Kuş Yuvaları-Kuş Yuvaları Hakkında

Suskun

V.I.P
V.I.P
Kuşlar, yuva yapma konusunda en usta canlılar olarak bilinirler. Kuş türlerinin kendilerine özgü yuva teknikleri vardır ve hiç şaşırmadan bu kusursuz yapıları inşa ederler.
Kuş yuvası

Kuşların yuva inşa etmelerinin en önemli nedeni, yumurtalarının ve daha sonra bu yumurtadan çıkan yavruların son derece savunmasız olmalarıdır. Özellikle anne kuş yavruları için avlanmaya gittiğinde yavrular tamamen savunmasız kalırlar. Ancak ağaç tepelerine, ağaçlardaki oyuklara, yamaçlara veya otların arasına büyük bir ustalıkla gizlenen yuvalar, bu yavrular için önemli bir sığınak görevi görürler.

Kuş yuvalarının bir özelliği de yavruları soğuktan korumalarıdır. Yavrular tüysüz doğarlar ve aynı zamanda pek hareket edemedikleri için kaslarını hiç çalıştıramazlar. Bu nedenle yavruların donmamaları için soğuktan izole edilmiş yuvalara ihtiyaçları vardır. Özellikle "örgü yuvalar", yapıları itibariyle bu sıcaklığı yavrulara sağlayabilirler. Bu yuvaların yapımı ise oldukça detaylı ve zordur. Dişi kuş yuvayı çok uzun bir sürede büyük bir itinayla örerek oluşturur. Aynı zamanda, yuvanın içini tüy, lif ve kıllarla doldurur, böylece yuvanın izolasyonunu arttırmış olur.

Her türden yuva için malzeme temini son derece önemlidir. Kuşlar gün boyunca yapacakları inşaat için gerekli malzemeyi toplarlar. Kuşların gagaları ve ayakları çeşitli malzemeleri taşımak ve kullanmak için özel tasarlanmıştır. Yuvanın kuruluşu dişiye aittir ama yuvanın kurulacağı bölgeyi erkek seçer.

Kuşlar bu mimari şaheserleri çamur, yaprak, sarmaşık, tüy ve kağıt gibi maddelerden yararlanarak yaparlar. Kuş yuvalarının özellikleri, kullandıkları malzemelere ve yapıcıların uyguladığı tekniklere bağlıdır. Yuvalar, kullanılacak olan malzemenin elastikiyeti, dayanıklılığı ve sertliği göz önünde bulundurularak yapılır. Malzeme, sıkıştırmaya ya da gerilmeye elverişli olmalıdır. Ayrıca değişik türden malzemelerin birlikte kullanılması, yapının sahip olduğu koruyucu özellikleri artırır. Sözgelimi çamurla bitki liflerini karıştırmak yuvadaki çatlakların yayılmasını önler.

Kuşlar topladıkları malzemelerle önce inşaatın harcını oluştururlar. Bu şekilde yuva yapan kuşlardan biri uçurum kırlangıçlarıdır. Uçurum kırlangıçları yuvalarını uçurum kenarlarına, bina veya avlu duvarlarına çimento ile yapıştırırlar. Bu çimentoyu elde ediş yöntemleri ise oldukça pratiktir. Gagalarıyla çamur veya kil parçaları toplarlar ve bu malzemeleri inşaat alanına taşırlar. Çamuru yapışkanımsı salyalarıyla karıştırıp, uçurumun yüzeyine sürerler ve üstünde yuvarlak bir açıklık bırakarak düzgün bir çömlek şeklinde biçim verirler. Çömleğin içini çim, yosun ve tüyle doldururlar. Bu yuvaları çoğunlukla sarkan bir kaya çıkıntısının altına inşa ederler ki, yağmur yağdığında çamuru yumuşatmasın ve yuvayı yıkmasın

Bazı Güney Afrika kuşları (Anthoscopus) ise, iki bölüme ayrılmış olan özel yuvalar kurarlar. Bu yuvalarda kuluçka odasının asıl girişi gizlenmiştir. Yuvanın diğer girişi ise ortada bir yerdedir. Bu ayrıntı, avcı hayvanlar için hazırlanmış olan bir aldatmacadır.

Bunun yanı sıra Amerikan sarıasmagiller cinsinden bir tür kuş, yuvasını yabanarısı topluluklarının yanına kurar. Çünkü bu arılar, yılanları, maymunları, siyah papağanları ve özellikle de bu kuşlar için ölümcül tehlikesi olan bir tür sineği, kendi yuvalarının yanına yaklaştırmazlar. Sarıasmagil kuşu da bu sayede yavrularını bu tehlikelere karşı korumuş olur.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Birçok canlı kendilerine gelebilecek zararları çok iyi tahmin edip, çok değişik korunma yöntemleri üretecek yeteneklere sahiptir. Örneğin biraz önce anlattığımız termitler, yuvalarının duvarlarını kazmayla bile kırılamayacak kadar kalın ve sert yaparlar. Dokumacı kuşlar ise yuvalarının girişlerini baş düşmanları olan yılanların içeri girmesini engelleyecek şekilde inşa ederler. Bazı örümcekler de yuvalarının içinde çeşitli odacıklar yapar ve içeri girmeyi başaran diğer hayvanları bu odacıklarda hapsederler.

Arıların yuvaları da özel bir koruma altındadır. Kovanın bekçiliği ile görevlendirilmiş olan arılar, kovana kendi kolonilerinin üyelerinden başka hiç kimseyi almazlar. Nöbetçi arının yerinden ayrılması durumunda ise hemen başka bir işçi arı gelir ve kovan kapısındaki nöbeti devralır. Üstelik nöbetçi arılar bu koruma işlemini kendi canları pahasına yaparlar.

Kunduzlar da yuvalarını su altına inşa ederler. Bu yuvalara girebilmek için sadece yuvayı yapan kunduzun bildiği gizli bir tünelden geçmek gerekir. Tünelin sonunda kunduzların yavruları ile birlikte yaşadıkları gizli odaya ulaşılır.

Kuş yuvaları

Resimlerde gördüğünüz kuşlar düşmanlarının içeri girmesini engelleyecek yuvalar örerler. Termitlerin yandaki kule benzeri ve üstteki mantar şekilli yuvaları ise bir kale gibi sağlamdır

Bu birkaç örnek bile canlıların ne kadar akıllı davrandıklarını, korunmak için nasıl etkili yöntemler kullandıklarını anlamamız için yeterlidir. Ayrıca dikkat ettiyseniz, düşmanlar farklı cinsten canlılar da olabilmektedir. Buna rağmen bütün canlılar düşmanlarını çok iyi tanımakta ve onları engelleyecek şekilde güvenlik önlemleri alabilmektedirler. Bir termitin ya da bir kuşun -aklı olmamasına rağmen- başka bir canlının özelliklerini bilmesi çok hayret vericidir.

Kunduzlar suyun önünü kendi yaptıkları özel bir barajla keserek mükemmel yuvalar yaparlar.

Bunu daha iyi anlamak için kendinizi düşünün. Hiç tanımadığınız, daha önce hiç görmediğiniz bir hayvanın ne gibi özellikleri olduğunu bakar bakmaz anlayabilir misiniz? Ne yer, nasıl avlanır, neden korkar bilebilir misiniz? Tabi ki hayır. Bunları bilmeniz için ya bir kitabı açıp bu canlıyla ilgili bilgileri okumanız ya da birinin size bu canlının özelliklerini anlatması gerekir. Peki öyleyse hayvanlar nasıl olup da başka canlılar hakkında bilgi sahibi olurlar? Önce düşmanlarının hangi hayvan olduğunu bulup, onun davranışları ve avlanma yöntemleri hakkında araştırma yapıyor olabilirler mi? Sonra da buna göre nasıl önlem almaları gerektiğini düşünüyor olabilirler mi? Elbette ki olamazlar. Hiçbir hayvan araştırma yapacak bir akla ve yeteneğe sahip değildir. Hayvanların düşmanları hakkında tesadüfen bilgi sahibi olduklarını düşünmek de çok mantıksız ve saçmadır. Çünkü ilk denemelerinde başarısız olmaları demek bu canlıların ölmesi demektir.

Hayvanların kullandıkları güvenlik sistemlerini en mükemmel şekilde belirleyen ve onlara gerekenleri yaptıran şüphesiz Allah'tır. Sadece çevremize baktığımızda gördüğümüz canlıların değil, tüm dünyada yaşayan canlıların aynı akılcı davranışları yapıyor olması da bize Rabbimizin sonsuz aklını ve gücünü kanıtlar.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P

Hayvan Yuvalarının Benzer Yanları​


Kuşların ve bazı hayvanların barınak olarak kullandıkları yerler. Buralar yumurtlamak, yavrulamak, yavrularını büyütmek için kullanılır. Çeşitli kuş ve hayvanlar bulundukları muhite ve cinslerine göre çok değişik yuva yaparlar. Yuvaların birkaç dal ve tüyden ibaret çok basit olanlarının yanında, mimari tarzda yapılan mükemmelleri de vardır. Kuşların çoğunluğu yuvalarını dal aralarına kupa şeklinde yaparlar. Çoğunun üstleri kapalı olduğu gibi kapısı yandan olanları da bulunur. Düşmanlarına karşı kuşların çok güzel gizlediği yuvalardan biri de ağaç içinde oyukta olanlarıdır.

Yuva yapan eklembacaklılardan kazıcı zarkanatlılar, karıncalar, yuvalarını toprak içine yaparlar. Yuvalarını odacık hâlinde yaptıktan sonra buralara yumurta ve yiyecek koyarlar. Örümceklerin yaptıkları yuvalar ise bir harikadır. Bunlardan mygala cinsinden örümceklerin istenildiği zaman açılıp kapanabilen kapıları olan yuvaları çok ilgi çekicidir. Toplu yaşayan zarkanatlılardan yaban eşek ve bal arılarının yaptıkları yuvalar çok ilgi çekicidir. Yaban ve eşek arılarının yuva yapıcıları ağaç kabuklarını çiğneyerek keçemsi bir madde hâline getirirler. Bunlara papirüs yuva denir. Yuvanın içindeki altıgen gözlü peteklerin ağızları yere doğrudur. Böylece gözlerde kurtçuklar yağmur ve güneşin zararlarından korunurlar.
 

jeriko

Özel Üye
Özel üye
Bizim balkonun üstte bir köşesine de bu sene kumru yuva yaptı.Tabi onların yuvası bunlar kadar teferruatlı ve konforlu :) değil daha derme çatma bunlara göre...Bizi üzen nokta, iki sefer yavru çıktı ama ikiside yaşamadı.Bu yüzden eşim üzüntüsünden artık bir daha buraya yuva yapmasa diyor ama çok sevimli hayvancıklar.
 
A

Arden Arevyan

Ziyaretçi
Balkonumuzda bulunan 25 cm derinliğinde ve ağız genişliği 4-5 cm olan vazonun dibine Aşkın Karalı orman kuşu yuva yaptı, 7 yumurtadan yavrular çıktı, anne ve baba beslemeye devam ediyorlar ancak endişemiz bu derinlikten yavrular nasıl dışarı çıkabilecek ? Yuvayı ve yavruları dışarı çıkarıp üstü açık çukur bir kaba yerleştirin diyenler var ancak bu konuda endişeliyiz, vazonun içi oldukça ufak ve yavrular büyüdükçe tıklım tıkış haldeler, yardımcı olursanız sevinirim.
 
Top