yıldan fazla yaşarlar. Dişi kutup ayıları bu süreçte birkaç kez yavru hayata getirebilirler fakat bu yavruların tamamı hayatta kalamazlar. Yeni doğan bir yavru kutup ayısının ölüm oranı %10 ile %30 arasında değişiklik göstermektedir. Kısacası ekstra bir durum olmadığı sürece kutup ayıları ortalama 30 yıl kadar yaşamlarını sürdürdükleri bilinmektedir.

Kutup Ayısı; Habitat

Hamile kutup ayıları kendileri ve yavruları için 2 metre uzunluğunda, çapı yarım metre ve yarım metre yüksekliğinde yuvarlak bir alandan oluşan in kazarlar. Bu in onların yaşamları boyunca yuvaları olur. Bu yuvaların yapıları odacık şeklinde ve odacıklar girişten yüksek konumda olacak şekilde hazırlarlar. Yuvanın üzerine ve girişine kış boyunca yağan karlar yığılır. Kutup ayısı bu kar yığınında sadece hava girecek kadar dar bir açıklık bırakır.

Kutup Ayıları kış uykusuna yatar mı?

Kutup ayıları bilinenin aksine kış uykusuna yatmazlar. Fakat hamile veya emziren anne ayılar inlerinden dışarı çıkmayı tercih etmezler. Bu dönemlerinde hiç enerji harcamamak ve yavrularını daha iyi besleyebilmek için metabolizmasını düşürürler ve enerjilerini tasarruflu kullanırlar. Kutup Ayıları 9 ay boyunca depoladığı vücut yağını proteine çevirir ve yavrularının beslenmesini sağlar. Bu sürede ise Kutup Ayıları hiç beslenmezler.

Kutup ayıları neden üşümezler?

Kutup ayıları kalın kürkleri sayesinde üşümezler. Kutup ayılarının kendilerini kaplayan kalın bir kürkü ve bunun altında kalın bir yağ tabakası bulunmaktadır. Kutup ayıları bu sebeple kutupların dondurucu soğunda bile üşümezler.

Kutuplarda yaşayan kutup ayılarının neden üşümediklerini daha iyi anlamanız için size bir deney hazırladık. Bu deneyde kutup ayılarının kalın yağ tabakasının ne kadar işe yaradığını deneyimleyerek göreceksiniz. Deney sayfasına gitmek için lütfen

Kutup Ayıları neden beyaz?

Kutup ayıları neden beyaz? sorusundan önce ilk sorulması gereken soru kutup ayıları beyaz mı? olması gerekmektedir çünkü kutup ayıları sanılanın aksine beyaz değildir. Kutup ayılarının derileri siyahtır. Bunu burunlarından anlayabilirsiniz. Kutup ayılarının beyaz görünmelerinin nedeni ise tüylerinin şeffaf olması ve ışığı yansıtabilmesidir. Bu özelliği sayesinde kutup ayılarının derileri siyah olmasına rağmen şeffaf tüyleri sayesinde beyaz gözükmektedirler

Kutup ayıları -45 ila -50 derecelik soğuklarda yaşamayı sürdürür.
 
Top