• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Kulaktaki tatlı kaşıntı

Suskun

V.I.P
V.I.P
KULAKTAKİ TATLI KAŞINTI
Birçoğumuz kulağımızı acıdan zevk alırcasına tatlı tatlı kaşındığını hatırlıyoruzdur. Acaba bir çok kişiyi rahatsız eden bu durum o kadar masum mu? Cevabını hemen verelim kulak kaşıntısı sıklıkla “kronik dermatit” adı verilen kulaktaki mantar varlığının bir sonucudur.

Bilhassa yaz mevsiminde kulak kaşıntısı olaylarında artış yaşanmakta. Bedenimizin dışarıya açılan 5 duyu organından biri olan kulak, sıcaklık artışına bağlı terleme, deniz ve kalabalık havuz derken enfeksiyonlara maruz kalma olasılığı artmaktadır.

Sosyal bakımdan son derece yakışıksız kaçan kulak kaşınması insanlar içinde çirkin bir görünüm arz etmektedir. İlk etapta tatlı tatlı kaşınan kulak, size zevk dahi verebilir. Ama bundan daha fazlasını istersiniz. Acıtırcasına kaşımak. Kaşınıtının ilerleyen evrelerinde kaşıntıya ek olarak kulak ağrısı ve daha sonra da irinli akıntı boşalması gibi sonuçlar doğabilmektedir. Masum görünen bir kulak kaşıntısı en sonunda “işitme azlığı”na yol açabilmektedir.

NEDENLERİ NELERDİR?
Az önce sebeplerinin bir tanesinin mantar enfeksiyonu olabileceğini belirtik. Kulak kaşıntısının diğer bir nedeni ise kişinin alerjik bünyesidir. Allerjen gıda maddesi yada başka bir madde olabilir.

Kulak kaşıntısına yol açan sebeplerden birisi ise kulak içinin çok sık temizlenmesidir ve bu doğru değildir. Kulak, kulak salgısı (kulak kiri) ile kendi kendinini temizleme mekanizmasına sahiptir ve ekstra temizlik gerektirmez(ciddi hastalık akıntıları hariç). Sık temizlenmesi sonucu kulağın doğal nemlenmesi ortadan kalkar ve bu kuruluk kaşıntı şeklinde belirti verir.

Bağışıklık sisteminin güçsüz bırakan(şeker hastalığı) hastalıklar da kaşıntıya neden olabilir. Bu nedenle hastalığın nedeninin ne olduğu teşhis edilip kulak kaşıntısı tedavisi ona göre yapılır.

NASIL ÖNLEM ALABİLİRİZ?
Öncelikle kulağınızı kaşımayın. Kendinizle başa çıkamıyorsanız mutlaka doktora görünün. Bunun dışında;

Kalabalık yerlerde havuza girmeyin, girecekseniz kulak tıkacı kullanın
Eğer kulak içi pamukla temizlenecekse sadece banyo sonrası, onu da nemi almak için kullanın
Allerjiniz varsa, ilgili allerjenlerden uzak durun
Kullağınıza kimyasal madde kaçmamasına dikkat edin
Kulağınızı kaşıdıktan sonra su ile temas ettirmeyin
Açıldıktan sonra 15 günü aşan kulak damlalarını kullanmayın

KULAK KAŞINTISI TEDAVİSİ
Kulak kaşıntısı tedavisi kaşıntının nedenine göre belirlenir. Şayet etken alerjiye bağlı ise tedavi allerjenin türü yada bağışıklık sistemini güçlendirici beslenme yada ilaçlarla yapılır.

Mantara bağlı ise doktor kontrolü gerektir. Mantar hızlı üremesini kontrol altında tutmak için yağlı yada kortizonlu damlalar ile antibiyotik türü ilaçlar verebilir. Buna doktorunuz karar verecektir.
Çeşitli hastalıklara bağlı kaşıntılarda hastalık nedeni yok edilmek sureti ile tedavi yapılır.
 
Top