• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

“Kurtuluş Savaşı Kadın Kahramanlar” Adıyla Beş Ciltlik Çizgi Roman

HEREDOT

Katılımcı
Mavi Medya “Kurtuluş Savaşı Kadın Kahramanlar” adıyla beş ciltlik çizgi roman serisi başlattı. Suat Turgut, 5 kitaplık serinin ''Erzurumlu Kahraman Nene Hatun'', ''İlk İstiklal Madalyalı Küçük Kahraman Onbaşı Nezahat'', ''Toros Kartalı Kılavuz Hatice'', ''Vanlı Kahraman Kara Fatma'' ve ''Kastamonulu Erkek Halime''nin öykülerini anlattığını söyledi. Turgut, 1950'li yıllara kadar aramızda yaşamış bu insanlarla oturup etraflıca bir röportaj yapan, materyal biriktiren olmamış. TRT'nin arşivlerinde de kadın kahramanlarla ilgili bir çalışma bulamadık” dedi.

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları, Mavi Medya tarafından hazırlanan 5 kitaplık ''Kurtuluş Savaşı Kadın Kahramanlar'' adlı çizgi roman dizisine konu oldu. Mavi Medya Yönetim Kurulu Başkanı Suat Turgut, Maslak Princess Otelinde düzenlenen basın toplantısında, tarihi gerçek ve belgelere dayanarak hazırladıkları ''Türk Tarihi Gerçek Öyküler'' çizgi roman dizisinin ilki olan ve 10 kitaptan oluşan ''Çanakkale Destanı'' dizisinin ardından, 5 kitaptan oluşan ''Kurtuluş Savaşı Kadın Kahramanlar'' çizgi roman dizisini hazırladıklarını belirtti.

Amaçlarının, hedefi olmayan veya sanal hedefler peşinde koşan, kendi değerlerinden uzaklaşmış çocuk ve gençlere özgüven kazandırmak ve kendi kültür değerlerini hatırlatmak olduğunu ifade eden Turgut, 5 kitaplık serinin ''Erzurumlu Kahraman Nene Hatun'', ''İlk İstiklal Madalyalı Küçük Kahraman Onbaşı Nezahat'', ''Toros Kartalı Kılavuz Hatice'', ''Vanlı Kahraman Kara Fatma'' ve ''Kastamonulu Erkek Halime''nin öykülerini anlattığını söyledi.

Turgut, Mavi Medya koordinatörü Osman Arslan'ın yazdığı öyküleri Şeref Manun'un çizdiğini dile getirerek, ''Biz bu eserleri, gençlerimizi vatan, bayrak, cesaret, sevgi, saygı, merhamet, özgüven, dürüstlük, hoşgörü, adalet, sorumluluk gibi hem ulusal, hem evrensel değerlere sahip olarak yetişmeleri amacıyla hazırladık'' dedi.

Filmler için hazırlanan ''story board''lara benzer şekilde çizilen romanların çizgi filmlerini de hazırlamak istediklerini anlatan Turgut, bu proje için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuracaklarını kaydetti. Suat Turgut, Çanakkale Destanı çizgi romanlarının bazı dillere çevrildiğini, aralarında Japonca'nın da bulunduğu başka dillere çevrilerek dünyaya yayılması için çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Bu çalışmaların devamının gelecek 10 Kasımda görüleceğini ifade eden Turgut, yine Çanakkale ve Kıbrıs ile Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal gibi büyük insanlara ilişkin çalışmalar yapacaklarını ifade etti.

Çizer Şeref Manun da çizimlerin animemagna tekniğiyle gerçekleştirildiğini, ancak Türk fizyolojisine uygun hale getirildiğini belirterek, ''Tarihimizi daha zevkli, eğlenceli ve öğretici anlamda, esin kaynağı olabilecek bir şekilde topluma sunduk'' dedi.

Kitapların kahramanları hakkında çok az bilgi bulunduğunu dile getiren Öyküleri hazırlayan koordinatör Osman Arslan, şöyle konuştu:
''Halbuki bu kişilerin destanlık bir yaşamları var, tarihin seyrini değiştiren, Kurtuluş Savaşımıza kadın eli değdiğinin göstergesi öyküleri var. Üstelik bu kişiler 1950'li yıllara kadar aramızda yaşamış insanlar ama bunlarla oturup etraflıca bir röportaj yapan, materyal biriktiren de olmamış. TRT'nin arşivlerinde de kadın kahramanlarla ilgili bir çalışma bulamadık. Bu açıdan Mavi Medya ekibi bu çalışmayla aslında Türkiye Cumhuriyeti'nin mazisindeki önemli bir boşluğu telafi etmektedir.''

Arslan, TBMM zabıtları ile bu kişilere ait yerel materyallere, kadın kahramanların yaşayan akrabalarına ulaşarak öykülerini geliştirdiklerini dile getirerek, ''Türkiye'nin kadın kahramanları olmayan ili, ilçesi yok. Öyküleri dilden dile anlatılıyor. Kadın kahramanlara, anlatılırken, kağnıyla mermi taşıyan, geride yiyecek içecek hazırlayan bir rol verilir. Öyle değil. Kadınlar cephede de savaşmış ama daha önemlisi Kuvayı Milliye'de pek çok komutan kadın var. Binbaşı rütbesine kadar yükselmiş kadınlarımız var'' diye konuştu. Kurtuluş Savaşı Kadın Kahramanlar dizisindeki çizgi romanların her birinin 5 YTL fiyatla satılacağı belirtildi.
 
Top