• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Kürkler Nasıl Elde Ediliyor?

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

Kürk giymek zorunluluk değil, sadece güzel ve zengin görünme isteğinin bir sonucu. Peki bir kürk için en az 50 hayvanın işkenceyle öldürüldüğünü biliyor musunuz? Kediler ve köpekler kaynar suya atılıyor, vizonlar gaz ile boğuluyor...​


Siz de kürk giyiyor veya kürk giyenlere sıcak bakıyor olabilirsiniz, ama muhtemelen kürk sektöründeki vahşeti bilmiyorsunuz. Bir kürk manto için en az 50-60 hayvanın katledildiğini, çiftliklerde üst üste kafeslerde aç bırakıldıklarını bilmiyorsunuz. Bunları bilip de halen kürk giymeye devam ediyorsanız, ciddi bir vicdan sorununuz olduğunu söylemek mümkün. Kürk vahşeti çeşitli videolarla da ortaya konmuş durumda. PETA'nın (People for the Ethical Treatment of Animals) yayınladığı bir video, kürkleri için öldürülen kedi ve köpeklerin içler acısı durumunu gözler önüne seriyor. Söz konusu videoda kedilerin ve köpeklerin kaynar suya atıldığı açıkça görülüyor. Kürkleri yüzülen bazı hayvanların bu esnada bilinçlerinin kaybolmamış olması dikkat çekiyor. Veteriner Hekim Nilay Tezsay, kürk hayvanlarına yapılan işkenceyle ilgili şunları söylüyor: "Ötenazi masrafı, uygulanma zorluğu, ölen hayvanın soğumasının ardından kürkünün zor çıkartılıyor olması, çalışanları işkenceye yönlendiriyor. Kurşunla kürkte delikler açılır diyerek kafaya tahta veya beyzbol sopası gibi cisimlerle vurarak öldürüyorlar. Çinlilerin değişik etler yiyebilmek için kaynar suya canlı kedi-köpek soktuğunu biliyoruz. Türkiye'deki birçok ünlü kadın giyim mağazası, Çin'de üretilmiş, kürk ve derileri kullanıyor.

Nasıl öldürülüyorlar?
Vizon:
Gaz ile boğularak veya yüksek doz zehirle öldürülüyorlar. Bazı yerlerdeyse boyunları kırılarak veya oksijensiz bırakılarak öldürülüyorlar.
Tilki: Yabani olanları tuzaklarla yakalanıyor. Tuzağa yakalanan tilki, günlerce acı çekerek can veriyor. Eğer ölmemişse anal bölgeden elektrik veriliyor.
Astragan: Kaliteli astragan elde etmek için kuzular 10-15 günlük olmadan kesiliyor. Hayvan büyüdükçe, renginin güzelliği ve parlaklığı azalıyor, kıvırcık bukleler kayboluyor.
Fok: Derilerine zarar gelmesin diye geçmişi ucu sivri balta ile vuruluyor. Avcı, bu darbeden sonra eliyle hayvanın yarılan başından içeri parmağını sokup beyninin dağıldığından emin oluyor.
Çinçilla: Bazı ülkelerde boyunları kırılarak veya elektroşok ile öldürülüyorlar. Elektroşok yönteminde kulak ve genital bölgelere veya dudak ve ayağa iki metal uçlu elektrik kablosu bağlanıyor.
Köpek: Kış aylarında küçük kafeslere kapatılarak, aç ve susuz bırakılarak barındırılan köpekler sonrasında boyunlarına geçirilen telle boğularak öldürülülüyor.
Kedi: Kedilerin öldürülmesi zor olduğu için ve kürklerinde herhangi bir hasar istenmediğinden, ağızlarına bir hortum sokularak hortumun diğer ucundaki musluk açılıyor ve önce hortumun içinden geçen su, boynundan telle asılmış kedinin ağzından içeri doluyor. Nefes almaya çalışan hayvanın akciğerlerine su doluyor ve hayvan boğularak can veriyor.
Yüzde 70'i Çin'de üretiliyor
Kürk kurbanları arasında tilki, vizon, vaşak, leopar ve fok gibi yaban hayvanları ve çinçilla, tavşan, kedi ve köpek gibi hayvanlar yer alıyor. Dünyadaki kürk üretiminin yüzde 70'ni üstlenen Çin'de üretilen kürklerin yaklaşık yüzde 30'u yaban hayvanlarından, geri kalanıysa kürk çiftliklerindeki kafeslerde sıkış tıkış tutulan hayvanlardan elde ediliyor. Hepsi akıl almaz vahşilikteki metotlarla öldürülüyor. Daha sonra üreticiler bu kürkleri, giyim eşyası, aksesuar ve hediyelik eşyalarda kullanılmak üzere Avrupa'ya pazarlıyorlar. Anahtarlık, terlik, saç tokası, tüylü oyuncak ve biblolar bu eşyaların en kolay ulaşılabilir örnekleri arasında.
HAYTAP'tan kısa notlar
bullet.jpg
Kürk hayvanları yaşamlarını, kürkleri daha canlı olsun diye soğuk ortamda minicik kafeslerde sürdürmektedir. Bulundukları ortamı pislememeleri için masum canlılara yem ve su verilmez.
bullet.jpg
Ölü hayvanın kürkü albenisini kaybeder. Bu yüzden kürk, hayvan henüz hayattayken onun acı çığlıkları duyulmazlıktan gelinerek yüzülür. Bu işkenceler sırasında masum hayvan hayattadır ve kürkünün bedeninden yüzüldüğünü hissetmektedir.
Kedi köpek kürkü Avrupa ve ABD'de yasaklandı
Kürke Hayır Platformu kedi, köpek ve tavşan kürklerine dikkat çekerek şunları söylüyor "Dünyada 500 milyon insan 5-10 TL'ye satılan kürklü atkıları, eldivenleri, hediyelik eşyaları satın almaktadır. Hayvan hakları savunucularının mücadelesi sonucunda kedi-köpek kürkleri hem AB ülkelerinde hem de ABD'de yasaklandı. Ne var ki, Çin'deki kedi-köpek katliamı devam etmektedir. Sokaklardan toplanan hayvanların canlı canlı derileri yüzülmektedir. Derisi yüzülürken gözlerinden yaşlar akan hayvanların, derisi yüzülcan çekiştiklerini gösteren video çekimlerini kurkehayir. org'dan izleyebilirsiniz

Alıntı
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Tesadüfe bak bu konuyu akşam çocuklarla konuşuyordum. Vahşice öldürülen işkence gören hayvanlardan elde edilen kürkleri üstlerinde taşıyanların vicdanından şüphe ederim.
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Burda albanlar da var sırtlarında kürk ayaklarında hiç abartısız terlık normal bızım gezer terlıklerınde yada içi tüylü ev terlıgı onlardan Doluu giyip gezıyorlar ?
 

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
SADECE KÜRK OLSA
DERI
FIL DISLERI
GERGEDAN DISLERI
DENIZDEKI BALINALAR SIRF YUZGECLERI icin KATLEDILEN KÖPEK BALIKLARI
V:S
Cok havluyor diye zehirlenen köpekler :(((
hayvanlari ,dogayi sevmeyen
hic asik olmasin
bence
seviorumda demesin
 
Top