kürt böreği mi? küt böreği mi???

-araz-

EYVALLAH...
V.I.P
arkadaşlar az önce börek yiyordum, ismini hala tam olarak bilemediğim çeşitli yerlerde soruğum ama ne bir cvp alamadığım bi sorudur bu:)
k%C3%BCrtb%C3%B6regi.jpg



bu böreğin ismi nedir???
küt böreği mi ?yoksa kürt böreği mi
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Kürt Böreği mi Küt Böreği mi?​

Kimisi Kürt Böreği diyor, kimisi Küt Böreği… Hatta, “Sade Börek” diyenler de var. Küt Böreği diyenler, böreğin küt dilimlenmesi ve yenilirken çıkan ses dolayısıyla bu simi aldığını savunuyor ama Kürt Böreği diyenler ise “Eğer öyle olsaydı adı “Küt Böreği” değil “Küt Börek” olurdu diyor. Yaygın olarak kabul edilen hikayeye göre ise doğru ifade “Kürt Böreği” olmalı.

Kürt Böreği Hikayesi için çeşitli anlatımlar mevcut ama genel kabul gören hikayesi şöyle:


1800’lü yılların başında Bingöllü Sarı Mehmet isminde bir işçi, çalışmak için İstanbul’a göç ediyor. Mehmet’e, sarışın olmasından dolayı Rengo da deniliyor ama konumuzla çok alakası yok. Bir süre Karaköy ve Eminönü taraflarında hamallık yapıyor. Gelir düzeyi düşük olduğu için içine malzeme koymadan pişirdiği böreği, diğer işçi arkadaşlarıyla paylaşıyor. Hamur işinden de anladığı için her pişirişinde daha lezzetli bir börek elde ediyor. Bir de farklılık katıyor ve böreğin üzerine o zamanlar yeni yeni meşhur olan şekerden de ilave ediyor.

Hem ucuza mal olan hem de oldukça lezzetli ve doyurucu olan börek, işçiler tarafından seviliyor. Hal böyle olunca, Bingöllü Sarı Mehmet de bu işten para kazanmaya niyetleniyor ve böreği yapıp satmaya başlıyor. Bu hikayeye göre, böreğin ismini Sarı Mehmet’in arkadaşları veriyor; “Kürt Böreği

O dönemde özellikle şehre yeni yeni gelmeye başlayan işçilere, kıymalı böreğin fiyatı pahalı geldiğinden, Kürt böreği talep görüyor ve seviliyor. Öyle olunca da başkaları da üretmeye ve satmaya başlıyor ve börek zamanla yaygınlaşıyor. Nihayetinde, Kürt böreği artık özellikle İstanbul’da popüler bir yiyecek haline gelip, günümüze kadar ulaşıyor ve hatta bazıları tarafından “hamal böreği” olarak da adlandırılıyor.

Önceleri yalnızca Eminönü, Küçükpazar, Karaköy, Beyazıt, Şehzadebaşı ve Kocamustafapaşa’daki börekçilerde yapılan ve yanında alüminyum şekerlikte pudra şekeri ile sunulan bu lezzetli börek, kısa bir süre sonra pastanelerde de yapılmaya başlanıyor. Dilden dile uzanan lezzeti, ülkemizin dört bir yanında da duyularak ünleniyor.

Bir diğer anlatıya göre; İstanbul’da irili ufaklı 5000’in üzerinde börekçi var ve buradaki her 10 ustanın 9’unun kökeni Bingöl’ün Kiğı ilçesine çıkıyor. Başka yerden gelen ustaların bu lezzeti tutturamadıklarına dair bir inanç var. Kürt böreği, genelde 4-5 farklı unun karıştırılması ile hazırlanıyor ve tarifi de devlet sırrı gibi saklanıyor. Bir diğer efsanede ise şu ifadeler var: Maya içermeyen bir hamur yapıyoruz, böylece mide ekşimesini önlemiş oluyoruz.

Yorumlarda yazıya katkı sunan Emin Bey’in aktardıklarına göre şöyle bir ayrıntı da mevcut:

Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul’da yaygınlaştırıldığı için “Kürt böreği” adıyla tanınmıştır. 12 Eylül Darbesi’nden sonra, “Kürt” adının kullanılmasının fiilen yasak olması nedeniyle “sade börek” adıyla satılmıştır.

Kürt Böreğinin Özelliği Nedir?

Kürt böreği ya da farklı bir ifade ile Küt böreği; sade ya da içi boş olması ile bilinmekte. Bu içi boş böreğin en önemli özelliği, esas tadını dışına dökülen pudra şekerinden almasıdır. Pudra şekeri ile ayrılmaz ikili olan küt böreği, aynı zamanda içinin boş olması ve ekstra malzeme gerektirmemesi nedeni ile börekçilerde satılan en ucuz börektir.

Her ne kadar birçok kişi tarafından Kürt böreği ya da bir diğer adı ile küt böreği olarak da bilinse, şekerli börek diye bilenlerin sayısı da azımsanamayacak kadar fazladır. Genellikle pastanelerden değil, direkt gidip börekçiden alınarak yenilmesi tavsiye edilen Kürt böreği, aynı zamanda en iyi sıcak süt ve çay ile beraber tüketiliyor.
 
Top