KPSS 2006'dan 2013 yılına kadar çıkmış sorulardan derlemedir. KPSS adayları sorularla bilgi dağarcıklarını zenginleştirebilirler. Başarılar...
Aşağıdakilerden hangisi, bu çalışmanın sonucunu en iyi açıklar?
A) Olgunlaşma ve öğrenme, birbirinden bağımsız değildir.
B) Öğrenme, performansı artırır.
C) Olgunlaşma, bütün bireylerde aynı düzeyde değildir.
D) Birey, er ya da geç öğrenir.
E) Gelişim, aşamalar hâlinde gerçekleşir.
2-) Bir araştırmada; kedi yavruları, hayatlarının üçüncü haftasından on beşinci haftasına kadar süren dönem boyunca sadece dikey çizgiler görebildikleri bir ortamda büyütülmüşlerdir. Daha sonra hem yatay hem de dikey çizgilerin bulunduğu bir ortamda teste tabi tutulan kediler yalnızca dikey çizgileri görebilmişler ancak daha önce hiç karşılaşmadıkları yatay çizgileri görememişlerdir.
Bu durum, aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
A) Olgunlaşma
B) Kritik dönem
C) Hazırbulunuşluk
D) Büyüme
E) Transfer
3-) Yağız ve Mert, 5 yaşlarında iki çocuktur. Yağız, kendini sözel olarak çok iyi ifade etmekte ve başkalarıyla rahat iletişim kurmaktadır. Mert ise henüz kendini sözel olarak iyi ifade edememekte ve başkalarıyla iletişimde çekingen durmaktadır.
Bu durumu en iyi açıklayan gelişim ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gelişim bir bütündür.
B) Gelişimde bireysel farklılıklar vardır.
C) Gelişim, nöbetleşe devam eder.
D) Gelişimde kritik dönemler vardır.
E) Gelişim, genelden özele doğrudur.
4-) Ergenlik dönemi özellikleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Ergenliğe erken giren kızların özgüvenleri yüksektir.
B) Erken olgunlaşan erkek ergenler daha çok ilgi görürler.
C) Ergenlerde “Bana bir şey olmaz.” düşüncesi yaygındır.
D) Erkeklerde boy uzaması, kızlara göre daha ileri yaşlara kadar devam eder.
E) Kız ergenlerin bedenlerindeki yağ oranı daha fazladır.
5-) Piaget; bilişsel gelişim kuramında, uyaran çevresinin zenginliğinin çocukların bilişsel gelişimlerini desteklediğini vurgulamıştır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi, çocuğun bilişsel gelişimine doğrudan katkı sağlamaz?
A) Çocukların değişik oyuncaklarının olması
B) Çocuklara öz bakım becerilerinin kazandırılması
C) Çocuklara farklı yaşantıların sunulması
D) Çocuklara eğitici televizyon programlarının izletilmesi
E) Çocuklara farklı türden kitapların okunması
6-) Televizyon kumandasını mikrofon olarak kullanan Defne’nin bu davranışı, Piaget’nin bilişsel gelişim kuramına göre aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?
A) Toplumsal aktarım
B) Dengeleme
C) Özümleme
D) Uyma
E) Olgunlaşma
7-) Annesi üç yaşındaki Murat’ın, her zaman giydiği yağmur çizmelerinin içine, daha sıcak tutması için bir kılıf koyarak çizmenin boyun kısmına doğru bu kılıfı kıvırmıştır. Çizmelerin görünümünün kısmen değişmesi üzerine Murat, “Aaa! Bu çizmelerim de çok güzel! Diğerleri nerede anne?” diye sormuştur.
Bu küçük değişiklikten sonra Murat’ın aynı çizmeyi yeni bir çizmeymiş gibi görmesi, Piaget’nin bilişsel gelişim kuramına göre aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır?
A) Benmerkezcilik
B) Yapaycılık
C) Canlandırmacılık
D) Odaklanmacılık
E) Nesne sürekliliği
Duru’nun bu durumu, Vygotsky’e göre aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?
A) Yakın gelişim alanı
B) Dolaylı öğrenme
C) Model alma
D) Yapı iskelesi
E) Örtük öğrenme
Buna göre, Arda’ya bilgisayar programı tarafından sunulan yönlendirmeler Vygotsky’nin aşağıdaki bilişsel gelişim kavramlarından hangisiyle açıklanır?
A) Kültürel araç
B) Sembolleştirme
C) Yapılandırma
D) Uyum sağlama
E) Yapı iskelesi
10-) Üç yaşındaki Can, annesinden kendisine omlet yapmasını ister. Annesi Can’a omlet hazırlarken Can da mutfak tezgâhının önüne çektiği taburenin üstüne çıkar. Annesine “Sana yardım etmek istiyorum. Yumurtaları ben kıracağım.” der.
Can’ın bu isteği, Erikson’un psikososyal gelişim kuramına göre aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır?
A) Üretkenlik
B) Girişimcilik
C) Kendine güven
D) Özerklik
E) Çalışkanlık
11-) 50 yaşındaki İsmail Bey, çocuklarıyla ve yeğenleriyle birlikte zaman geçirmekten hoşlanan, onların gelişimlerine olumlu katkılar yapan biridir.
İsmail Bey’in bu davranışı, Erikson’un psikososyal gelişim kuramına göre, aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?
A) Çalışkanlık
B) Yakınlık
C) Benlik bütünlüğü
D) Üretkenlik
E) Girişimcilik
12-) Üçüncü sınıfa devam eden Ali, okulun rehber öğretmenine, “Öğretmenimiz sınıfta daha çok belli arkadaşlarımızla ilgileniyor. Beni görmezden geliyor. Ben de okula gelmek istemiyorum.” diyerek duygularını paylaşmıştır.
Ali'nin okula gitmek istememesinin nedeni, Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’ne göre aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilidir?
A) Güvende olma
B) Başarılı olma
C) Kendini gerçekleştirme
D) Fizyolojik
E) Ait olma
13-) Beş yaşındaki Emre, evde annesinin uyarılarını dinlememektedir. Ancak öğretmeninin sınıfta “Sizin evde ne yaptığınızdan da haberim oluyor.” demesi üzerine Emre evdeki kurallara daha fazla uymaya başlamıştır.
Buna göre Emre, Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramında hangi evrede yer almaktadır?
A) Toplumsal sözleşme
B) Karşılıklı çıkar
C) Ceza ve itaat
D) İyi çocuk
E) Kanun ve düzen
KPSS - 2013 Gelişim Psikolojisi Soru Ve Cevapları
Not: ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ İLE İLGİLİ ORTAK SORU
1-) Gesell ve Thompson tarafından yapılan bir deneyde; ikiz bebeklerden birine sekiz hafta boyunca merdiven çıkma egzersizleri yaptırılmış, diğerine ise hiçbir egzersiz yaptırılmamıştır. Çalışma sonucunda, egzersiz yapmayan bebeğin sadece bir haftalık gecikme ile ikiziyle eşit düzeyde merdiven çıkabilir hâle geldiği gözlenmiştir.Aşağıdakilerden hangisi, bu çalışmanın sonucunu en iyi açıklar?
A) Olgunlaşma ve öğrenme, birbirinden bağımsız değildir.
B) Öğrenme, performansı artırır.
C) Olgunlaşma, bütün bireylerde aynı düzeyde değildir.
D) Birey, er ya da geç öğrenir.
E) Gelişim, aşamalar hâlinde gerçekleşir.
2-) Bir araştırmada; kedi yavruları, hayatlarının üçüncü haftasından on beşinci haftasına kadar süren dönem boyunca sadece dikey çizgiler görebildikleri bir ortamda büyütülmüşlerdir. Daha sonra hem yatay hem de dikey çizgilerin bulunduğu bir ortamda teste tabi tutulan kediler yalnızca dikey çizgileri görebilmişler ancak daha önce hiç karşılaşmadıkları yatay çizgileri görememişlerdir.
Bu durum, aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
A) Olgunlaşma
B) Kritik dönem
C) Hazırbulunuşluk
D) Büyüme
E) Transfer
3-) Yağız ve Mert, 5 yaşlarında iki çocuktur. Yağız, kendini sözel olarak çok iyi ifade etmekte ve başkalarıyla rahat iletişim kurmaktadır. Mert ise henüz kendini sözel olarak iyi ifade edememekte ve başkalarıyla iletişimde çekingen durmaktadır.
Bu durumu en iyi açıklayan gelişim ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gelişim bir bütündür.
B) Gelişimde bireysel farklılıklar vardır.
C) Gelişim, nöbetleşe devam eder.
D) Gelişimde kritik dönemler vardır.
E) Gelişim, genelden özele doğrudur.
4-) Ergenlik dönemi özellikleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Ergenliğe erken giren kızların özgüvenleri yüksektir.
B) Erken olgunlaşan erkek ergenler daha çok ilgi görürler.
C) Ergenlerde “Bana bir şey olmaz.” düşüncesi yaygındır.
D) Erkeklerde boy uzaması, kızlara göre daha ileri yaşlara kadar devam eder.
E) Kız ergenlerin bedenlerindeki yağ oranı daha fazladır.
5-) Piaget; bilişsel gelişim kuramında, uyaran çevresinin zenginliğinin çocukların bilişsel gelişimlerini desteklediğini vurgulamıştır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi, çocuğun bilişsel gelişimine doğrudan katkı sağlamaz?
A) Çocukların değişik oyuncaklarının olması
B) Çocuklara öz bakım becerilerinin kazandırılması
C) Çocuklara farklı yaşantıların sunulması
D) Çocuklara eğitici televizyon programlarının izletilmesi
E) Çocuklara farklı türden kitapların okunması
6-) Televizyon kumandasını mikrofon olarak kullanan Defne’nin bu davranışı, Piaget’nin bilişsel gelişim kuramına göre aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?
A) Toplumsal aktarım
B) Dengeleme
C) Özümleme
D) Uyma
E) Olgunlaşma
7-) Annesi üç yaşındaki Murat’ın, her zaman giydiği yağmur çizmelerinin içine, daha sıcak tutması için bir kılıf koyarak çizmenin boyun kısmına doğru bu kılıfı kıvırmıştır. Çizmelerin görünümünün kısmen değişmesi üzerine Murat, “Aaa! Bu çizmelerim de çok güzel! Diğerleri nerede anne?” diye sormuştur.
Bu küçük değişiklikten sonra Murat’ın aynı çizmeyi yeni bir çizmeymiş gibi görmesi, Piaget’nin bilişsel gelişim kuramına göre aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır?
A) Benmerkezcilik
B) Yapaycılık
C) Canlandırmacılık
D) Odaklanmacılık
E) Nesne sürekliliği
8-) Annesini örgü örerken gören 7 yaşındaki Duru, “Ben de örgü örmek istiyorum. Bana da öğret.” der. Annesi de, “Kızım, daha küçüksün. Birkaç yıl daha geçsin, öğretirim.” diye cevap verir. Bir süre sonra annesi, Duru’nun kendi başına örgü ördüğünü görür. Bunu nasıl öğrendiğini sorduğunda Duru, kendisinden birkaç yaş büyük olan ablasından öğrendiğini söyler.Duru’nun bu durumu, Vygotsky’e göre aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?
A) Yakın gelişim alanı
B) Dolaylı öğrenme
C) Model alma
D) Yapı iskelesi
E) Örtük öğrenme
9-) Arda, bir bilgisayar oyunundaki tüm seviyeleri geçerek oyunu bitirmek ister. Oyunu bitirebilmek için oyun sırasında bilgisayar programı tarafından verilen ipuçlarını ve yönergeleri takip eder. Arda son seviyelere yaklaştığında artık bilgisayardan ipucu almadan seviyeleri hızla geçmeye başlar.Buna göre, Arda’ya bilgisayar programı tarafından sunulan yönlendirmeler Vygotsky’nin aşağıdaki bilişsel gelişim kavramlarından hangisiyle açıklanır?
A) Kültürel araç
B) Sembolleştirme
C) Yapılandırma
D) Uyum sağlama
E) Yapı iskelesi
10-) Üç yaşındaki Can, annesinden kendisine omlet yapmasını ister. Annesi Can’a omlet hazırlarken Can da mutfak tezgâhının önüne çektiği taburenin üstüne çıkar. Annesine “Sana yardım etmek istiyorum. Yumurtaları ben kıracağım.” der.
Can’ın bu isteği, Erikson’un psikososyal gelişim kuramına göre aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır?
A) Üretkenlik
B) Girişimcilik
C) Kendine güven
D) Özerklik
E) Çalışkanlık
11-) 50 yaşındaki İsmail Bey, çocuklarıyla ve yeğenleriyle birlikte zaman geçirmekten hoşlanan, onların gelişimlerine olumlu katkılar yapan biridir.
İsmail Bey’in bu davranışı, Erikson’un psikososyal gelişim kuramına göre, aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?
A) Çalışkanlık
B) Yakınlık
C) Benlik bütünlüğü
D) Üretkenlik
E) Girişimcilik
12-) Üçüncü sınıfa devam eden Ali, okulun rehber öğretmenine, “Öğretmenimiz sınıfta daha çok belli arkadaşlarımızla ilgileniyor. Beni görmezden geliyor. Ben de okula gelmek istemiyorum.” diyerek duygularını paylaşmıştır.
Ali'nin okula gitmek istememesinin nedeni, Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’ne göre aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilidir?
A) Güvende olma
B) Başarılı olma
C) Kendini gerçekleştirme
D) Fizyolojik
E) Ait olma
13-) Beş yaşındaki Emre, evde annesinin uyarılarını dinlememektedir. Ancak öğretmeninin sınıfta “Sizin evde ne yaptığınızdan da haberim oluyor.” demesi üzerine Emre evdeki kurallara daha fazla uymaya başlamıştır.
Buna göre Emre, Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramında hangi evrede yer almaktadır?
A) Toplumsal sözleşme
B) Karşılıklı çıkar
C) Ceza ve itaat
D) İyi çocuk
E) Kanun ve düzen