Forumlar
Yeni Mesajlar
CerezExtra
EĞLENCE ↓
Şans Kurabiyesi
Renk Falınız
ÇerezRADYO
Sevgiliye Özel
ÇerezDERGİ
Hızlı Okuma Testleri
Pratik Çözümler
Yeniler
Yeni Mesajlar
Yeni ürünler
Yeni kaynaklar
Son Aktiviteler
İndir
En son incelemeler
Dükkan
Giriş
Kayıt
Yeniler
Yeni Mesajlar
Menu
Giriş
Kayıt
Uygulamayı yükle
Yükle
Forumlar
Kadın / Erkek Dünyası
Diyet / Mutfak
Küflü Peynir Nedir? Zararlı mıdır?
JavaScript devre dışı bırakıldı. Daha iyi bir deneyim için, devam etmeden önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Konuya cevap yaz
Mesaj
<blockquote data-quote="Papatya" data-source="post: 856918" data-attributes="member: 91538"><p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><span style="color: #ff0000"><strong>"Peynir" </strong></span>kelimesi modern Türkçeye<u> Farsça "sütten yapılmış"</u> anlamındaki <span style="font-size: 15px"><span style="color: #ff0000"><strong>"panīr"</strong></span></span>'den geçmiştir. Peynir yapımına dair ilk bulgular milattan önce 5000’li yıllara dayansa da, yaygınlaşması Roma İmparatorluğu dönemine denk gelir. </span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"></span></p> <p style="margin-left: 20px"><strong><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Peynir nasıl yapılır? </span></span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Sütte bulunan <u>"kazein"</u> isimli protein, peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaştırılır. Sonrasında bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente ürün bildiğimiz peynirdir. Tuzlu peynirlerin yapımında peynir suyu ayrıldıktan sonra tuzlama aşaması bulunur. Bu işlem, peynirin yüzeyine kuru tuzlama olarak veya peynirin salamuraya daldırılması yoluyla yapılabilir.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px">[ATTACH=full]57540[/ATTACH] </p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Bu işlemden sonra "olgunlaştırma" sırası gelir. Peynir taze olarak tüketilebileceği gibi belirli bir olgunlaştırma sürecinden sonra da tüketime sunulabilir. Peynirin yapımındaki bu çeşitli aşamalarda farklı parametreler kullanıldığında elde edilen peynir ürünü de çok çeşitli olmaktadır. </span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><strong><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Küflü peynir nasıl yapılır? </span></span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">En yaygın bilinen küflü peynir olan rokfor, Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmektedir. Bu peynirin özelliği içinin küflü ancak kendisinin çok güzel kokulu olmasıdır. Bu peynirin yapımında Rokfor küfünün de büyük önemi vardır. </span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Rokfor peynirinin hazırlanışında üçte ikisi buğday unu, üçte biri de çavdar unu olan rokfor karışımına bol miktarda maya ve hamurun miktarına göre sirke konur. Ekmek yapar gibi yoğrulur, pişirilir, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra karanlık mahzenlerde 1.5 ay kadar küflenmeye bırakılır.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Rokfor peynirinin kaliteli olanları kavuniçi renktedir. İçi beyaz küf damarlı olan kaliteli bir rokfor peyniri tereyağı yumuşaklığında ve tadında olur. </span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="color: #ff0000"><strong><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Küflü peynir sağlığa zararlı mıdır?</span></span></strong></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Son dönemlerde özellikle sıkça sorulan küflü peynirin sağlığa zararlı olup olmadığı sorusunun temeli Aflatoksin maddesine dayanır. Bu madde kanserojen olduğu için tüketilmesi tehlikelidir.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Aflatoksin maddesinin yeşil renkli küfte görülme olasılığı düşüktür. Ancak kırmızı, siyah ve beyaz renkli küfler Aflatoksin içerdikleri için tehlikelidir. </span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="color: #ff0000"><strong><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Peki hangi küflü peynirler yenmeli, hangileri yenmemelidir? </span></span></strong></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"> Asiago, Blue Cheese, Çedar, Colby, Gorgonzola, Gruyere ve Parmesan yenebilir. </span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"> Brie, Camembert, Süzme peynir, Krem peynir, Neufchatel ve Ricotta yenmemelidir.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px">Alıntıdır. </span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"><strong><a href="https://www.cerezforum.com/konu/peynir-nedir-peynir-turleri-nelerdir.85877/" target="_blank">Peynir Nedir ? Peynir Türleri Nelerdir ?</a><span style="font-size: 22px"><a href="https://www.cerezforum.com/konu/peynir-nedir-peynir-turleri-nelerdir.85877/" target="_blank"><span style="font-size: 15px"> Öğrenmek için tıklayınız. </span></a></span></strong></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Tahoma'"><span style="font-size: 15px"></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Papatya, post: 856918, member: 91538"] [INDENT][FONT=Tahoma][SIZE=4] [COLOR=#ff0000][B]"Peynir" [/B][/COLOR]kelimesi modern Türkçeye[U] Farsça "sütten yapılmış"[/U] anlamındaki [SIZE=4][COLOR=#ff0000][B]"panīr"[/B][/COLOR][/SIZE]'den geçmiştir. Peynir yapımına dair ilk bulgular milattan önce 5000’li yıllara dayansa da, yaygınlaşması Roma İmparatorluğu dönemine denk gelir. [/SIZE] [SIZE=4][/SIZE][/FONT] [B][FONT=Tahoma][SIZE=4]Peynir nasıl yapılır? [/SIZE][/FONT][/B] [FONT=Tahoma][SIZE=4] Sütte bulunan [U]"kazein"[/U] isimli protein, peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaştırılır. Sonrasında bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente ürün bildiğimiz peynirdir. Tuzlu peynirlerin yapımında peynir suyu ayrıldıktan sonra tuzlama aşaması bulunur. Bu işlem, peynirin yüzeyine kuru tuzlama olarak veya peynirin salamuraya daldırılması yoluyla yapılabilir.[/SIZE][/FONT] [ATTACH=full]57540[/ATTACH] [FONT=Tahoma][SIZE=4] Bu işlemden sonra "olgunlaştırma" sırası gelir. Peynir taze olarak tüketilebileceği gibi belirli bir olgunlaştırma sürecinden sonra da tüketime sunulabilir. Peynirin yapımındaki bu çeşitli aşamalarda farklı parametreler kullanıldığında elde edilen peynir ürünü de çok çeşitli olmaktadır. [/SIZE][/FONT] [B][FONT=Tahoma][SIZE=4]Küflü peynir nasıl yapılır? [/SIZE][/FONT][/B] [FONT=Tahoma][SIZE=4] En yaygın bilinen küflü peynir olan rokfor, Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmektedir. Bu peynirin özelliği içinin küflü ancak kendisinin çok güzel kokulu olmasıdır. Bu peynirin yapımında Rokfor küfünün de büyük önemi vardır. Rokfor peynirinin hazırlanışında üçte ikisi buğday unu, üçte biri de çavdar unu olan rokfor karışımına bol miktarda maya ve hamurun miktarına göre sirke konur. Ekmek yapar gibi yoğrulur, pişirilir, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra karanlık mahzenlerde 1.5 ay kadar küflenmeye bırakılır. Rokfor peynirinin kaliteli olanları kavuniçi renktedir. İçi beyaz küf damarlı olan kaliteli bir rokfor peyniri tereyağı yumuşaklığında ve tadında olur. [/SIZE][/FONT] [COLOR=#ff0000][B][FONT=Tahoma][SIZE=4]Küflü peynir sağlığa zararlı mıdır?[/SIZE][/FONT][/B][/COLOR] [FONT=Tahoma][SIZE=4] Son dönemlerde özellikle sıkça sorulan küflü peynirin sağlığa zararlı olup olmadığı sorusunun temeli Aflatoksin maddesine dayanır. Bu madde kanserojen olduğu için tüketilmesi tehlikelidir. Aflatoksin maddesinin yeşil renkli küfte görülme olasılığı düşüktür. Ancak kırmızı, siyah ve beyaz renkli küfler Aflatoksin içerdikleri için tehlikelidir. [/SIZE][/FONT] [COLOR=#ff0000][B][FONT=Tahoma][SIZE=4]Peki hangi küflü peynirler yenmeli, hangileri yenmemelidir? [/SIZE][/FONT][/B][/COLOR] [FONT=Tahoma][SIZE=4] Asiago, Blue Cheese, Çedar, Colby, Gorgonzola, Gruyere ve Parmesan yenebilir. Brie, Camembert, Süzme peynir, Krem peynir, Neufchatel ve Ricotta yenmemelidir.[/SIZE][/FONT] [FONT=Tahoma][SIZE=4]Alıntıdır. [/SIZE][/FONT] [SIZE=4][/SIZE] [FONT=Tahoma][SIZE=4][B][URL='https://www.cerezforum.com/konu/peynir-nedir-peynir-turleri-nelerdir.85877/']Peynir Nedir ? Peynir Türleri Nelerdir ?[/URL][SIZE=6][URL='https://www.cerezforum.com/konu/peynir-nedir-peynir-turleri-nelerdir.85877/'][SIZE=4] Öğrenmek için tıklayınız. [/SIZE][/URL][/SIZE][/B] [/SIZE][/FONT][/INDENT] [/QUOTE]
Alıntıları ekle...
İsim
Spam kontrolü
Turizmin başkenti olarak bilinen güneydeki ilimiz?
Cevapla
Forumlar
Kadın / Erkek Dünyası
Diyet / Mutfak
Küflü Peynir Nedir? Zararlı mıdır?
Top