• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Küçük t harfinin boyu neden farklı?

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Evet benim alanım olması lazım ama cevabını bilmediğim bir durum. Az önce araştırdım küçük t harfinin boyu neden hiçbir harf gibi değil (uzun harflerden kısa ve kısa harflerden uzun) konusunda bir bilgi bulamadım. Önceden küçük f harfi de alfabenin en uzun harfi olarak farklıydı ama düzelttiler.

Bu küçük t harfinin diğer tüm harflerden farklı bir boyutta olmasının nedenini bilen biri varsa bana açıklayabilir mi? Gerçekten son bir haftadır sürekli aklıma geldi ama araştırma yapmak bu akşam kısmet oldu ama bir sonuca ulaşamadım. :)

harfler.png
 

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
farkli olmasinin sebebi bir

T harfinin üst cizgisini gecmemesi gerek
yani
yan yana olunca daha iyi anlasilir belki

Tt
Ff
ayrica latin alfabesinden olmasina rağmen günümüzde slovak alfabesindeki t harfini kullandigimiz icin boyu kisa yani aslinda dur
örnek vereyim
Ť ť, Çekçe ve Slovakça dillerinin bir grafiğidir. T harfinin artan uzunluğu nedeniyle küçük harfte özel bir şekil alan Hatschek ile T harfinden oluşur. Palatalize bir t'yi, sessiz bir damak durağını [⁠c⁠] belirtir. Basitçe söylemek gerekirse, hemen ardından ima edilen bir j ile bir t'dir. Bir sesli harf takip ederse, j daha nettir. Sesli eşdeğeri, Ď ď grafiğidir. Tarihsel olarak ť, Lehçe ć ve Rusça ть'ye karşılık gelir.

Lateinisches Grundalphabet
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Einklappen
Vom lateinischen T abgeleitete Buchstaben
Ţţ Ťť Ŧŧ ƫ Ƭƭ Ʈʈ Țț Ṫṫ Ṭṭ Ṯṯ Ṱṱ T̈ẗ T́t́

Latin temel alfabesi
Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz


yıkılmak
Latince T'den türetilen harfler
Ţţ Ťť Ŧŧ ƫ Ƭƭ Ʈʈ Țț Ṫṫ Ṭṭ Ṯṯ Ṱṱ T̈ẗ T́t́

yardimci olabildiysem ne mutlu bana
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Aslında söylemek istediğim küçük t harfinin diğer harf boylarının hepsinden farklı oluşuydu. Küçük f harfinin de alfabemizin en uzun olmak gibi bir özelliği vardı ama artık onun Ff şeklinde aynı boyuta getirerek düzelttiler. Harflerin bir çoğunun büyük ve küçük harflerinin boyları aynı zaten.

Bb - Dd - Ff - Hh - Kk - Ll gibi...

Sadece küçük t harfinin boyu diğerlerinden farklı. Ne kısa ne uzun ikisinin arası bir şey . :)

Tt
 
Top