Küresel ısınma ve zararları konulu kompozisyon örneği

r0se

Forum Onuru
Özel üye
Küresel ısınma ve zararları konulu kompozisyon örneği

Biz insanlar bu hayatta bir şeyleri bekleyerek yaşıyoruz. Ama doğanın bize hangi sürprizleri hazırladığını bilmiyoruz. Küresel ısınma deyince aklımıza iklimlerin değişmesi, mevsimlerin kendi zamanında değil başka bir zamanda gelişi ve havanın hızlı soğuk olması ya da hızlı ısınması ve suların yükselmesi geliyor. Küresel ısınma son yüz yılın en büyük sorunlarından biri.

Küresel ısınma fiziksel ya da doğal değişmelerdir. Bunun için insan yaşamını olumsuz yönde etkileyecek birinci olan faktördür. Bu faktörleri etkileyen en önemli sebepleri şu şekilde de özetleyebiliriz. Aşırı fabrikalaşma, orman yangınları, volkanik patlamalar sonucu yer yüzünde oluşan dumanların havaya kalkarak atmosfere karışması sonucu biyolojik değişmeler ortaya çıkmaktadır. Bu değişmeler insanoğlunun yaşamını olumsuz etkiler. Son yıllarda kutuplarda buzların erimesi deniz seviyesinin yükselmesi küresel ısınmanın sonuçlarındandır. Bu değişmeler sadece insanoğlu için değil bütün canlılar için çok zararlıdır. Bu sebepten insanoğlu kendi yaşamını olumsuz etkilediği gibi diğer canlılarında yaşamını olumsuz etkilemektedir. Yine bunu düzeltilmesi insanın elindedir. Bu yaşam ve değişmeler şimdilik bunu gösteriyor, fakat ilerki dönemlerde de doğal yaşam biçimi daha da değişebilir. Çünkü bu dönemde fabrikalaşma oranı daha fazla bu yüzden asitleşme ve biyolojik bozukluklar en çok bu dönemde görülmektedir. Yine de biz bazı önlemler alabiliriz. Mesela, fabrikaların bacalarına çeşitli süzgeçler takarak oluşan kirliliği azaltabiliriz, orman yangınların önlemek için çalışmalar yapılabilir ve ağaç dikebiliriz.

İnsanoğlu ani ısınma, soğuma, yağışın olmaması ya da aşırı fırtınalar ve şu anda bile edemeyeceğimiz pek çok doğal afetle mücadele etmek zorunda kalabilir. Ancak şimdilik küresel ısınma medyanın verdiği haberlerle bozulan moraller dışında sokaktaki insanın hayatını etkilemeye başladı. İklim değişikliğinin etkilerini henüz yaşamaya başlamayan kentli nüfus önümüzdeki yıllarda gıda fiyatlarındaki aşırı artış kentlere göç son olarak da gıda ve su sıkıntılarıyla karşılaşacaktır. Küresel ısınmanın kontrol edilmesi ve çözüm için formüller üretilmesi hiç basit değildir.

Sonuç olarak, sadece bugünümüzü değil yarınımızı da düşünerek hareket etmeliyiz, gerekli çalışmaları şimdiden başlatmalıyız, alınması gereken önlemleri almalıyız ve geleceğimizi garanti altına almalıyız. Unutmayalım, doğanın bize değil, bizim doğaya ihtiyacımız var.



Yazan:Mersedes Bakıtbek kızı

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi

Okuman: Kerim Sarıgül
 
Top