• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Konjonktivit Nedir? Konjonktivit Nedenleri Nelerdir? Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Konjonktivit, konjonktiva adı verilen gözün en dış tabakasındaki beyaz kısmı ve göz kapaklarının iç yüzeyini saran zar tabakanın iltihaplanmasına denir. Halk arasında göz nezlesi ya da göz gribi de denir. Göz kapağının içindeki bu enfeksiyona bakteri, virüs ya da alerji sebep olabilmektedir. Konjonktivit hastalığının seyri ile birlikte gözdeki kan damarları daha belirgin hale gelir ve gözlerin kırmızı görünmesine sebep olur. Tek ya da çift taraflı olarak görülebilir.


I06xM85U.jpg

Konjonktivit Nedenleri Nelerdir
?
Göz kapağının içindeki enfeksiyona bakteri, virüs, alerji ve çevresel faktörler sebep olabilmektedir.

Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?
Gözlerde aşırı sulanma
Gözde ağrı ve batma
Gözde devam eden kaşıntı ve kızarıklık
Aşırı çapaklanma
Sabahları kirpiklerde kabuklanma ve yapışma
Işığa hassasiyet ve bulanık görme


Konjonktivit Çeşitleri

Alerjik konjonktivit: Havadaki alerjiye neden olan maddelere göz tarafından verilen, tekrarlayıcı bir durumdur ve her iki gözü de etkiler. Hassasiyet yaratanlar; polen, hayvan tüyü, toz ve küftür.
Bakteriyel konjonktivit: gözü koruyan zarın bakteriler sebebiyle iltihaplanması durumudur. Hastalık sadece tek gözde de görülebilir ve bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Enfeksiyon yeni doğanlarda, çocuklarda ve erişkinlerde görülebilir fakat en sık çocuklarda rastlanır.
Viral konjonktivit: Genellikle adeno virüslerden kaynaklanan bu enfeksiyon tek gözde başlar fakat her iki gözü de etkiler. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı dönemlerde gözlemlenen ve bulaşıcı bir türüdür.

Konjonktivit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Konjonktivitin 3 ayrı çeşidi vardır ve buna göre tedavi prosedürleri farklılık göstermektedir. Örneğin alerji kaynaklı olanında günde içinde birkaç defa soğuk kompres ve damla uygulanır. Alerjenlerden uzak kalma, uygun filtreli klimalar kullanma, dışarıda az vakit geçirmek ve dışardayken güneş gözlüğü kullanmak durumu düzeltmeye yönelik tedbirleridir.
Bakteriyel Konjonktivit ise durum bulaşıcı olduğundan kalabalık ortamlara girmekten ve başkalarıyla temastan kaçınılmalıdır. Tedavide ise sıcak ve nemli kompres ile sık el yıkaması ve geniş spektrumlu antibiyotikli damlalar kullanılır. Bu tedavi 7 ile 10 gün boyunca damlaların düzenli kullanımı ile çabuk iyileşme gözlemlenir. Viral olarak görülen vakalar ise çoğunlukla hafif seyreder. Soğuk kompres ve hijyen tedavi yöntemlerinin başında gelir ve bunlara göz damlası ile pomatlar eşlik eder. Hastalığın belirtileri diğer türlere göre daha uzun sürebilmektedir.
Belirtiler alerjik konjonktivit ile karıştırılabileceğinden tedavi süreci yanlış ilaç kullanımından kaynaklı uzayabilir, bu konuda dikkatli olmak önemlidir.

Konjonktivit Kendi Kendine İyileşir mi?

Bakteriyel konjonktivitlerde kendiliğinden iyileşme olabilir. Ancak diğer çeşitleri için konjonktivit teşhis ve tedavisinde geç kalınırsa ya da doğru tedavi edilmezse, sık sık tekrarlayan ve aylarca sürebilen bir hastalıktır. Daha da önemlisi, kendi kendine geçmesi beklenerek zaman kaybedilirse ve tedavide geç kalınırsa gözde kalıcı astigmat, keratokonus, gözde lekeler gibi durum ve hastalıklar oluşabilmekte, görme kalitesini düşürebilmektedir.

Konjonktivite Karşı Nasıl Önlem Alınır?
Konjonktiviti tetikleyecek ve ilerlemesini hızlandıracak kimi faktörler bulunmaktadır. Konjonktivitin çeşidine göre bu faktörler hastayı az ya da çok etkilemektedir. Bunlardan uzaklaşmak göz sağlığımız ve konjonktivit rahatsızlığının ilerlememesi/tedavisi için önemlidir.


Sigara dumanı olan yerden uzaklaşmak
Hava kirliliğinden uzak durmak
Klimalı ortamlardan uzak durulması( çünkü içinde küf ve toz vardır )
Güneş gözlüğü kullanmak
Bahar aylarında pencereleri kapalı tutmak
Soğuk pansuman ve gözlerin ara ara bol suyla yıkanması
Ev hayvanınızdan bir süre uzak durmak
Lens kullanılıyorsa bir süre ara vermek ve solüsyonlarını sıkça yenilemek, günlük kullan at lensleri tercih etmek
Hastalık bulaşıcı olduğundan özellikle küçük çocuklarda diğer çocuklarla temasını kesmek
Antiseptik sabunlarla sık sık el- yüz yıkanması
Tek kullanımlık havlu kullanmak
Makyajı bir süre bırakmak ve makyaj malzemelerini başkasıyla paylaşmamak
Enfeksiyon tamamen geçene kadar doktorun verdiği damlaları düzenli kullanmak
Havuz ve hamam gibi ortak kullanım alanlarının temizliğine dikkat etmek
Havluyu ortak kullanmamak
Bilgisayar ve cep telefonu ekranına gerekmedikçe çok bakılmaması
Tozlu ortamlardan kaçınmak
Başkalarının eşyalarının kullanmamaya özen göstermek
Doktor kontrollerini ihmal etmemek
 
Top