Kötü Alışkanlıklar Nasıl Bırakılır?

Papatya

V.I.P
V.I.P

Kötü Alışkanlıklar Nasıl Bırakılır?
Kötü Alışkanlıklarınız Mı Var?
Alışkanlıklardan Vazgeçmek
Alışkanlıkları Terk Etkmek

Alışkanlıklarımız dizgini bir kere ele geçirdikten sonra onları kontrol etmek çok zor.
Hele de arzu ataklarına bağlı olarak ortaya çıkan dürtüsel davranışlardan bahsediyorsak durum daha da karışık bir hal alabilir. Peki bu tuzaktan nasıl çıkılır?


5 adımda kötü alışkanlıkları alt etme stratejisi

Aniden gelen arzu atakları çoğu zaman, arzulayan kişinin o şeyi ömür boyunca yapmak isteyeceği hissine kapılmasına sebep olur ama aslında gerçek pek de öyle değildir. Çünkü pratikte bu tip kuvvetli dürtüler genelde çabuk sönerler. Ortalama ömrü 15 dakika olan bir arzulama atağını geri püskürtmenin çok kolay olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat bu atakların kötü alışkanlıklara dönüşmemesi, ancak sabır, bilgi ve doğru yaklaşımla mümkün olabiliyor. Uzmanların urge surfing adını verdikleri bu tekniğe göre, sizi yutmaya çalışan azgın bir dalga gibi yükselen arzu ataklarını ancak o dalgaların üzerinde ustaca sörf yaparak alt edebilirsiniz! İşte gerçek bir urge surfing üstadı olmak için ihtiyacınız olan 5 adımda kötü alışkanlıkları alt etme stratejisi:

Urge surfing

Öncelikle bilmelisiniz ki, her şiddetli arzulama atağı bir bağımlılığın kesin habercisi değildir. Bu ataklar sizin mental kondisyonunuz ya da duygusal tepkileriniz nedeniyle de ortaya çıkabilir. (Bir kişi / olay karşısında öfkeli ve saldırgan tepkiler verme arzusu ya da yetişkin gibi davranmanın gerekli olduğu zaman ve ortamlarda çocukça davranma arzusu bunlara örnek olabilir)

Unutmamalısınız ki bu tip kuvvetli atakları hemen hepimiz yaşıyoruz.
Ancak bugün yaşanan olay / durumlara, geçmişteki gibi tepki vermeye devam etmek istemeniz ve bunu sürdürmeniz demek; bu olay / durumdan geçmişte olduğu gibi bir sonuç alacağınız anlamına gelir. Uzmanlar, bu durumu yenmek için DEADS adı verilen bir stratejinin kullanılmasını öneriyorlar:

Ertelemek arzu ataklarıyla savaşırken elinizi güçlendirir

Delay (Ertele)
Escape (Kaç)
Avoid (Kaçın)
Distract (Dikkatini dağıt)
Substitute (Yerine geçir)

Delay – Ertele

Şiddetli arzu dalgaları üstünüze gelmeye başladığı anda, bu dalganın ortalama 15 dakika boyunca canlı kalacağını kendinize hatırlatın ve zaman kazanın. Zihinsel ertemele işlemini bir defa yapabilirseniz, atağı zararsız atlatmanız çok daha kolay olacaktır.

Escape – Kaç / Avoid – Kaçın

Kaçmaktan kasıt, sizi şiddetli arzulama haliyle yüz yüze bırakan uyaranlardan acilen uzaklaşmanız gerektiğidir. Kaçınmak adımını ise, alkol problemi olan bir kişinin alkol ikram edilen ev partilerinden ya da barlardan uzak durması ve bunu sistemli bir şekilde sürdürmesi şeklinde örneklendirmek mümkün.

Disract – Dikkatini dağıt

Sanatsal aktiviteler sizi kötü alışkanlıklara karşı güçlü kılar

Sizi bir anda ele geçirecekmiş gibi duran arzu atakları esnasında yapılacak en iyi şeylerden biri de başka şeylerle meşgul olmaktır. Dikkatinizi ataktan ne kadar uzaklaştırırsanız, başarı ihtimaliniz de o kadar artar. Spor, sanatsal aktiviteler, sürükleyici filmler bu gibi meşguliyetler arasında en etkililerinden sayılıyor.

Substitute – Yerine geçir

Karşı koyamayacağınıza inandığınız istekler duyduğunuzda, onları bıçakla keser gibi kesmek yerine yerine başka şeyler koymayı deneyin. Örneğin öfke kontrol sorununuz varsa, dövüş sporlarına yönelin ya da sigara isteğinden vazgeçemiyorsanız sigara istediğiniz zamanlarda elinizi oyalayacak kuruyemişler tüketmeyi deneyin. İşe yaradığını göreceksiniz.

Kaynak: Pyschology Today


 
Top