Forumlar
Yeni Mesajlar
CerezExtra
EĞLENCE ↓
Şans Kurabiyesi
Renk Falınız
ÇerezRADYO
Sevgiliye Özel
ÇerezDERGİ
Hızlı Okuma Testleri
Pratik Çözümler
Yeniler
Yeni Mesajlar
Yeni ürünler
Yeni kaynaklar
Son Aktiviteler
İndir
En son incelemeler
Dükkan
Giriş
Kayıt
Yeniler
Yeni Mesajlar
Menu
Giriş
Kayıt
Uygulamayı yükle
Yükle
Forumlar
Sağlık
Genel Sağlık Bilgileri
Kurban Bayramı’nda beslenmeye Dikkat
JavaScript devre dışı bırakıldı. Daha iyi bir deneyim için, devam etmeden önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Konuya cevap yaz
Mesaj
<blockquote data-quote="KıRMıZı" data-source="post: 151886" data-attributes="member: 7618"><p>Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramında şeker ve şekerli besinlerin yanında et tüketiminin de arttığı kaydedildi. </p><p></p><p></p><p>Vücudun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağı olan etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanında sebze tüketilmesinin sağlıklı beslenme için gerekli olduğuna işaret edilen açıklamada, “Kurban Bayramı’nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidir” denildi.</p><p></p><p>Açıklamada, bu tür rahatsızlığı olanların yağsız veya az yağlı etleri tercih etmesi, kısıtlı miktarda et tüketmesi ve aşırıya kaçmaması gerektiği ifade edilerek, şunlara dikkat çekildi:</p><p>“Kurban Bayramı’nda tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.”</p><p></p><p>Etli yemeklerin kendi yağı ile pişirilmesi, yağ ilave edilmemesi önerisine de yer verilen açıklamada, özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmaması gerektiği bildirildi.</p><p></p><p>Açıklamada, etin ateşten yanmayacak, kömürleşmeyecek kadar uzakta pişirilmesi önerilirken, aksi halde yüksek ateşin yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşmasıyla ısının iç kısmına ulaşmasını engellediği belirtildi.</p><p></p><p>Etin haşlanarak tüketiminin sağlıklı olduğu ve muhtemel parazitlerin insana geçmesini engellediği kaydedilerek, veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etlerinin tüketilmesi gerektiği de kaydedildi.</p><p></p><p><strong>KURBAN ETLERİNİN SAKLANMASI</strong></p><p></p><p>Kurban etlerinin saklanmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, “Kurban etleri büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır” denildi.</p><p></p><p>Dondurulan etlerin buzdolabında çözdürülmesi ve çözdürülen etin hemen pişirilerek tekrar dondurulmaması gerektiği de bildirildi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KıRMıZı, post: 151886, member: 7618"] Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramında şeker ve şekerli besinlerin yanında et tüketiminin de arttığı kaydedildi. Vücudun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağı olan etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanında sebze tüketilmesinin sağlıklı beslenme için gerekli olduğuna işaret edilen açıklamada, “Kurban Bayramı’nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidir” denildi. Açıklamada, bu tür rahatsızlığı olanların yağsız veya az yağlı etleri tercih etmesi, kısıtlı miktarda et tüketmesi ve aşırıya kaçmaması gerektiği ifade edilerek, şunlara dikkat çekildi: “Kurban Bayramı’nda tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.” Etli yemeklerin kendi yağı ile pişirilmesi, yağ ilave edilmemesi önerisine de yer verilen açıklamada, özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmaması gerektiği bildirildi. Açıklamada, etin ateşten yanmayacak, kömürleşmeyecek kadar uzakta pişirilmesi önerilirken, aksi halde yüksek ateşin yüzeydeki proteinlerin birdenbire katılaşmasıyla ısının iç kısmına ulaşmasını engellediği belirtildi. Etin haşlanarak tüketiminin sağlıklı olduğu ve muhtemel parazitlerin insana geçmesini engellediği kaydedilerek, veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etlerinin tüketilmesi gerektiği de kaydedildi. [B]KURBAN ETLERİNİN SAKLANMASI[/B] Kurban etlerinin saklanmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, “Kurban etleri büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır” denildi. Dondurulan etlerin buzdolabında çözdürülmesi ve çözdürülen etin hemen pişirilerek tekrar dondurulmaması gerektiği de bildirildi. [/QUOTE]
Alıntıları ekle...
İsim
Spam kontrolü
Ülkemizin kuzeyindeki deniz hangisidir? (bitişik yazınız)
Cevapla
Forumlar
Sağlık
Genel Sağlık Bilgileri
Kurban Bayramı’nda beslenmeye Dikkat
Top