KOVA BURCU … EvrEniN hINZIr ÖğRetMeNleRi ;)

_nehir_

Schrödinger'in Kedisi ♕
Özel üye
KOVA’nın Modern Astroloji’de Uranüs, Klasik Astroloji’de Satürn gezegenin enerji alanında olduğu düşünülür. Satürn’den beslenen diğer bir burç olan Oğlak GİBİ Kova’lar da Evrensel Öğretmen rolünü oynamak için dünyaya gelmişlerdir. Ancak, Kova ”Sıradışı Bir Öğretmen”dir… Oğlaklar gibi sınırlar koyarak değil, sınırlarınızı kaldırmaya teşvik ederek öğretirler!

Bu burcun insanları, Kova’nın Modern Astroloji’deki yöneticisi Uranüs gibi elektrik akımı kıvamında çalışan bir akla ve sürprizlerle dolu bir kişiliğe sahiptirler. Aslan’ın doğal yöneticisi olan Güneş, tam zıddında yer alan burç olan Kova’da pek de rahat değildir. Dolayısıyla, Kova insanları da bu dünyada pek rahat etmez ve etraflarına da pek rahat vermezler. Akılları hep, gündelik olmayana, henüz söylenmeyene, daha yapılamış olana takılıdır.

Güzel ya da yakışıklı olmaktan çok, kendilerine has bir cazibeye sahip insanlardır. Elbette yükselen burç ve fiziği etkileyen evlere düşen gezegenler, bu ifadeye çok farklı boyutlar katabilir. Yine de, onları asla klasik bir kadın veya erkek kalıbına oturtamayacağınızı, kolay kolay avucunuzda tutamayacağınızı, çünki duygu ve bedenden ziyade zihin boyutunda gezindiklerini farkedersiniz.

Tıpkı Oğlak gibi analitik bir zekaya sahiptirler. Ancak Oğlak biraz daha fonksiyonel çözümlemelere yönelik düşünürken, Kova entellektüel derinliklerde kaybolmaya heveslidir. Büyük resmi oluşturan bileşenleri incelemekten büyük zevk alır ve bu bileşenler arasındaki görünmez bağları çözümlemek onlar için bir tutkudur. Elle tutulamayanın peşinde oldukları için de, önceliklerini belirlemek ve kaynaklarını verimli kullanmak konusunda bazen sorun yaşayabilirler. Onlar için, olayların akış yönünü, bir insanın ortalama davranış aralığını, bir işin taşığıdı potansiyeli ”ANLAMAK” yeterince tatmin edicidir. Anlamakla elde etmeyi eşanlamlı kabul ederler ama aslında kendilerince ”elde ettikleri” şeyleri işlerine yarar hale getirmekte bir hayli zorlanırlar. Çünki onlara karşı ilgilerini büyük ölçüde kaybederler…

Burçlar aleminin en geveze entellektüelleri Kova’lardan çıkar! Düşüncelerini aktarmak, söz ve jestlerle insanları etkilemek, ve mümkünse yönlendirmek isterler. Çevreleri geniş ve birbirinden oldukça değişik insanlarla doludur. Biraz ukala ve duyarsız görünmelerine rağmen, gayet insancıldırlar. Sadece kişilerden ziyade kavramlar, vıcık vıcık ilişkilerden ziyade toplumsal faaliyetler ilgilerini çeker. Arkadaşlıkları keyiflidir ancak onlardan yapış yapış duygusallıklar beklemeyin! Dertlerinize de, mutluluklarınıza da mantık ve bilgi çerçevesinde yaklaşırlar. Gerçekten ilgilenmedikleri ve düşünce dizgeleri içinde anlamlandıramadıkları konularla ilgileniyormuş gibi görünmeleri imkansızdır. Aynı frekansı yakalayamadıkları zaman ise sıkılıp biraz mesafe almak isterler.

Gönül ilişkilerinde biraz kaçanı kovalamayı, imkansız ilişkilere gönül koymayı pek severler… Kendi grupları olan Hava insanları ve Su insanlarıyla daha kolay bağdaşırlar. Zira bu gruptaki burçların enerjileri akışkandır. Su insanlarının gizemli olmaları da onlara cazip gelir, çünki Kovalar çözümlemekte zorlandıkları herşeye bağlanırlar. Ama bağlandıklarını düşündükleri herşeye de mesafe almaya çalışırlar. Sanki anlayacakların anlayıp gitmek ister gibi bir halleri vardır! Bu da Su Grubu insanlarını zaman içinde çok rahatsız edebilir…

Toprak grubu ile çok çatışırlar! Çünki toprağın katılığı ve ayaklarını yere basmak isteyen tabiatı Kova’ya ters gelir… Yine de birbirlerinin yetenek ve bilgilerine saygılarını kaybetmezlerse, garip bir biçimde etkin ikililer oluşturabilirler.

Ateş grubu insanları ile ortak iş yapmaktan ve aşk yaşamaktan çok keyif alabilirler ama ego çatışmaları ve düşünce merkezlerinin çok farklı olması iletişimlerini zedeleyebilir. Kova evrensel sorunlara, gündelik olmayan çözümler getirmeye çalışan bir burçtur. Hayata fanusun dışından bakmaya çalışır. Ateş burçları ise, hayatın tam merkezinde olmayı ve insan odaklı kalmayı severler. Akılla değil, cazibe ve karizma ile ilerlemeye yatkındırlar. Kovalar bu tavrı kolaycı ve sıradan bulabilirler. En ideali Kovanın yaptığı projeyi Ateş grubundan birilerinin satmasıdır. Zira Kova yaptığı şeyin faydasını sıradan bir dille anlatmayı beceremez. Yapılanın mükemmelliğini anlatmaya çalışır. Bu yaklaşım birçok kişide, ”iyi birşeye benziyor ama benim ne işime yarayacağını anlamadım” duygusunu uyandırabilir…

Zevkleri ve merakları birçok alana dağılabilir. Ama yaşamları ilginç bir biçimde çerçevelidir. Sosyal kelebek olmayı pek sevmezler… Kendi ritmlerini bulmak onlar için önemli olduğundan, düzenli ve kendine dönük bir özel yaşam, ritüellerle donatılmış ve hayal kırıklıklarına yer bırakmayacak şekilde örgütlenmiş bir ev hayatı, hatta mümkünse konforlu bir aile düzeni içinde olmayı tercih ederler!

Cinsellik konusunda çok erken uyanışa geçmeyebilirler. Ama birkez tenin hazlarını keşfettiklerinde tutucu olacakları söylenemez! Kapılarını ilişkiler alemine açtıkları zaman sonsuz olasılıklar başlarını döndürebilir. Onlarınki çapkınlıktan ziyade, bir tür koleksiyon merakı hatta neredeyse zihinsele yakın bir tatmin gibidir… Cinsellikle duyguyu karıştırmadan hareket edebilirler. Ancak, partnerlerini seçerken kendilerine has bir titizlikle davranırlar! Kovaların, biraz otistik – kendine dönük – bir algı ve değerlendirme sistemleri ve çalışma mantığı başkaları tarafından anlaşılması ya da mantıksallaştırılması çok kolay olmayan bir trafik ışığı panelleri vardır. Yani kime ya da neye dur ve geç diyeceklerine karar verirken, ”haz, hijyen, etik, alışkanlık, özgün bir modele duyulan merak” gibi bileşenlerden oluşan gayet karmaşık bir formül kullanır ve kimsenin üstünde durmayacağı bir detaya takılarak tercih yapabilirler.

Kovanın en enteresan halini ise, sürekli ve düzenli bir ilişkiye girdiği zaman görürsünüz; birden HAŞMETMEAP kesilir! O özgürlükçü, uçuk kaçık, rahat, hesap almayan-vermeyen insan gider … yerine şımartılmak, bakılmak, saygı, ilgi, özen görmek, sırtı sıvazlanıp omzu ovulmak isteyen bir diktatör gelir. Kendisine böyle dört başı mamur bir hizmet veren kişileri de tek kelimeyle kalbinin tahtına oturtur ve asla ihmal etmez. Hayat ortaklarına verdikleri sözleri tutar, onlara iyi bakmayı bir onur meselesi haline getirirler. Onların böyle şahane bir aile babası ya da annesi olacağına kimsenin aklı ermez! Böyle davranmaları, onların arada bir kaçamak yaşamayacaklarını göstermez… Ama Kovayı fazla sıkıştırıp engellemediğiniz veya her adımını takip edip, zaafiyet göstediği noktalarla ilgili yüzlemediğiniz sürece, o arada bir yapacağı ”menü dışı” faaliyetlerini aile hayatına taşımayacak ve onu mutlu eden bir düzeni asla bozmamaya daima dikkat edecektir.

Eğitim hayatında, parlamaya yatkındırlar. Gündelik olanın ötesine geçen şeylere düşkün oldukları için, teknoloji ve bilim çok ilgilerini çeker. Bilim adamı, mühendis, araştırmacı-gazeteci, öğretmen – özellikle üniversite profesörü – gibi meslek alanlarında pek çok Kova’ya rastlarsınız… Televizyon ve film endüstrisinde de yeteneklerine yer bulurlar. Ancak, proje ekibinin ve teknik ekibin içinde olmayı, ekranın önünde olmaya tercih edebilirler…

Sıkı Projecidirler! Onlara yapmak istediğiniz birşeyden bahsedin… Eğer ilgisini çektiyse, birkaç gün içinde önünüze çok ilginç önerilerle gelmeleri mümkündür. Ama sizin tanımladığınız konunun bir anda o kadar çeşitli boyutlarını önünüze sererler ve öyle çok bileşeni ortaya yığarlar ki, bunları derleyip toplamak hakikaten sıkı bir çaba gerektirecektir! O yüzden Kova’yı yaratıcı ekibin içinde tutmak ne kadar gerekliyse, proje liderliğinden uzak tutmak da o kadar hayırlıdır ;)

Mutlaka yönetim pozisyonuna gelmeleri gerekiyorsa, bunu da her işi olduğu gibi ciddiye alacak ve sorumluluk üstlendikleri her konunun derinine inip, bütün bileşenlerine hakim olmayı arzu edeceklerdir. Kova’nın mutlaka öğrenmesi gereken şey; DELEGE ETMEK’tir. Derin bir çözümleme ve kavrayışa ve mükemmel bir dizayn yeteneğine sahiptirler. Ancak aciliyet ve önemlilik değerlendirmesi konusunda sorun yaşarlar! Güncel ihtiyaca uygun olanı değil en az yirmi yıl sonrasında meydana gelebilecek alternatif senaryolara uygun olanı düşünüp, sistemi buna göre kurarlar. Bu nedenle de, onları ve sorumluluğunu aldıkları herşeyi güncel koşullarda hayatta kalacak şekilde çekip çevirecek pratik insanlara ihtiyaç duyarlar. Yüksek risk iştahlarını dizginleyecek, ayaklarını yere bastıracak ama ufuklarını daraltmayacak… onların yaratıcılıklarına zemin sunup, kafalarını bulandıracak şeyleri ayaklarının altından çekecek bir ekiple, gerçekten harikalar yaratabilirler.

Manevi boyutta genişlemeye çok müsait insanlardır. Ama onların din kalıplarına bağlı olmalarını beklememek gerekir. Dinlere değil, Evrenin Mimarı’na inanır ve onun elinden çıkanlar kadar kusursuz işler yapma tutkusu ile kıvranırlar. Hayatın ritmi, bir canlının organizmasındaki kusursuz akış, beynin çalışması, ya da bir hücreden bir insanın ortaya çıkmasını izlemek, onlar için zaten huşu verici birşeydir.

Kova’nın yaşam yolunda öğrenmesi gereken birkaç önemli ders vardır; Birincisi ihmal ettiği en önemli riskin İNSAN FAKTÖRÜ olduğudur :) Ortalığı asıl karıştıranın, beklenmeyen – yani Uranüsyen olanın – insan davranışları olduğunu neredeyse daima unuturlar.

Evrenin sistemini anlamak ve onun mükemmelliğine yakın sistemler kurmaya çalışırken de iki şeyi ihmal ederler; birincisi bugünü yaşamayan yarına ulaşamaz; ikincisi de önemli olan kurgu değil akıştır … Akışa biat edebilenin kurguya ihtiyacı yoktur. Zira Evrenin Mimarının kendisi kadar mükemmel ikinci bir egoya değil, sadece aracı olmayı kabul eden ellere, beyinlere, seslere ve yüzlere ihtiyacı vardır :)

ALINTIDIR.
 

_nehir_

Schrödinger'in Kedisi ♕
Özel üye
Benim yakından tanıdığım sadece bi tane kova burcu oldu, lisede samimi bir arkadaşımdı valla onun özellikleri bayağı tutmuş :D o çok orjinal hatta marjinal bi tipti ama çok da zekiydi, zaten sonra fizik mühendisi oldu. Kovalarla ilgili şahsi fikrim olumlu :))
 

_nehir_

Schrödinger'in Kedisi ♕
Özel üye
Genelleme olarak bütün Kovaları Entellektüel olarak lanse ederler :) sonra bizde ki düşünce yapısını her zaman olağan dışı olarak lanse ediyorlar. Daha çok var böyle. Sıradan insan olduğumuzu unutuyorlar sanki :D
Her burcun abartılan bir yeri mutlaka oluyor ya :)
O değil de Nihat Doğan da kova burcuymuş :D

OcvL5Bz.jpg


Bence aranızda anlaşıp onu başka burca itelemeye bakın yavaştan :P
 
Top